Безбједносни систем да одговори на изазове

Штефан Фелер
Безбједносни систем да одговори на изазове

Током протекле деценије БиХ и Европска унија биле су свједоци темељних промјена. На много начина, изазови на које наилазе наше колеге у БиХ су све већи и већи. Током пружања наше помоћи БиХ видјели смо изузетан напредак.

Aли, такође кажемо: Нема времена за задовољство постигнутим, нарочито у вријеме озбиљних економских и безбједносних изазова које видимо у ЕУ, на западном Балкану и у читавом свијету. Кризни менаџмент ЕУ, који је у БиХ представљен кроз Полицијску мисију ЕУ (EUPM) и наше колеге из EUFOR-а помагали су развоју високостручних институција у пољу безбједности и правосуђа. Ове институције сада треба да преузму фундаменталне и комплексне изазове које стоје на путу ка европским интеграцијама. Ово је изузетно тежак посао, јер безбједносни систем треба да дјелује кохерентно, сви нивои система треба да раде заједнички, потпомогнути одлучном политичком вољом да добровољна сарадња постане системска и стратешка.

Процес полицијске реформе оставио је земљу у сложеном административном аранжману. Различите агенције треба да буду способне и ефикасне у борби против организованог криминала, корупције и тероризма блиско сарађујући и радећи у пуној синхронизацији. Томе нема алтернативе и без такве сарадње све ће пасти. Ланац је јак онолико колико је јака најслабија карика. Добро није довољно добро! Док ми хвалимо наше колеге за оно што су постигли, недавни извјештај Европске комисије о напретку је поново потврдио оно што смо ми раније рекли: Предстоји потреба за вишом институционалном сарадњом агенција за спровођење закона и земља треба да пронађе свој пут.

Постоје многа рјешења за овакву сарадњу. Ми смо представили многе моделе које постоје у ЕУ, али не можемо одузети одговорност БиХ да пронађе сопствено рјешење. Без таквог рјешења достигнућа остају непотпуна и можда неће бити одржива. У сталном сам контакту са тијелима за спровођење закона у земљама чланицама ЕУ, као и онима на нивоу ЕУ. За све њих, укључујући Европол, јачање капацитета агенција за спровођење закона и правосуђа у земљама западног Балкана и заједничка сарадња са њима је кључна за суочавање са све већом пријетњом од организованог криминала и тероризма. И наше колеге у канцеларијама Европске комисије одговорне за проширење ЕУ сматрају да је наш рад поставио темеље комплексном и структруисаном дијалогу који ће креирати предуслове за испуњење "аљуис цоммунаутаире".

Тренутна ситуација је у већој мјери фокусирана на ниво оперативне сарадње на основи дан за дан и од случаја до случаја да би били унапријеђени капацитети сопствене агенције. Ми у ЕУ гледамо на то само као на крај почетка. Стога, наша транзиција од помоћи кроз EUPM према Канцеларији специјалног представника и Делегацији ЕУ означава транзицију из једне дуге фазе у другу дугу фазу. Дубоко сам увјерен да ови изазови захтијевају знатан период, али вјерујем да ће и то бити једнако успјешно као и помоћ коју пружа EUPM.

Међутим, стандардна пракса борбе против криминала у ЕУ је прошла дуг и импресиван пут у посљедњих десет година. Један цијели систем покрива рад државних институција, агенција ЕУ и Европске комисије, који је уграђен у оквир састанака министара за унутрашње послове и правосуђе Савјета Европе. БиХ треба да ухвати прикључак, јер се на други начин не може прикључити на безбједносни систем ЕУ. Мора то урадити као цјеловита, укључујући државу, ентитете, Брчко дистрикт и кантоне. Рад на томе мора почети одмах, јер смо и сами свједоци великог кашњења. Кроз импресиван развој агенција за спровођење закона, који смо помагали скоро десет година, систем сада може почети да се припрема за сљедећу круцијалну фазу. Подвојена политичка реторика онемогућава рад наших колега у полицији и судству. Ово треба да се промијени у један озбиљан политички рад који ће пронаћи основу на којој ће безбједност и правда моћи просперирати у интересу свих грађана у БиХ и окружењу.

Штефан Фелер, шеф Полицијске мисије ЕУ у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана