Tužba

Tužba
Goran Maunaga
15.04.2017 11:48

Tužba koju je protiv sudije Suda BiH Branka Perića podnijela Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a još jedan je u nizu sramotnih postupaka zvaničnika pravosuđa BiH koji traju godinama.

Nije čudno to što je neko od udruženja u BiH podnijelo prijavu protiv njega, na to svako ima pravo, ali je više nego neshvatljivo da su u Kancelariji provjerom utvrdili da je Perić prekršio zakon jer je javno kritikovao to što još nema optužnice protiv generala Armije RBiH u čijoj su zoni počinjeni zločini nad srpskim civilima.

Međutim, umjesto pohvale za traženje procesuiranja onih kojih su počinili ratni zločin, što bi svaki dan trebalo da traži i javno i zvanično i profesionalno svaki pripadnik pravosuđa BiH koji ima veze sa predmetima ratnih zločina, protiv Perića je podnesena tužba.

Taj potez šalje poruku da niko ne smije javno ni da spomene činjenicu da se protiv generala Armije RBiH ne podižu optužnice čak ni kad su svi dokazi tu, a pogotovo ne smije da traži da oni, ako su počinili ratni zločin, budu i procesuirani. 

Time je odaslana i poruka da će pravosuđe BiH da nastavi sa pristrasnim pristupom koji govori da u Sudu BiH predmeti ne mogu biti vođeni protiv pripadnika jednog naroda.

Zanima li koga u pravosudnim institucijama to što će time postojeće nepovjerenje u njih biti sada dodatno pojačano?

Perić godinama javno ukazuje na probleme u bh. društvu, na propuste u pravosuđu nudeći realna i konkretna rješenja, ali biće da su sada potez povukli eksponenti pravosudne mafije za koju je poodavno Meddžida Kreso javno rekla da i te kako postoji. 

Tako su bh. paradoksi i apsurdi nastavljeni procesuiranjem Perića umjesto procesuiranjem ratnih zločinaca koji slobodno šetaju pored nas iako o njihovim zločinima postoje neoborivi dokazi i svjedoci. 

Osim što podnošenje te tužbe neodoljivo podsjeća na vraćanje davno zakonom ukinutog verbalnog delikta u pravosuđe BiH, radi se i o smišljenom treniranju strogoće i pokušaju zastrašivanja i disciplinovanja ostalih sudija. Hoće li, nakon ovoga, iko od njih krenuti Perićevim stopama i slučajno javno komentarisati negativnosti bh. pravosuđa? 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica