Sjećanja na život i djelo legendarnog krajiškog pripovjedača

B.P.
Foto: G.S.

DOBOJ - U Narodnoj biblioteci u Doboju otvorena je izložba „Ćopićevo ronjenje ispod sjenki“ povodom 40 godina od tragične smrti srpskog književnika Branka Ćopića, jednog od najčitanijih srpskih pisaca.

Knjigama, časopisima i novinskim isječcima, na 20 panoa i u 12 vitrina, prikazan je Ćopićev život i rad, a izložena su i neka od njegovih prvih izdanja koja su u vlasništvu dobojske biblioteke.

Izložbu je priredila bibliotekarka Anica Narić, koja je u opusu Ćopićevih tekstova izdvojila i ona satirična, poput „Jeretičke priče“ iz 1950. koja je uticala na njegov dalji društveni status. 

Ona je podsjetila da je Doboj jedan od rijetkih gradova u kojem je u decembru 1985. godine odigrana predstava „Odumiranje međeda“ po istoimenoj Ćopićevoj komediji uprkos tome što je pisac bio u javnoj nemilosti.

- Na Trećem kongresu Antifašističkog foruma žena Tito je javno prozvao Branka Ćopića zbog te priče i tvrdio da je ona udar na cijelo jugoslovensko društvo - izjavila je Narićeva. 

Direktorica Narodne biblioteke Lidija Žarić istakla je da su neki od Ćopićevih tekstova i danas aktuelni. Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu. 

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnuti pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja. 

Napisao je veći broj knjiga za djecu, a za posljednju zbirku pripovjedaka „Bašta sljezove boje“ dobio je Njegoševu nagradu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana