Културу читања градимо у породици и школи

Илијана Божић
Културу читања градимо у породици и школи

БАЊАЛУКА - “Остати равнодушан према књизи значи лакомислено осиромашити свој живот” ријечи су српског књижевника и нобеловца Иве Андрића којима је објаснио важност литературе на коју данас подсјећамо у част Свјетског дана књиге и ауторских права.

На данашњи дан славимо чаробне свјетове које  нам откривају књиге, славимо њихову моћ да нас оплемене, обогате наше знање, те да нас инспиришу. Подсјећамо да су књиге врата у неистражене свјетове, далеке предјеле и дубине људског ума. То су водичи који су нам утјеха и путоказ кроз животне изазове. Вриједност књига није само у ријечима, већ у снази коју имају на нашу свијест и душу.

Свјетски дан књиге и ауторских права треба да нам буде подсјетник да цијенимо књижевнике и књижевност, јер је она је стуб и снага народа. Ипак данас треба да напоменимо да читање књига има велики значај како за дјецу тако и за одрасле, јер помаже у развоју језичких вјештина, проширује рјечник, подстиче машту и креативност. Не заборавимо да читање малишанима јача везу између родитеља и дјетета.

Предсједница Удружења лектора Републике Српске Александра Савић за “Глас Српске” је истакла да је вриједност обиљежавања значајних датума, јубилеја и годишњица управо у томе што оне спајају прошлост, садашњост и будућност.

- Сјећајући се тога шта је књига значила за наш језик, књижевност и народ, имамо на уму да је сваког тренутка важно шта остављамо потомцима. Однос према књизи и аутору мијења се пред нашим очима, од храмова културе библиотеке постају празни објекти, а издавачи смјели посленици. Већ данас, ако није касно, треба да знамо каква ће бити књига будућности, ко ће је читати и шта ће нам она значити. Обиљежавањем овог дана подстичемо најмлађе на читање, промишљање и дјеловање. Важно је знати да најважнију улогу у овом процесу имају не само наставници већ и родитељи - рекла је Савићева.

A person in glasses smiling at cameraDescription automatically generated

Према њеним ријечима, Удружење лектора РС заједно са Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица РС и Удружењем Пољака Бањалука припремало се за Дан града Бањалука, који је обиљежен јуче,  и Дан књиге спроводећи радионице о бајкама и читању.

- Радионице су осмислили педагози из продужених боравака “Учионица”, “Моја школица”, “Корак по корак”. Њихов циљ је да путем читања бајки, чувања материјалне и нематеријалне културе те књижевности дјецу уведу у чаробан свијет маште - објаснила је Савићева.

Свјетски дан књиге и ауторских права биће обиљежен данас у библиотекама широм Републике Српске, а тим поводом припремљени су и попусти на чланарине.

О обиљежавању овог посебног дана у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске за наш лист говорила је књижевница и библиотекар у НУБРС Тања Ступар Трифуновић која је најавила гостовање италијанског писца Марија Лигуорија.

- С обзиром на симболички значај Свјетског дана књиге и ауторских права и чињеницу да се на овај датум жели скренути пажња на значај ауторског стваралаштва, књижевности, али и превођења мислимо да је гостовање италијанског писца Марија Лигуорија, који изворно пише на италијанском и српском језику, предаје италијански језик, културу и књижевност као ванредни професор на Филозофском факултету и на Академији умјетности у Новом Саду и активно се бави превођењем, добар начин да се обиљежи поменути датум - казала је Ступар Трифуновић.

A person with red hairDescription automatically generated

Нагласила је да је Марио Лигуори свестран аутор и посвећен проучавалац књижевности, те да његово гостовање у Бањалуци организује Филолошки факултет Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком РС.

- Марио ће данас и у четвртак одржати два интересантна предавања на Филолошком факултету, и то на теме “Идеја Напуља. Представа о рају у којем обитавају ђаволи” и “Веди Наполи е пои муори. Напуљ у српским путописима од 1851. до 1951. године”, а у сриједу од 19 часова ће имати промоцију свог новог романа “Виа Ацљуаросса” у НУБ РС - објаснила је Ступар Трифуновић.

Овај посебан дан за све књижевнике и љубитеље писане ријечи биће обиљежен и у Матичној библиотеци Источно Сарајево тако што ова установа данас организује упис по промотивној цијени од пет КМ, а за пензионере упис у библиотеку ће бити бесплатан.

- За годишњу чланарину имате приступ свим фондовима библиотеке, читаоницама, приступ свим доступним информацијама у другим библиотечким системима и стручну помоћ библиотекара у одабиру неопходне грађе. Упис можете обавити на Одјељењу белетристике у времену од 8 до 19 часова - наведено је на “Фејсбук” страници Матичне библиотеке Источно Сарајево.

На поменутој страници Матична библиотека је навела дио из есеја “Добри читаоци и добри писци” Владимира Набокова који је рођен прије 125 година којим се сјећамо овог писца, али и важности књиге.

“Књижевност се није родила оног дана када је дечак који виче вук, дотрчао из долине Неандертала с великим сивим вуком за петама: књижевност се родила оног дана када је дечак дотрчао вичући вук, а иза њега није било вука. (...) Између вука у високој трави и вука у високој причи постоји посредник. Тај посредник, та призма је уметност књижевности. Књижевност је изум. Књижевност је фикција. Назвати причу истинитом представља увреду и за уметност и за истину. Сваки велики писац је велики обмањивач, али таква је и варалица Природа. Природа увек обмањује. Од једноставне обмане преувеличавања до чудесно софистициране илузије заштитних боја код лептира или птица, у Природи постоји чудесан систем чаролија и лукавстава. Писац само следи Природу”.

Овај дан у славу књига обиљежиће и Народна библиотека Пале која организује упис по промотивној цијени од 10 КМ.

Такође Народна библиотека Мркоњић Град данас одобрава попуст од 50 одсто  на цијену годишње чланарине, па ће за ђаке и студенте чланарина изности три КМ, за незапослене и пензионере 2,5 КМ, за запослене 5 КМ.

Како су навели на “Фејсбук” страници Народне библиотеке “Бранко Радичевић” у Дервенти данас ће бити бесплатан упис, а првих десет читалаца који дођу на Одјељење за дјецу и Одјељење за одрасле на поклон ће добити и књигу.

У Заводу за уџбенике и наставна средства РС од данас до 30. априла траје попуст од 20 одсто на издања из едиције “Златна сова” и “Совица”.

Подсјетићемо да Издавачка кућа “Чаробна књига” има велику прољећну акцију на своја издања која траје до 1. маја.

Народна библиотека “Филип Вишњић” из Бијељине у част књига и аутора навела је цитат Чарлса Вилијама Елиота: “Књига је најтиши и најпоузданији пријатељ, најприступачнији и најмудрији савјетник и најстрпљивији учитељ”. Ученици од другог до деветог разреда основних школа моћи ће данас да се учлане у ову библиотеку по цијени од 2,5 КМ, ученици средњих школа, студенти и пензионери  по цијени од 5 КМ, а остали грађани за 10 КМ.

Из НБ “Филип Вишњић” поручили су свим љубитељима књига да обогате свој живот и учлане се у библиотеку.

Историја

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла сваке године, а одлука о обиљежавању донесена је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је и дио прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, гдје је традиција од средњег вијека да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. да жене дају књигу у замјену. Ово је и датум годишњице рођења и смрти Виљема Шекспира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана