Odlazak američkog jastreba

Vladimir Đukanović, analitičar
Odlazak američkog jastreba

U penziju odlazi Viktorija Nuland, koja je oblikovala američku spoljnu politiku pod Obamom, Bajdenom, ali i Džordžom Bušom. Bila je agresivni liberalni jastreb za koga je ekspanzija američke sile bila prioritet.

Na samitu u Bukureštu 2008. godine gurala je agendu akcionog plana članstva Ukrajine i Gruzije u NATO. Jasna ruska crvena linija je za agresivnu birokratkinju bila nešto što može da ignoriše i taj tvrd stav je bio uzrok konflikta u Gruziji.

Dok su Nemačka i Francuska jasno upozoravale da je ovaj agresivni čin kontraproduktivan, Viktorija je mahala rukama bez osvrta na real-politiku. Rusija nije dozvolila zapadno naoružanje u mekanom delu svoje geografije i njena pogrešna procena je rezultovala ruskim osvajanjem Južne Osetije i Abhazije.

Ratna uloga

Uloga Viktorije Nuland u iračkom ratu se takođe pokazala kao katastrofalna. Bila je nacionalni savetnik tada potpredsedniku Diku Čejniju i uz njega glavni arhitekta rata. Gurala je priču o oružju za masovno uništenje, za koju se brzo ispostavilo da je patka američkih obaveštajnih službi. Mnogi su smatrali da je nemoguće sresti nemoralniju i beskrupulozniju osobu od Čejnija, sve dok ih ovaj ne upozna sa svojom zamenicom. Opisivali su je kao intervencionistu na steroidima. Rezultat je više od 116.000 mrtvih civila i preko pet miliona izbeglica u Iraku.

Pod Obamom je takođe dobila ulogu kao državni sekretar za Evropu, iako se predsednik bunio protiv njenog izbora. Ali, birokratska mašinerija je zahtevala da se Evropom bavi jastreb. Dok je Obama pokušavao da napravi kulu od karata sa Putinom, ona ju je uspešno rušila. Jasno je demonstrirala stav američkih jastrebova prema EU sa jednim sočnim: “Fak de EU.” Konsekvence njene pobede nad umerenim evropskim diplomatama i Obamom gledamo danas.

Sramna uloga

Stiv Benon, bivši strateg Bele kuće je poručio Nulandovoj: “Sačuvaj dokumentaciju. Okruži se advokatima, jer krećemo na tebe. Ti si epicentar svega u vezi sa Ukrajinom”.

Katastrofalan učinak njenog dugogodišnjeg rada će se studirati u političkim naukama. Ako Donald Tramp pobedi, mogla bi se naći na optuženičkoj klupi, jer je njihova mržnja jednog prema drugom poznata u Vašingtonu. Sve će zavisiti koliko će biti “tiha” u penziji.

Naime u američkoj politici postoji nepisano pravilo: nećemo te goniti ako se tiho povučeš i držiš jezik za zubima. Njena postavka za predavača na Kolumbija univerzitetu nagoveštava njeno totalno povlačenje.

Udata za jednog od glavnih teoretičara neokon doktrine Roberta Kagana ona je imala skoro apsolutnu podršku u svojoj karijeri, uprkos navedenim promašajima.

Ta grupa je u Americi poznata kao glavni promotor američkih ratnih dejstava. Mnogi u Vašingtonu ih smatraju jedinim krivcima za rapidan pad američkog uticaja i prestiža u svetu. Blamaža u Iraku, kao i sramne scene iz Avganistana su direktne posledice njihovog rada.

Predsednik Bajden je prvi skrajnuo Nulandovu prošle godine odbijajući da je unapredi i privatno je optužujući za situaciju u Ukrajini. Ona je poruku primila i povukla se sa političke pozicije, za koju, naglašavam nikada nije demokratski izabrana. Ona je savršen primer tog dela političke klase koja mrači i oblači, a da se nikada ne suoči sa glasačkim listićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana