Održano književno veče u Rogatici: Posveta Lubardinom zavičaju

S.M.
Održano književno veče u Rogatici: Posveta Lubardinom zavičaju

ROGATICA - Veče romanijskih književnika, kao dio manifestacije vraćanja sjećanja na život i djelo znamenitog Rogatičanina, književnika i akademika Vojislava Lubarde, okupilo je književne poslenike iz Istočnog Sarajeva, Sokoca, Pala, Han Pijeska i Rogatice.

Ovaj događaj održan je u utorak naveče u Rogatici, a u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva i Narodne biblioteke "Vojislav Lubarda".

Pjesnici su čitali pjesme posvećene širem zavičaju Vojislava Lubarde, Romaniji. Ljubiteljima pisane riječi obratili su se Slobodan Ristović i Milun-Mišo Lubarda iz Rogatice, doajen pjesništva iz Sokoca Radislav Ćivša i Milutin Savčić, Aćim Todorović iz Han Pijeska, Brane Ilić sa Pala i Marijana Petronić koja živi u Istočnom Sarajevu.

Aćim Todorović je u Rogatici prvi put promovisao svoju poemu o pokolju 6.000 Srba iz Olova, dijelova Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, Zvornika, iz Pala, sa Romanije i Sokoca, iz Goražda, Rogatice i sa Boričke visoravni u Starom Brodu i susjednim Miloševićima, sredinom marta ratne 1942. godine od strane ustaške zloglasne "Crne legije" predvođene zločincem Jurom Francetićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana