Odluke se nižu, a roba propada

Marijana Miljić

Roba koju su oduzeli inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH godinama trune i propada u njihovim skladištima.

Rješavanje tog problema godinama se povlačilo kako u ovoj instituciji, tako i u raznoraznim komisijama, ministarstvima, a kao i za sve ostalo u BiH, tako i za rješavanje ovog pitanja treba da prođe decenija, dvije-tri…

I dok se na dnevni red nadležnih komisija i institucija  svako malo stavlja ovo pitanje, a zatim zaključava u fioke, roba teška milione maraka na lagerima trune i propada. A, nema sumnje da bi mogla biti iskorišćena i donirana raznim organizacijama, institucijama i stanovništvu kojem je i više nego potrebna.

Do sada su tone i tone robe propale! A, niko se istinski nije založio za rješavanje ovog problema. Jer, da jeste bio bi napravljen bar neki pomak u vezi s tim pitanjem.

Očiti primjer za to su na hiljade pravosnažno oduzetih automobila. Za rješavanje samo tog problema formirana je prije pet godina i komisija, a koja je sve te godine samo ćutala. Na kraju je UIO predložio da ti automobili idu u staro željezo, ali oni još nisu ni tamo i završili.

Najnoviji prijedlog Uprave, koja u svojim skladištima čuva oduzetu robu vrijednu čak 12,74 miliona maraka, je da dio zaplijenjenih stvari bude doniran. Za sada nisu poznati oni kojima bi ta roba mogla da pripadne, a odluku o tome donijeće Savjetom ministara BiH.

Nažalost, kako stvari stoje i za to će im, kako su nam pokazali do sada, trebati više mjeseci ili pak godina.

I dok oni budu svoju neefikasnost još jednom ovjeravali, propašće dodatne tone i tone oduzetih prehrambenih artikala i drugih stvari, koje bi mogle biti donirane raznim organizacijama.

Ali, pošto oni koji donose odluke u BiH nisu ni gladni ni žedni, ni promrzli, rješenje problema oduzete robe još sigurno će dugo da se vuče po ladicama u nadležnim institucijama. Dobro bi bilo da prekinu tu praksu i bar ovog puta dokažu da griješimo.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana