Uvod u krizu

Željka Domazet

Izmjene Izbornog zakona BiH koje su politički lideri, prije svih oni iz FBiH trebalo odavno da dogovore i usvoje i koje se tiču izbora Doma naroda u Parlamentu FBiH, a posredno i Doma naroda Parlamenta BiH, i dalje su zakovane u mjestu.

Izbori treba da budu raspisani za nekoliko dana i za glavu se hvataju u Centralnoj izbornoj komisiji koju muči pitanje realizovati izborne rezultate kada zakonodavna vlast ne radi ništa na onome što joj je dužnost.

Ambasada SAD i EU kao i mnogi međunarodni zvaničnici opominju stranke i njihove lidere da vrijeme curi i da se zadaća mora uraditi. Opominju da izborna volja naroda ne smije postati talac partijskih interesa.

Dok hrvatske stranke traže da se u Izborni zakon unese ono što je naložio Ustavni sud BiH, dotle se nijedna stranka Bošnjaka iz Sarajeva ne osvrće na ono što su sudije naložile i Izbornim zakonom bi da od Doma naroda stvore drugačiju instituciju. Bošnjačke stranke koje već godinama diktiraju u FBiH najveći broj odluka jer su svojim kadrovima popunile ne samo bošnjački klub u Domu naroda nego i srpski i onaj iz reda ostalih, te velikim dijelom i hrvatski, sada imaju namjeru da potpuno ovladaju FBiH i diktiraju izbor predsjednika i potpredsjednika, kao i kompletnu federalnu Vladu.

Kako stvari sada stoje vrlo teško je očekivati da će se doći do bilo kakvog kompromisa čime će Federacija, a i nivo BiH utonuti u veliku krizu čije posljedice u ovom trenutku niko ne može predvidjeti. Ne bude li dogovora oko izmjena Izbornog zakona nakon narednih izbora jedino što će kako-tako funkcionisati su Srpska i kantoni. Sve ostalo će tavoriti u beznađu bez bilo kakvih izgleda da se stvari pomjere.

Po ovakvom scenariju koji je kako vrijeme odmiče sve izvjesniji ova zemlja će utonuti u ustavnu krizu i razmirice koje se ne pamte od Dejtona do danas.

Imajući sve ovo u vidu nije isključena ni mogućnost da zbog nepostizanja bilo kakvog dogovora i visoki predstavnik posegne za svojim ovlašćenjima i nametne rješenje kako bi stvari otkočio. I takav scenarij zasigurno ovoj zemlji neće donijeti prosperitet, nego će je vratiti u najcrnja vremena kada je visoki predstavnik žario i palio u ovoj zemlji što je drugo naličje zagarantovane krize.

Dok najmalobrojniji narod u ovoj zemlji nastoji zaštititi svoja ustavna prava i birati legitimne predstavnike u institucijama, dotle bošnjačke stranke na najperfidniji način pokušavaju ovladati kompletnom FBiH što bi im, sasvim sigurno, bilo samo odskočna daska za nasrtaj prema Republici Srpskoj.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana