Pjesničko veče Desanki Maksimović u čast

I. B.
Pjesničko veče Desanki Maksimović u čast

BANjALUKA - Poetski teatar “Saputnici” povodom obilježavanja Dana Filološkog fakulteta u Banjaluci, u ponedjeljak je priredio pjesnički događaj posvećen Desanki Maksimović i zbirci “Tražim pomilovanje”.


Ovaj poetski teatar okuplja studente različitih studijskih programa Filološkog fakulteta, a nakon pauze projektom “Tražim pomilovanje” nastavili su s radom. U pitanju je autorski projekat Jovanke Božović Milovanović, u okviru kojeg su članovi “Saputnika” udružili snage sa studentima Akademije umjetnosti. Publika se scenskom postavkom vratila u doba cara Dušana, a stihovima Desanke Maksimović u svijet bezgranične ljubavi, razumijevanja i samilosti.

Jovanka Božović Milovanović za “Glas Srpske” je istakla da je projekat nastao iz odgovornosti i ljubavi prema poeziji koja je zapostavljena.

- Bili smo ponukani prošlogodišnjim skandalom izbacivanja Desanke Maksimović iz školskog programa. Poetska izvedba “Tražim pomilovanje” je naša podrška srpskoj književnosti, jeziku i kulturi, koji su zanemareni u svojoj zemlji. Ovim želimo da oživimo poetski govor i poetski teatar - objasnila je Božović Milovanović.

Članica ovog poetskog teatra Milica Polić je kazala da je u ovim vremenima neophodno raditi na očuvanju identiteta, naroda, istorije, tradicije i jezika.

- Sinteza svega ovoga u osnovi je događaja kojim smo nastavili rad na očuvanju pravih vrijednosti, onog neotuđivog i svetog. Ostaje nada da ćemo nastaviti putem slavnih predaka, da ćemo očuvati sve ono što nas čini jedinstvenim te da ćemo poruku i misiju prenijeti i na one koji dolaze. Jer narod koji izgubi svoje riječi prestaje biti narod - rekla je Polićeva.

Članica “Saputnika” Nikolina Erak je kazala da su ovom prilikom tražili pomilovanje za sve one koje i danas neki novi zakonici i apsolutisti muče i ugnjetavaju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana