Kulturu čitanja gradimo u porodici i školi

Ilijana Božić
Kulturu čitanja gradimo u porodici i školi

BANjALUKA - “Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život” riječi su srpskog književnika i nobelovca Ive Andrića kojima je objasnio važnost literature na koju danas podsjećamo u čast Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Na današnji dan slavimo čarobne svjetove koje  nam otkrivaju knjige, slavimo njihovu moć da nas oplemene, obogate naše znanje, te da nas inspirišu. Podsjećamo da su knjige vrata u neistražene svjetove, daleke predjele i dubine ljudskog uma. To su vodiči koji su nam utjeha i putokaz kroz životne izazove. Vrijednost knjiga nije samo u riječima, već u snazi koju imaju na našu svijest i dušu.

Svjetski dan knjige i autorskih prava treba da nam bude podsjetnik da cijenimo književnike i književnost, jer je ona je stub i snaga naroda. Ipak danas treba da napomenimo da čitanje knjiga ima veliki značaj kako za djecu tako i za odrasle, jer pomaže u razvoju jezičkih vještina, proširuje rječnik, podstiče maštu i kreativnost. Ne zaboravimo da čitanje mališanima jača vezu između roditelja i djeteta.

Predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić za “Glas Srpske” je istakla da je vrijednost obilježavanja značajnih datuma, jubileja i godišnjica upravo u tome što one spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost.

- Sjećajući se toga šta je knjiga značila za naš jezik, književnost i narod, imamo na umu da je svakog trenutka važno šta ostavljamo potomcima. Odnos prema knjizi i autoru mijenja se pred našim očima, od hramova kulture biblioteke postaju prazni objekti, a izdavači smjeli poslenici. Već danas, ako nije kasno, treba da znamo kakva će biti knjiga budućnosti, ko će je čitati i šta će nam ona značiti. Obilježavanjem ovog dana podstičemo najmlađe na čitanje, promišljanje i djelovanje. Važno je znati da najvažniju ulogu u ovom procesu imaju ne samo nastavnici već i roditelji - rekla je Savićeva.

A person in glasses smiling at cameraDescription automatically generated

Prema njenim riječima, Udruženje lektora RS zajedno sa Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica RS i Udruženjem Poljaka Banjaluka pripremalo se za Dan grada Banjaluka, koji je obilježen juče,  i Dan knjige sprovodeći radionice o bajkama i čitanju.

- Radionice su osmislili pedagozi iz produženih boravaka “Učionica”, “Moja školica”, “Korak po korak”. Njihov cilj je da putem čitanja bajki, čuvanja materijalne i nematerijalne kulture te književnosti djecu uvedu u čaroban svijet mašte - objasnila je Savićeva.

Svjetski dan knjige i autorskih prava biće obilježen danas u bibliotekama širom Republike Srpske, a tim povodom pripremljeni su i popusti na članarine.

O obilježavanju ovog posebnog dana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske za naš list govorila je književnica i bibliotekar u NUBRS Tanja Stupar Trifunović koja je najavila gostovanje italijanskog pisca Marija Liguorija.

- S obzirom na simbolički značaj Svjetskog dana knjige i autorskih prava i činjenicu da se na ovaj datum želi skrenuti pažnja na značaj autorskog stvaralaštva, književnosti, ali i prevođenja mislimo da je gostovanje italijanskog pisca Marija Liguorija, koji izvorno piše na italijanskom i srpskom jeziku, predaje italijanski jezik, kulturu i književnost kao vanredni profesor na Filozofskom fakultetu i na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i aktivno se bavi prevođenjem, dobar način da se obilježi pomenuti datum - kazala je Stupar Trifunović.

A person with red hairDescription automatically generated

Naglasila je da je Mario Liguori svestran autor i posvećen proučavalac književnosti, te da njegovo gostovanje u Banjaluci organizuje Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS.

- Mario će danas i u četvrtak održati dva interesantna predavanja na Filološkom fakultetu, i to na teme “Ideja Napulja. Predstava o raju u kojem obitavaju đavoli” i “Vedi Napoli e poi muori. Napulj u srpskim putopisima od 1851. do 1951. godine”, a u srijedu od 19 časova će imati promociju svog novog romana “Via Acljuarossa” u NUB RS - objasnila je Stupar Trifunović.

Ovaj poseban dan za sve književnike i ljubitelje pisane riječi biće obilježen i u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo tako što ova ustanova danas organizuje upis po promotivnoj cijeni od pet KM, a za penzionere upis u biblioteku će biti besplatan.

- Za godišnju članarinu imate pristup svim fondovima biblioteke, čitaonicama, pristup svim dostupnim informacijama u drugim bibliotečkim sistemima i stručnu pomoć bibliotekara u odabiru neophodne građe. Upis možete obaviti na Odjeljenju beletristike u vremenu od 8 do 19 časova - navedeno je na “Fejsbuk” stranici Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Na pomenutoj stranici Matična biblioteka je navela dio iz eseja “Dobri čitaoci i dobri pisci” Vladimira Nabokova koji je rođen prije 125 godina kojim se sjećamo ovog pisca, ali i važnosti knjige.

“Književnost se nije rodila onog dana kada je dečak koji viče vuk, dotrčao iz doline Neandertala s velikim sivim vukom za petama: književnost se rodila onog dana kada je dečak dotrčao vičući vuk, a iza njega nije bilo vuka. (...) Između vuka u visokoj travi i vuka u visokoj priči postoji posrednik. Taj posrednik, ta prizma je umetnost književnosti. Književnost je izum. Književnost je fikcija. Nazvati priču istinitom predstavlja uvredu i za umetnost i za istinu. Svaki veliki pisac je veliki obmanjivač, ali takva je i varalica Priroda. Priroda uvek obmanjuje. Od jednostavne obmane preuveličavanja do čudesno sofisticirane iluzije zaštitnih boja kod leptira ili ptica, u Prirodi postoji čudesan sistem čarolija i lukavstava. Pisac samo sledi Prirodu”.

Ovaj dan u slavu knjiga obilježiće i Narodna biblioteka Pale koja organizuje upis po promotivnoj cijeni od 10 KM.

Takođe Narodna biblioteka Mrkonjić Grad danas odobrava popust od 50 odsto  na cijenu godišnje članarine, pa će za đake i studente članarina iznosti tri KM, za nezaposlene i penzionere 2,5 KM, za zaposlene 5 KM.

Kako su naveli na “Fejsbuk” stranici Narodne biblioteke “Branko Radičević” u Derventi danas će biti besplatan upis, a prvih deset čitalaca koji dođu na Odjeljenje za djecu i Odjeljenje za odrasle na poklon će dobiti i knjigu.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS od danas do 30. aprila traje popust od 20 odsto na izdanja iz edicije “Zlatna sova” i “Sovica”.

Podsjetićemo da Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” ima veliku proljećnu akciju na svoja izdanja koja traje do 1. maja.

Narodna biblioteka “Filip Višnjić” iz Bijeljine u čast knjiga i autora navela je citat Čarlsa Vilijama Eliota: “Knjiga je najtiši i najpouzdaniji prijatelj, najpristupačniji i najmudriji savjetnik i najstrpljiviji učitelj”. Učenici od drugog do devetog razreda osnovnih škola moći će danas da se učlane u ovu biblioteku po cijeni od 2,5 KM, učenici srednjih škola, studenti i penzioneri  po cijeni od 5 KM, a ostali građani za 10 KM.

Iz NB “Filip Višnjić” poručili su svim ljubiteljima knjiga da obogate svoj život i učlane se u biblioteku.

Istorija

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine, a odluka o obilježavanju donesena je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Ovo je i dio proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gdje je tradicija od srednjeg vijeka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. da žene daju knjigu u zamjenu. Ovo je i datum godišnjice rođenja i smrti Viljema Šekspira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana