Kostović: Neophodno čuvati sjećanje na veliku Daru Sekulić

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Dvodnevna manifestacija "Poetski dani Dare Sekulić" počela je u Istočnom Novom Sarajevu koje je ponosno što je domaćin i organizator ovakvog skupa koji čuva sjećanje na veliku pjesnikinju, izjavio je zamjenik načelnika opštine Aleksandar Kostović.

"Ovo je jedan od načina kako se sjećamo naše Dare i kako čuvamo sjećanje na njeno stvaralaštvo, koje je posljednjih godina bilo vezano za ove prostore", rekao je Kostović na konferenciji za novinare.

On se nada da će svi učesnici ponijeti sjajne utiske, te da će ovakvi događaji iz godine u godinu biti masovniji.

Profesor književnosti Sunčica Denić, koja dolazi iz Vranja, ispričala je da je Daru upoznala sa 19 godina i da se njihovo prijateljstvo nastavilo.

Ona je rekla da nije bilo boljeg povoda za okupljanje od sjećanja na Sekulićevu i onoga što je ona promovisala cijelog života

Denićeva je istakla da je Dara bila ozbiljan epski pisac sa lirskim tonom i Kostoviću je poklonila fotografije pjesnikinje za legat u Matičnoj biblioteci.

U okviru manifestacije "Poetski dani Dare Sekulić" od ove godine uspostavljena je i književna nagrada za neobjavljenu zbirku pjesama na srpskom jeziku pisanu ćirilicom, čiji je prvi laureat Sara Novković Tepšić iz Kljajićeva u Srbiji.

Tepšićeva je rekla da joj je ovo prvi konkurs i da je željela da se više upozna o biografiji i radu Dare Sekulić.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković istakao je da će večeras biti održano poetsko veče "Knjige su isto što i ljudi", muzičko-poetski recital "Vojnici regruti" /poema Dare Sekulić posvećena stradalima u Dobrovoljačkoj ulici/, uz učešće pjesnika i gostiju iz Vlasotinca i prikazivanje umjetničkog dokumentarnog filma "Čekajući krst".

Manifestaciju realizuju Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža i "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva.

Pokrovitelji manifestacije su grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Dara Sekulić, prema mnogima najznačajnija srpska pjesnikinja poslije Desanke Maksimović, preminula je 12. aprila 2021. godine u Sarajevu u 91. godini. Imala je dug i traumatičan životni put koji je okončan u porodičnom krugu u Sarajevu.

Život Sekulićeve obilježila su dva rata, u kojim su se zapatile dvije velike traume. Trauma djevojčice sa Korduna kojoj su ustaše spalile kuću i pobile više članova brojne porodice, te iz posljednjeg rata, kada je ponovo morala iskusiti dramu izbjeglištva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana