Noćne smicalice

Željka Domazet

Da je BiH debelo zaglavila u mraku najbolje dokazuju potezi u Predsjedništvu BiH kojima ovih dana svjedoči javnost ove zemlje.

Kako je i najavio, tako je i uradio. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zastavu Republike Srpske postavio je ispred svog kabineta i prilikom svečanosti uručivanja akreditivnih pisama ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića. Odmah iza ovog Dodikovog poteza sa puno žuči i mržnje reagovale su njegove kolege Šefik Džaferović i Željko Komšić tvrdeći kako zastavi Srpske tu nije mjesto i da je je potrebno skloniti. Džaferović je otišao korak dalje pa je naredio da se zastava ukloni i pod okriljem noći njegovi poslušnici su je uklonili. Da apsurd ovih poteza bude još veći Džaferoviću nije palo na pamet da iz Predsjedništva ukloni ratnu zastavu koja godinama stoji u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Nije teško pretpostaviti na koji bi način reagovalo Sarajevo da su se kojim slučajem u zgradi Predsjedništva BiH pojavile ratne zastave Vojske Republike Srpske ili neki drugi simboli koje osporava bošnjačka vojska i bošnjačka politika.

Da apsurdima u ovoj zemlji nigdje kraja nema pokazuje i činjenica da se iz zajedničkih institucija BiH uklanjaju obilježja koje je potvrdio i Ustavni sud BiH, koji je jasno rekao da zastava Republike Srpske nikoga ne vrijeđa i da svako onaj ko prema ovom simbolu i obilježju ne prilazi sa puno poštovanja čini krivično djelo. Stoga Džaferovićeve i Komšićeve tvrdnje da je Dodik počinio krivično djelo time što je u zajedničkoj instituciji kakvo je Predsjedništvo i zastavom pokazao da i Republika Srpska ima svoj udio u toj njoj, nije ništa drugo do zamjena teza.

Dodikovi potezi sa obilježjem koji ga kao srpskog člana Predsjedništva predstavlja u ovoj zajedničkoj instituciji nisu ništa ni više ni manje do pokazatelj odakle dolazi i čije interese štiti. Kada se svemu tome doda i njegova poruka da nijednim svojim potezom neće ugrožavati ustavne  interese Bošnjaka i Hrvata, ali da će dosljedno i zdušno braniti interese Republike Srpske, onda to nije ništa drugo do jasan dokaz politike čistih računa. Čisti i jasni računi jedino ovu zemlju mogu izvući iz dugogodišnjih zastoja, sporenja i beskorisnog nadmudrivanja i povući je da krene naprijed i konačno postane koliko-toliko normalna, komotna i jednaka za sve njene konstitutivne narode i sve one koji u njoj žive. 

Onog trenutka kada se u ovoj zemlji bude shvatilo i prihvatilo da su zajedničke institucije jednako institucije zvaničnih, legalnih i legitimnih predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, kada u njima nijedan od zvaničnika ne bude saginjao glavu nego uzdignuta čela i stava štitio interese naroda kome pripada, ova zemlja može krenuti naprijed. Ukoliko u tim institucijama bude omalovažavanja i ukoliko se kojekakve smicalice budu radile noću i sa zlom namjerom, onda će ova zemlja još zadugo tavoriti u mraku bez ikakve mogućnosti da napravi bilo kakav iskorak.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana