Суочавање са санкцијама

Синиша Пепић, доктор економске дипломатије
Суочавање са санкцијама

У савременом свијету, гдје се границе између држава све више бришу под утицајем глобализације, економске санкције остају једно од најмоћнијих оружја у арсеналу великих сила.

Република Српска, као ентитет унутар БиХ, налази се у ситуацији гдје мора да се суочи са изазовима које носи таква врста међународног притиска.

Историја санкција сеже у далеку прошлост, али је њихов модеран облик почео да се обликује током рата из 1812. године, када је Алберт Галатин, као архитект економских санкција, започео својеврстан "гротескни плес" са циљем кажњавања Велике Британије. Од тада, санкције су постале симбол америчке способности да утиче на међународне односе, користећи своју економску моћ као средство притиска.

Током Корејског рата, предсједник Труман је узео у руке мач ванредних мјера, блокирајући све пред собом и тако је ОФАЦ, одјељење за контролу страних актива америчког министарства финансија, настао у крви и ватри. ОФАЦ је тада постао симбол америчке воље да се супротстави свакоме ко би угрозио њене интересе.

Данас када се Република Српска суочава са сличним изазовима ЕЦ 2271/96, познат као блокирајући статут Европске уније, постаје њена посљедња линија одбране. Овај закон је европски одговор на политику санкција Сједињених Америчких Држава и представља уредбу Савјета ЕУ која штити економске и финансијске интересе ЕУ од екстериторијалних ефеката законодавства других земаља.

Суштина ЕЦ 2271/96 је у томе што он служи као инструмент којим ЕУ покушава да се супротстави екстериторијалној примјени закона других држава, осигуравајући да субјекти из ЕУ не буду подвргнути санкцијама које би могле угрозити њихове економске интересе. Ово је посебно важно у свијету гдје једностране санкције једне државе могу имати значајан утицај на субјекте који послују широм свијета.

У контексту Републике Српске постоји потреба за усвајањем закона на нивоу БиХ који би био истовјетан ЕЦ 2271/96. Такав закон би представљао одговор на изазове које намеће економски империјализам и био би начин да се заштите интереси грађана од бруталне моћи ОФАЦ-а. Он би такође помогао у очувању суверенитета и економске стабилности, што је од кључног значаја за будућност Републике Српске и њеног народа, али и саме БиХ.

Суочавање са санкцијама јесте комплексан изазов који захтијева стратегијско размишљање и одлучне акције. Република Српска, уз подршку Европске уније и примјену закона попут ЕЦ 2271/96, може се ефикасно бранити од економских притисака и осигурати своју будућност у свијету који се брзо мијења. На овај начин шаљемо и поруку како не тражимо много од ЕУ на свом европском путу. Само да уживамо онај ниво заштите економских и финансијских интереса какав имају и наши европски партнери у својим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана