Одлазак америчког јастреба

Владимир Ђукановић, аналитичар
Одлазак америчког јастреба

У пензију одлази Викторија Нуланд, која је обликовала америчку спољну политику под Обамом, Бајденом, али и Џорџом Бушом. Била је агресивни либерални јастреб за кога је експанзија америчке силе била приоритет.

На самиту у Букурешту 2008. године гурала је агенду акционог плана чланства Украјине и Грузије у НАТО. Јасна руска црвена линија је за агресивну бирократкињу била нешто што може да игнорише и тај тврд став је био узрок конфликта у Грузији.

Док су Немачка и Француска јасно упозоравале да је овај агресивни чин контрапродуктиван, Викторија је махала рукама без осврта на реал-политику. Русија није дозволила западно наоружање у меканом делу своје географије и њена погрешна процена је резултовала руским освајањем Јужне Осетије и Абхазије.

Ратна улога

Улога Викторије Нуланд у ирачком рату се такође показала као катастрофална. Била је национални саветник тада потпредседнику Дику Чејнију и уз њега главни архитекта рата. Гурала је причу о оружју за масовно уништење, за коју се брзо испоставило да је патка америчких обавештајних служби. Многи су сматрали да је немогуће срести неморалнију и бескрупулознију особу од Чејнија, све док их овај не упозна са својом заменицом. Описивали су је као интервенционисту на стероидима. Резултат је више од 116.000 мртвих цивила и преко пет милиона избеглица у Ираку.

Под Обамом је такође добила улогу као државни секретар за Европу, иако се председник бунио против њеног избора. Али, бирократска машинерија је захтевала да се Европом бави јастреб. Док је Обама покушавао да направи кулу од карата са Путином, она ју је успешно рушила. Јасно је демонстрирала став америчких јастребова према ЕУ са једним сочним: “Фак де ЕУ.” Консеквенце њене победе над умереним европским дипломатама и Обамом гледамо данас.

Срамна улога

Стив Бенон, бивши стратег Беле куће је поручио Нуландовој: “Сачувај документацију. Окружи се адвокатима, јер крећемо на тебе. Ти си епицентар свега у вези са Украјином”.

Катастрофалан учинак њеног дугогодишњег рада ће се студирати у политичким наукама. Ако Доналд Трамп победи, могла би се наћи на оптуженичкој клупи, јер је њихова мржња једног према другом позната у Вашингтону. Све ће зависити колико ће бити “тиха” у пензији.

Наиме у америчкој политици постоји неписано правило: нећемо те гонити ако се тихо повучеш и држиш језик за зубима. Њена поставка за предавача на Колумбија универзитету наговештава њено тотално повлачење.

Удата за једног од главних теоретичара неокон доктрине Роберта Кагана она је имала скоро апсолутну подршку у својој каријери, упркос наведеним промашајима.

Та група је у Америци позната као главни промотор америчких ратних дејстава. Многи у Вашингтону их сматрају јединим кривцима за рапидан пад америчког утицаја и престижа у свету. Бламажа у Ираку, као и срамне сцене из Авганистана су директне последице њиховог рада.

Председник Бајден је први скрајнуо Нуландову прошле године одбијајући да је унапреди и приватно је оптужујући за ситуацију у Украјини. Она је поруку примила и повукла се са политичке позиције, за коју, наглашавам никада није демократски изабрана. Она је савршен пример тог дела политичке класе која мрачи и облачи, а да се никада не суочи са гласачким листићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана