U krugu poznatih priča

U krugu poznatih priča
Vedrana Kulaga
28.07.2018 12:37

BiH je po mnogo čemu specifična zemlja, a jedna od tema koja je uvijek “aktuelna” je trka za glasovima birača po isprobanim receptima.

Ono što se svako malo ponavlja je da je ova zemlja sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i to je nešto što svako treba da uvažava kako bi se koliko-toliko u njoj živjelo jer, ipak, počiva na ratnim temeljima.

Posljednjih dana, osim toga, moglo se čuti dosta toga, ali su sve priče bile mahom u svrhu predizborne kampanje koja traje u ovoj zemlji gotovo od 2014. godine kada su održani opšti izbori, te je pojačana 2016. kada su građani birali svoje predstavnike u lokalnim skupštinama.

Sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH te Doma naroda u federalnom Parlamentu, ali i posljednje u RS su jasno pokazale da su svojevrsna priprema za start za opšte izbore u oktobru ove godine.

U parlamentarnim salama čule su se ideje i priče koje su samo tu zarad bitke za glasove i obezbjeđivanje novog mandata, ali od toga građani ništa nisu dobili. Osim računa na kome je sumirano koliko su one koštale, a iznosi prelaze nekoliko stotina hiljada maraka.

Predstavnici naroda u skupštinama na svim nivoima vlasti u BiH, čiji se mandat bliži kraju, u protekle gotovo četiri godine nisu se proslavili. Na dnevnom redu je često umjesto bitnih životnih stvari za sve građane u ovoj zemlji dolazio lični interes, a ne opšte dobro.

Brojne sjednice ostale su upamćene po teškim optužbama, a ne po dobrim zakonima i odlukama za sve stanovnike u BiH, jer su njihovi izabranici mahom igrali u predstavama koje su za njih i pripremili. A narod k'o narod. Gledao i slušao.

Neke je to zabavljalo, a nekima bila kap koja je prelila čašu i zbog koje su spakovali kofere i odlučili da bolji život za sebe i najmilije pronađu daleko od ovog podneblja, koje još vuče teške i ratne korijene.

Svaki narod u ovoj zemlji treba da drži do svoga i da bude u istom rangu kao i onaj drugi i treći, te da na dnevnom redu budu samo priče o tome kako ćemo naprijed, a da to ne bude na prevaru i nauštrb onog drugog ili trećeg naroda.

Aktuelni sazivi su mahom pokazali, u svakom slučaju, kako ne treba da se radi, a svaki koji dođe ne smije da ide tom stazom i tim koracima ako želi dobro za sebe, svoje bližnje i sve one koji mu daju glas, a time i povjerenje. ++++

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica