Bezbjednosni sistem da odgovori na izazove

Štefan Feler
Bezbjednosni sistem da odgovori na izazove

Tokom protekle decenije BiH i Evropska unija bile su svjedoci temeljnih promjena. Na mnogo načina, izazovi na koje nailaze naše kolege u BiH su sve veći i veći. Tokom pružanja naše pomoći BiH vidjeli smo izuzetan napredak.

Ali, takođe kažemo: Nema vremena za zadovoljstvo postignutim, naročito u vrijeme ozbiljnih ekonomskih i bezbjednosnih izazova koje vidimo u EU, na zapadnom Balkanu i u čitavom svijetu. Krizni menadžment EU, koji je u BiH predstavljen kroz Policijsku misiju EU (EUPM) i naše kolege iz EUFOR-a pomagali su razvoju visokostručnih institucija u polju bezbjednosti i pravosuđa. Ove institucije sada treba da preuzmu fundamentalne i kompleksne izazove koje stoje na putu ka evropskim integracijama. Ovo je izuzetno težak posao, jer bezbjednosni sistem treba da djeluje koherentno, svi nivoi sistema treba da rade zajednički, potpomognuti odlučnom političkom voljom da dobrovoljna saradnja postane sistemska i strateška.

Proces policijske reforme ostavio je zemlju u složenom administrativnom aranžmanu. Različite agencije treba da budu sposobne i efikasne u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma blisko sarađujući i radeći u punoj sinhronizaciji. Tome nema alternative i bez takve saradnje sve će pasti. Lanac je jak onoliko koliko je jaka najslabija karika. Dobro nije dovoljno dobro! Dok mi hvalimo naše kolege za ono što su postigli, nedavni izvještaj Evropske komisije o napretku je ponovo potvrdio ono što smo mi ranije rekli: Predstoji potreba za višom institucionalnom saradnjom agencija za sprovođenje zakona i zemlja treba da pronađe svoj put.

Postoje mnoga rješenja za ovakvu saradnju. Mi smo predstavili mnoge modele koje postoje u EU, ali ne možemo oduzeti odgovornost BiH da pronađe sopstveno rješenje. Bez takvog rješenja dostignuća ostaju nepotpuna i možda neće biti održiva. U stalnom sam kontaktu sa tijelima za sprovođenje zakona u zemljama članicama EU, kao i onima na nivou EU. Za sve njih, uključujući Evropol, jačanje kapaciteta agencija za sprovođenje zakona i pravosuđa u zemljama zapadnog Balkana i zajednička saradnja sa njima je ključna za suočavanje sa sve većom prijetnjom od organizovanog kriminala i terorizma. I naše kolege u kancelarijama Evropske komisije odgovorne za proširenje EU smatraju da je naš rad postavio temelje kompleksnom i struktruisanom dijalogu koji će kreirati preduslove za ispunjenje "aljuis communautaire".

Trenutna situacija je u većoj mjeri fokusirana na nivo operativne saradnje na osnovi dan za dan i od slučaja do slučaja da bi bili unaprijeđeni kapaciteti sopstvene agencije. Mi u EU gledamo na to samo kao na kraj početka. Stoga, naša tranzicija od pomoći kroz EUPM prema Kancelariji specijalnog predstavnika i Delegaciji EU označava tranziciju iz jedne duge faze u drugu dugu fazu. Duboko sam uvjeren da ovi izazovi zahtijevaju znatan period, ali vjerujem da će i to biti jednako uspješno kao i pomoć koju pruža EUPM.

Međutim, standardna praksa borbe protiv kriminala u EU je prošla dug i impresivan put u posljednjih deset godina. Jedan cijeli sistem pokriva rad državnih institucija, agencija EU i Evropske komisije, koji je ugrađen u okvir sastanaka ministara za unutrašnje poslove i pravosuđe Savjeta Evrope. BiH treba da uhvati priključak, jer se na drugi način ne može priključiti na bezbjednosni sistem EU. Mora to uraditi kao cjelovita, uključujući državu, entitete, Brčko distrikt i kantone. Rad na tome mora početi odmah, jer smo i sami svjedoci velikog kašnjenja. Kroz impresivan razvoj agencija za sprovođenje zakona, koji smo pomagali skoro deset godina, sistem sada može početi da se priprema za sljedeću krucijalnu fazu. Podvojena politička retorika onemogućava rad naših kolega u policiji i sudstvu. Ovo treba da se promijeni u jedan ozbiljan politički rad koji će pronaći osnovu na kojoj će bezbjednost i pravda moći prosperirati u interesu svih građana u BiH i okruženju.

Štefan Feler, šef Policijske misije EU u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
SAD i NATO
SAD i NATO
Godine čekanja
Godine čekanja
Muzej utemeljivača Srpske
Muzej utemeljivača Srpske
Neutralnost
Neutralnost
Raštimovani orkestar
Raštimovani orkestar
Prekogranični praznik
Prekogranični praznik
Prorok Zvizdić
Prorok Zvizdić
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana