ПОГЛЕДИ Робови квота

Војислав Савић, политиколог
ПОГЛЕДИ Робови квота

Народна мудрост је колективна меморија настала по систему покушаја и грешке и као таква се нагомилавала вијековима, да би се исклесала у своје најчистије, најфиније форме. Један од тих бисера је и “пуно бабица, килаво дијете”, а то нам поручује да ће неке послове боље обавити једно или двоје људи који ће то радити како треба, него 20 људи који ће свако понешто додати па неће бити ништа.

 

Босну и Херцеговину је тако склепало и кусо и репато, није се очешао нико од деведесет их наовамо а да није нешто додао, промијенио, уметнуо, наметнуо или изроварио. А понајмање смо је правили ми који живимо овдје. То јест, уградили смо само своје темељне идеје и онај дио политичког бића који нам је неопходан да бисмо опстали, духовно, а и физички на крају.

Функционално гледано, дакле од темеља, ова држава никада није имала шансу да заживи, пошто је сукоб, прегласавање и насиље од самог почетка њена основна карактеристика. Референдум је био нелегитиман и нелегалан, отцјепљење је било чисто политичко и правно насиље. БиХ је била нешто попут привременог моста, док се не изгради један прави, или неколико мањих, како коме одговара, као привремени пут за комуникацију и сарадњу на елементарном нивоу и таква је састављена (тако пише у Уставу, “састављена од два ентитета и…”) у Дејтону. У међувремену, неимари и спадала са свих страна западне хемисфере су овдје вршљали и зидали политичке одлуке без икакве дозволе, без регулационог плана, без смисла и сврхе на крају крајева и тако смо добили једно забавиште за политички заостале, вјетрометину од правила и прописа гдје се губи сваки смисао и сврха бављења политичким животом.

Једна од тих политичких пројекција које је требало да зближе народе и омогуће ефикаснији повратак, итд. јесте и пакет одлука које су исфорсирали високи представник и Уставни суд БиХ у периоду од 2000. до 2002. године, када смо добили одлуку о конститутивности народа у БиХ и пратећи низ споразума и измјена ентитетских устава и томе слично. Да скратим причу, то је довело до ситуације да у Влади Републике Српске морате имати пет Бошњака и три Хрвата, поред осам Срба. Исто то важи и за ФБиХ, само обрнуто пропорционално и мало се мање зарезује него код нас.

Тако да из једног у други избор Владе имамо све веће и веће муке - како наћи довољно Бошњака и Хрвата који ће попунити позиције, а да се при томе испоштују и страначки договори и родна заступљеност и сто других комбинација. Када се све узме и подвуче, најбоља опција би била да се министри производе у лабораторијама, дакле треба нам Хрват из те и те странке, да је женско, и да је колико-толико близак ресору којим ће да руководи наредне четири године. Нарочито су у проблему мање странке, које немају довољно ни Срба да буду министри, а камоли сад још да траже Бошњаке и Хрвате.

БиХ је смијешна држава, а смијешно није исто што и забавно. Она је смијешна јер се човјек смије од муке, што си заробљен у политичком систему који обесмишљава сам политички живот, који је сврха сам себи и роб квота и форме коју су наметнули људи који данас не живе овдје, чија дјеца не живе овдје нити ће икада живјети. Држава коју нисмо хтјели и политички систем који је неко други наметао - то је дефиниција пакла за сваког ко иоле прати и интересује се за ситуацију у својој земљи.

То што је министар Бошњак или Хрват не значи да ће тим народима бити боље у Републици Српској, нити нужно значи да ће они штитити њихове интересе. А прије свега тај број није пропорционалан броју становника који овдје живе, то није реална слика друштва. Конститутивни народи већ имају друге механизме којима штите своје интересе - домови народа, ентитетски вето, чланови Предсједништва, ПС БиХ па и кантоналне скупштине на крају крајева. Ова мука са попуњавањем квота у владама је мучна и исцрпљујућа, људи се један дан пробуде као министри ни криви ни дужни. Бесмислено је и глупо, као и много тога у овој земљи.

Ове године је тај проблем дошао до изражаја можда више него икада раније, можда због учешћа већег броја мањих странака у влади и структуре расподјеле ресора. У сваком случају надам се да ћемо до сљедећег избора владе бити ускраћени за тај луксуз да се свијећом траже министри по граду и да ипак струка буде већи приоритет, нарочито за једно тако прометно и радно тијело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана