Suočavanje sa sankcijama

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije
Suočavanje sa sankcijama

U savremenom svijetu, gdje se granice između država sve više brišu pod uticajem globalizacije, ekonomske sankcije ostaju jedno od najmoćnijih oružja u arsenalu velikih sila.

Republika Srpska, kao entitet unutar BiH, nalazi se u situaciji gdje mora da se suoči sa izazovima koje nosi takva vrsta međunarodnog pritiska.

Istorija sankcija seže u daleku prošlost, ali je njihov moderan oblik počeo da se oblikuje tokom rata iz 1812. godine, kada je Albert Galatin, kao arhitekt ekonomskih sankcija, započeo svojevrstan "groteskni ples" sa ciljem kažnjavanja Velike Britanije. Od tada, sankcije su postale simbol američke sposobnosti da utiče na međunarodne odnose, koristeći svoju ekonomsku moć kao sredstvo pritiska.

Tokom Korejskog rata, predsjednik Truman je uzeo u ruke mač vanrednih mjera, blokirajući sve pred sobom i tako je OFAC, odjeljenje za kontrolu stranih aktiva američkog ministarstva finansija, nastao u krvi i vatri. OFAC je tada postao simbol američke volje da se suprotstavi svakome ko bi ugrozio njene interese.

Danas kada se Republika Srpska suočava sa sličnim izazovima EC 2271/96, poznat kao blokirajući statut Evropske unije, postaje njena posljednja linija odbrane. Ovaj zakon je evropski odgovor na politiku sankcija Sjedinjenih Američkih Država i predstavlja uredbu Savjeta EU koja štiti ekonomske i finansijske interese EU od eksteritorijalnih efekata zakonodavstva drugih zemalja.

Suština EC 2271/96 je u tome što on služi kao instrument kojim EU pokušava da se suprotstavi eksteritorijalnoj primjeni zakona drugih država, osiguravajući da subjekti iz EU ne budu podvrgnuti sankcijama koje bi mogle ugroziti njihove ekonomske interese. Ovo je posebno važno u svijetu gdje jednostrane sankcije jedne države mogu imati značajan uticaj na subjekte koji posluju širom svijeta.

U kontekstu Republike Srpske postoji potreba za usvajanjem zakona na nivou BiH koji bi bio istovjetan EC 2271/96. Takav zakon bi predstavljao odgovor na izazove koje nameće ekonomski imperijalizam i bio bi način da se zaštite interesi građana od brutalne moći OFAC-a. On bi takođe pomogao u očuvanju suvereniteta i ekonomske stabilnosti, što je od ključnog značaja za budućnost Republike Srpske i njenog naroda, ali i same BiH.

Suočavanje sa sankcijama jeste kompleksan izazov koji zahtijeva strategijsko razmišljanje i odlučne akcije. Republika Srpska, uz podršku Evropske unije i primjenu zakona poput EC 2271/96, može se efikasno braniti od ekonomskih pritisaka i osigurati svoju budućnost u svijetu koji se brzo mijenja. Na ovaj način šaljemo i poruku kako ne tražimo mnogo od EU na svom evropskom putu. Samo da uživamo onaj nivo zaštite ekonomskih i finansijskih interesa kakav imaju i naši evropski partneri u svojim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana