Milioni za kiriju

Milioni za kiriju
Marijana Miljić
22.08.2016 23:34

Da institucije BiH ne štede novac namijenjen za zakup i da milione maraka bacaju na luksuzne poslovne kancelarije, odavno je poznato. Niko od njih ne želi da bude smješten u nekoj sporednoj ulici ili, ne daj bože, na periferiji već svi biraju najskuplje lokacije i to, naravno, sa što većim brojem kvadrata.

Sve to ukazuje na činjenicu da u BiH apsolutno nema nikakve logike kada je riječ o trošenju novca građana za smještaj institucija.

Na ovo rasipništvo i bahaćenje ponovo su, po ko zna koji put, ukazali revizori koji su naveli da institucije BiH milione maraka izdvajaju za kiriju jer nemaju strategiju ni sistemske mjere za rješavanje pitanja smještaja.

Revizorski izvještaj još je jednom pokazao da svi apeli, molbe da se prestane sa ovom praksom nisu urodili plodom, a tako će najvjerovatnije biti i dalje.

Jer dobijali smo iz godine u godinu obećanja da će se novac za ove namjene znatno srezati i da će biti iskorišćen kako treba, ali kao i svaki put, to su bila samo pusta obećanja. Jer izdaci za zakup imovine i opreme u 2015. godini iznosili su ni manje ni više nego 19,14 miliona, što je samo dva odsto manje nego godinu ranije, što je neznatna ušteda. Na iznajmljivanju prostorija ušteđeno je 170.000 KM, što je neznatno ako se ima u vidu da kirija godišnje iznosi više od 15 miliona maraka.

Uprkos obećanjima, i ovog se puta pokazalo da većina institucija i dalje ne želi da se odrekne strogog centra grada gdje su poslovni prostori mnogo skuplji u odnosu na periferiju. Da situacija bude još gora, tu je i činjenica da su kupljeni novi objekti za trajni smještaj pojedinih institucija, ali da su one kasnile sa useljenjem pa je, osim za kupovinu objekta, utrošen (tačnije bačen) i dodatni novac za zakup prostorija.

Sasvim je jasno da prostora za smanjenje ovih troškova ima, ali niko ne želi da se odrekne strogog centra, luksuznih i udobnih kancelarija, najboljih zgrada...

Niko ne želi i neće da posegne za štednjom. A ako bi samo neki od nadležnih postali savjesni, uštedjeli bi milione maraka, koje bi zatim mogli uložiti u mnoge druge stvari.

Jasno je da za rezove ne postoji volja, ali ni želja nadležnih u BiH. Jer da postoji, to bi bilo urađeno prije dvije, tri, pet godina...

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica