Solidarnost na djelu

Solidarnost na djelu
Anita Janković-Rečević
23.12.2017 14:30

Osnivanje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ulilo je novu nadu svim oboljelim mališanima u Srpskoj i njihovim roditeljima u bolje sutra i izlječenje.

Borbi za izlječenje dječaka i djevojčica i do sada su se priključivali se brojni građani u zemlji i inostranstvu, ali posredstvom raznih humanitarnih akcija. Prikupljanje novca, nažalost, obično je išlo veoma sporo i teško, a roditelji su stalno bili u neizvjesnosti čekajući da li će na računu imati dovoljan iznos novca za spas svog djeteta.

Međutim, tako više neće biti. Uz ovaj fond svi mali heroji odmah će na raspolaganju imati prijeko potrebni novac i mogućnost da u što kraćem roku otputuju na liječenje.

Njegovim osnivanjem djeca su dobila veću šansu da pobijede u svojim najvažnijim bitkama, a uz njih i njihovi roditelji, koji prolaze pravu golgotu u nastojanjima da ih spasu.

Koliki je značaj Fonda pokazuje i činjenica da je ovogodišnje donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", koje se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, posvećeno upravo Fondu solidarnosti. 

Ovaj poduhvat RS, jedinstven u regionu, pokazuje se kao veliki iskorak za sve one koje je u proteklom periodu muka  natjerala da kucaju od vrata do vrata i mole za pomoć za liječenje teško oboljele djece. Njegovo osnivanje vratiće i dostojanstvo roditeljima čija su djeca trebala biti liječena SMS porukama.

Fond solidarnosti od sada će za svako bolesno dijete koje se ne može liječiti u Srpskoj obezbijediti novac.

Opstanku ove humane institucije treba da doprinesemo svi zajedno tako što ćemo od svojih plata darovati djelić novca. Naših u prosjeku 0,25 KM mjesečno neće nama značiti ništa, a odagnaće patnju mnogim roditelja i vratiti osmijehe na lica malim, hrabrim srcima.

Iako već sada ima onih koji su skloni da ružno komentarišu ovu, ali i slične akcije, nadležni obećavaju da će sav prikupljeni novac i njegova raspodjela biti transparentni.

Ovaj fond, koji za viši cilj ima ozdravljenje onih najranjivijih, ne smije biti razlog za politička potkusirivanja, već mjesto gdje će svi zajedno raditi.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica