Сјећања на живот и дјело легендарног крајишког приповједача

Б.П.
Foto: Г.С.

ДОБОЈ - У Народној библиотеци у Добоју отворена је изложба „Ћопићево роњење испод сјенки“ поводом 40 година од трагичне смрти српског књижевника Бранка Ћопића, једног од најчитанијих српских писаца.

Књигама, часописима и новинским исјечцима, на 20 паноа и у 12 витрина, приказан је Ћопићев живот и рад, а изложена су и нека од његових првих издања која су у власништву добојске библиотеке.

Изложбу је приредила библиотекарка Аница Нарић, која је у опусу Ћопићевих текстова издвојила и она сатирична, попут „Јеретичке приче“ из 1950. која је утицала на његов даљи друштвени статус. 

Она је подсјетила да је Добој један од ријетких градова у којем је у децембру 1985. године одиграна представа „Одумирање међеда“ по истоименој Ћопићевој комедији упркос томе што је писац био у јавној немилости.

- На Трећем конгресу Антифашистичког форума жена Тито је јавно прозвао Бранка Ћопића због те приче и тврдио да је она удар на цијело југословенско друштво - изјавила је Нарићева. 

Директорица Народне библиотеке Лидија Жарић истакла је да су неки од Ћопићевих текстова и данас актуелни. Бранко Ћопић рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство скоком са моста на Сави у Београду. 

Био је члан Српске академије наука и уметности, надахнути приповједач, творац занимљивих и упечатљивих ликова и догађаја. 

Написао је већи број књига за дјецу, а за посљедњу збирку приповједака „Башта сљезове боје“ добио је Његошеву награду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана