Trbuhom za kruhom

Trbuhom za kruhom
Dragana Orlović
24.05.2016 22:19

U posljednjih par godina u Republici Srpskoj sve više je onih koji prekvalifikaciju vide kao najbolju, a možda i jedinu šansu za zaposlenje.

Bilo da su u pitanju vozači, medicinske sestre ili kuvari, mnogi smatraju da baš sa tim strukama mogu prilično dobro zaraditi, ali samo ukoliko se otisnu preko granice. I to je istina. Tako upisuju i pohađaju neki od programa Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske baš u tim oblastima, a po sticanju diploma, uče strane jezike i pronalaze vezu za odlazak u inostrane firme.

Sa druge strane, naša preduzeća i ustanove imaju problem sa pronalaskom dobrog i kvalitetnog kadra baš u pomenutim sferama.

Taj problem, naravno, nije od juče i za sobom vuče spektar razloga.

Pored nedovoljno radnih mjesta i realnog sektora u sjeni ostalih segmenata, tu je i upisna politika, slabo ili gotovo nikako povezana sa potrebama tržišta.

Krivci su, kako to obično biva, lančano povezani i zbog toga veoma rijetko odgovaraju za propuste.

I tako svake godine isto. Po "kopi-pejst" sistemu dobijemo upisne kvote kreirane željama učenika i njihovih roditelja, a ne stvarnim potrebama privrede. Zatim, kroz par godina stignu nove armije diplomaca sa gotovo nikakvim šansama za zaposlenje. (Osim ako nemaju dobre veze ili partijsku knjižicu.) Ti mladi poslije dugogodišnjeg neuspješnog obilaženja pragova Zavoda za zapošljavanje gube nadu i strpljenje.

Krivi su im generalno svi, a ko bi mogao i da ih krivi za to. Ipak, previdjeli su jednu činjenicu, a to je da su i sami možda mogli izabrati bolje.

Zbog toga oni pred kojima je idućih dana izbor srednje škole ili fakulteta treba da budu pažljivi i objektivni. Naravno da neće upisivati nešto što im apsolutno ne leži i u čemu se nikako ne vide. Biće dovoljno da pažljivo razmisle. Da li im se isplati školovati za biro, da li će nekada morati ići na prekvalifikaciju i da li im je zaista jedini cilj otići preko granice. A moraće, ukoliko pametno ne odluče. I za to neće moći kriviti loš sistem.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica