Književnost kao komunikacija: Završen festival "Imperativ" u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: B.Brezo

BANjALUKA - Književni festivali su mjesta traganja za novim ili starim naslovima dugo željenih knjiga, za otkrivanjem i upoznavanjem novih autora, njihove proze, poezije, ali i muzike.

To su mjesta gdje se pisci susreću s piscima, čitaoci s dragim autorima ili onima koji će im tek postati dragi. Jedno od takvih mjesta posljednjih pet dana bio je Banski dvor, gdje je održan peti  regionalni festival književnosti "Imperativ", čija tema, koja se provlačila kroz programe ove godine, je bila uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost.

Festival je završen sinoć programom "Note i slova" u okviru kojeg su radijski i muzički urednik Vladimir Skočajić Skoča i novinar Nebojša Ristić govorili o Bobu Dilanu, njegovoj poeziji i tekstovima pjesama, ali i o uticaju na kulturu i umjetnost, pogotovo na autore mlađe generacije.

Istog dana održan je još jedan razgovor s piscem, a autorka koja je ovog puta, nakon što je Milena Marković to učinila u nedjelju naveče, ponovo ispunila koncertnu dvoranu Banskog dvora bila je Milica Vučković.

Razgovor s ovom slikarkom i književnicom o njenom romanu "Smrtni is-hod atletskih povreda" vodila je Marija Pejić.

- Nemam neko ogromno iskustvo autora, meni je ovo treća knjiga, tako da se trudim da ne progovorim s pozicije nekog sveznajućeg autora s nekim prekaljenim iskustvom. Meni je patetizacija najgori oblik ubiranja lakih poena, pogotovo u književnosti, i od toga želim da pobegnem - rekla je Vučkovićeva govoreći o jeziku i načinu stvaranja ovog djela.

Glavna tema romana vezana je i za samosagledavanje jedne žene, Eve, njenih odnosa s drugima, s porodicom i života u toksičnom i nasilnom partnerskom odnosu.

- Eva, da nije imala višak empatije i taj osećaj odgovornosti kojeg nosi iz porodice, ne bi sigurno stupala u te pogrešne odnose, misionarske. Ovaj roman je posledica svega toga. Ne, nije roman samo o tome, nego se bavi i tim nekim uzrokom - tim našim strukturama ličnosti koje nosimo od detinjstva - dodala je Vučkovićeva govoreći o glavnoj junakinji i uopšte o namjeri i poziciji nastanka romana.

Roman je nagrađen "Vitalovom" nagradom i jedan je od najpopularnijih naslova u posljednjih nekoliko godina u Srbiji, sa raznolikom čitalačkom publikom, što je bilo vidljivo i na ovoj festivalskoj promociji u Banjaluci.

Kako je sama Vučkovićeva rekla, ovakvi festivali znače autorima, jer mogu da dođu do šire čitalačke publike, ali i čitaocima, zarad književnosti, prije svega.

- Dopada mi se što u zadnje vreme regionalni festivali stvaraju dobru komunikaciju, da autori  iz čitavog regiona najzad imaju jednu dobru i zdravu infrastrukturu da mogu da dele svoju književnost. Čitanje je, ipak, komunikacija i meni mnogo znači što na ovakvim mestima dolazi do tog kontakta uživo - objasnila je Vučkovićeva.

Posljednjeg festivalskog dana održana je i promocija djela autora Berislava Blagojevića, završena radionica pisanja za djecu "Bajkovnica" s Aleksandrom Čvorović i održan program "Poeziju će svi čitati", u okviru kojeg su poeziju čitali Vanja Šunjić, Nikola Lero i Stevo Grabovac.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je drugi dio filma o Bobu Dilanu "Nema puta kući" Martina Skorsezea.

Festival je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" u saradnji sa Banskim dvorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana