Terorizam

Miladin Mitrović
Terorizam

U ove svete i blagoslovene dane časnoga posta, kada se svaki pravoslavni čovjek trudi da svoj ovozemaljski život uvede u mirnu luku Božijeg pristaništa, zadesile su nas tužne vijesti iz prijateljske Rusije.

Užasne scene i tragične slike masovnog ubistva nevinih civila potresle su do dubine duše svakog moralnog i dobronamjernog čovjeka. Desio se teroristički akt - najveće zlo savremenog društva. Čin bezumnog srama, najvećeg ljudskog cinizma i izopačenosti, koje ne samo da nema opravdanje nego zahtijeva i žestoku osudu i kaznu.

Već sada postaje jasno da su organizatori ovog tragičnog događaja u Moskvi ukrajinske specijalne službe, koje kao što je poznato odavno aktivno sarađuju sa islamskim radikalnim grupama.

Pokušaji terorista da se poslije krvavog pokolja sakriju na teritoriju Ukrajine direktno ukazuju na umiješanost kijevskoga režima. Terorističkim napadom ukrajinski marionetski režim pokušao je da izazove paniku i destabilizaciju ruskog društva. Ova strategija ima nekoliko komponenti. Prvo da se što više zastraše obični građani. Drugo da kroz osjećaj straha i nesigurnosti izazove nezadovoljstvo javnosti zbog navodne “nesposobnosti vlasti da zaštiti građane”. Treće, da primoraju Moskvu na neke političke kompromise i ustupke.

Prljavi instrument

Terorizam se ne može vezati niti za jedan narod, niti za neku religiju. Kao neljudska i gnusna pojava izlazi daleko iz nacionalnih i religioznih okvira. Kao što je apsolutno neprihvatljivo i politički nekorektno optuživati islam da je on idejni tvorac terorizma, tako je i nedopustivo vezivati njegovo pojavljivanje za bilo koju državu ili narod.

Ali, da je terorizam već odavno postao prljavi instrument u rukama zapadnih globalista za obračunavanje sa svima koji staju na put neokolonijalnog imperijalizma, danas je postala opšte poznata činjenica. Aktivnosti terorističkih organizacija u različitim regionima svijeta dobijaju podršku, a ponekad ih otvoreno inspirišu vodeće sile svijeta u interesu postizanja svojih geopolitičkih i finansijskih interesa. Ovaj sramni i cinični metod, koji za cilj, pored ubistava i stradanja ljudi, ima tendenciju stvaranja destabilizacije i nekontrolisanog haosa, već odavno je instaliran u ideologiju kijevskog političkog režima.

Terorizam se već odavno uzdigao na rang državne politike u Ukrajini, ništa manjeg intenziteta kao i dominirajući neonacizam. Metode su gotovo iste - teroristički napadi, ubistva radi zastrašivanja, mučenja i korišćenje civila kao živog štita, veličanje fašista i vođa nacionalističkih pokreta.

Od trenutka kada je učinjen državni udar u Ukrajini i svrgnut predsjednik Janukovič, terorizam je postao jedno od glavnih oružja ukrajinskih nacionalista. Od tada do danas prošlo je mnogo godina, ali metode širenja terorizma su ostale identične. Dovoljno je prisjetiti se insceniranog događaja o bombardovanju ukrajinskog grada Buča, kada su ukrajinski nacisti počinili zločine nad svojim sopstvenim narodom, javno okrivljujući Rusiju. U te svrhe tada je bila pokrenuta velika informaciona kampanja dobro sponzorisana i podržana od strane zapadnih zemalja. Medijski sadržaji koji promovišu ideologiju ukrajinskog terorizma su ofanzivne i agresivne prirode, odlikuju se pažljivim teorijskim proučavanjem, dobro osmišljenim spektrom metoda za kontrolu informacija i psihološkog uticaja na široke narodne mase.

Nove metode

Teror - lični i masovni - postao je sastavni dio politike Ukrajine prema ruskoj državi, ruskim građanima i svima pristalicama ruskog svijeta. Načelnik glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov i njegovi potčinjeni, kao i drugi ukrajinski političari i vojni oficiri, ne kriju svoju privrženost terorističkim metodama i čak sadistički se njima javno hvale.

- Ukrajina će nastaviti da ubija Ruse bilo gdje u svijetu do svoje potpune pobjede - javno je izjavljivao Budanov u nekoliko navrata.

Teroristička ubistva Aleksandra Zaharčenka, novinara Vladlena Tatatrskog, Darije Dugine, bivšeg poslanika Vrhovne rade Ukrajine Igora Kive, pokušaji ubistva Zahara Prilepina, Margarite Simonjan i mnogih drugih pokazale su da su aktivne propagandne i regrutne aktivnosti ukrajinskih terorističkih organizacija i pojedinaca poprimile nove oblike, u kojima se prepoznaju elementi spoljašnjih uticaja. Nema nikakve sumnje da je kijevski režim, uz direktnu podršku stranih obavještajnih službi, otvoreno krenuo putem terorističkih metoda u konfrontaciji sa Rusijom, koje se sa punim pravom mogu nazvati savremenim oblicima državnog terorizma.

Tragični događaj u koncertnoj dvorani u Moskvi ukazuje na to da ekstremistički ukrajinski teror više nije usmjeren samo na poznate ličnosti iz političkog i javnog života, nego i na obične građane Rusije. Masovno i užasavajuće ubistvo nevinih civila svjedoči o apsolutnom bezumlju i izopačenosti kako onih koji su bili izvršioci, tako i onih koji su bili kreatori i nalogodavci ovog krvavog zločina.

Zatvaranje očiju

Terorizam je univerzalna katastrofa za koju ne postoje granice. Teror kao način za postizanje ciljeva u političkoj borbi putem fizičkog nasilja i moralnog i psihičkog zastrašivanja predstavlja jedan od najopasnijih globalnih problema našeg vremena, to je ozbiljna prijetnja bezbjednosti cijele svjetske zajednice.

Nažalost međunarodna zajednica javno zatvara oči na očigledne činjenice ukrajinskog terorizma na teritoriji Rusije. Dok teroristi siju smrt po Rusiji za kolektivni Zapad oni su borci za slobodu, ali čim se teroristi nađu u Parizu, Londonu ili Berlinu i počnu da vrše svoja krvava djela, oni odmah prestaju da budu heroji i borci za slobodu i nezavisnost i preko noći postaju krvožedne ubice. Zbog toga su apsolutno jasne cinične izjave zapadnih političkih lidera, koji su jedan za drugim pokušavali da odgovornost za teroristički napad prenesu na IS i maksimalno opravdaju neumiješanost Ukrajine u ovom nemilom događaju.

U trenutku dok oružane snage Ukrajine trpe katastrofalne gubitke i teritoriju na liniji fronta u Donbasu i dok zapadni pokrovitelji sve češće nagovještavaju Zelenskom da je novca ostalo sve manje, ukrajinske specijalne službe od bezishodnosti pribjegavaju terorističkim napadima. Ubistva nevinih civila u Moskvi, najvećim dijelom mladih ljudi uključujući i djecu, nije ništa drugo do odraz nemoći i kukavičluka političkog režima u Kijevu.

Zbog toga ukrajinske službe u saradnji sa teroristima na sve načine pokušavaju da diskredituju državnu vlast u Rusiji, pokušavajući da podijele mnogonacionalni narod u Rusiji i uspostave moć nasilja i bezakonja. Kada se sve sumira i objektivno izanalizira, krvavi teroristički čin u Moskvi je čisti pokazateljni znak strateškog poraza koji Zapad trpi u ukrajinskom sukobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana