Књижевност као комуникација: Завршен фестивал "Императив" у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Б.Брезо

БАЊАЛУКА - Књижевни фестивали су мјеста трагања за новим или старим насловима дуго жељених књига, за откривањем и упознавањем нових аутора, њихове прозе, поезије, али и музике.

То су мјеста гдје се писци сусрећу с писцима, читаоци с драгим ауторима или онима који ће им тек постати драги. Једно од таквих мјеста посљедњих пет дана био је Бански двор, гдје је одржан пети  регионални фестивал књижевности "Императив", чија тема, која се провлачила кроз програме ове године, је била утицај поп/рок културе на савремену књижевност.

Фестивал је завршен синоћ програмом "Ноте и слова" у оквиру којег су радијски и музички уредник Владимир Скочајић Скоча и новинар Небојша Ристић говорили о Бобу Дилану, његовој поезији и текстовима пјесама, али и о утицају на културу и умјетност, поготово на ауторе млађе генерације.

Истог дана одржан је још један разговор с писцем, а ауторка која је овог пута, након што је Милена Марковић то учинила у недјељу навече, поново испунила концертну дворану Банског двора била је Милица Вучковић.

Разговор с овом сликарком и књижевницом о њеном роману "Смртни ис-ход атлетских повреда" водила је Марија Пејић.

- Немам неко огромно искуство аутора, мени је ово трећа књига, тако да се трудим да не проговорим с позиције неког свезнајућег аутора с неким прекаљеним искуством. Мени је патетизација најгори облик убирања лаких поена, поготово у књижевности, и од тога желим да побегнем - рекла је Вучковићева говорећи о језику и начину стварања овог дјела.

Главна тема романа везана је и за самосагледавање једне жене, Еве, њених односа с другима, с породицом и живота у токсичном и насилном партнерском односу.

- Ева, да није имала вишак емпатије и тај осећај одговорности којег носи из породице, не би сигурно ступала у те погрешне односе, мисионарске. Овај роман је последица свега тога. Не, није роман само о томе, него се бави и тим неким узроком - тим нашим структурама личности које носимо од детињства - додала је Вучковићева говорећи о главној јунакињи и уопште о намјери и позицији настанка романа.

Роман је награђен "Виталовом" наградом и један је од најпопуларнијих наслова у посљедњих неколико година у Србији, са разноликом читалачком публиком, што је било видљиво и на овој фестивалској промоцији у Бањалуци.

Како је сама Вучковићева рекла, овакви фестивали значе ауторима, јер могу да дођу до шире читалачке публике, али и читаоцима, зарад књижевности, прије свега.

- Допада ми се што у задње време регионални фестивали стварају добру комуникацију, да аутори  из читавог региона најзад имају једну добру и здраву инфраструктуру да могу да деле своју књижевност. Читање је, ипак, комуникација и мени много значи што на оваквим местима долази до тог контакта уживо - објаснила је Вучковићева.

Посљедњег фестивалског дана одржана је и промоција дјела аутора Берислава Благојевића, завршена радионица писања за дјецу "Бајковница" с Александром Чворовић и одржан програм "Поезију ће сви читати", у оквиру којег су поезију читали Вања Шуњић, Никола Леро и Стево Грабовац.

У Арт биоскопу Банског двора приказан је други дио филма о Бобу Дилану "Нема пута кући" Мартина Скорсезеа.

Фестивал је организовало Удружење за промоцију и популаризацију књижевности "Императив" у сарадњи са Банским двором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана