Objavljen roman “Nova” Priviđenja: Priča o životu predratne buržoazije

Agencije
Objavljen roman “Nova” Priviđenja: Priča o životu predratne buržoazije

BEOGRAD - Roman “Nova” Priviđenja je Milan Kašanin dovršavao posljednjih dana svog života, a rukopisno odjeljenje Matice srpske u Novom Sadu objavilo je ovo djelo.

Ovaj rukopis je pronađen kraj kreveta Milana Kašanina kada je preminuo, u Beogradu 21. novembra 1981. godine.

Rukopisno odeljenje Matice srpske objavilo je ovo djelo, kao i prethodno “Priviđenje” (priredila prof. dr Zorica Hadžić Radović). Ovom edicijom, nakon objavljivanja cjelokupne Kašaninove prepiske kao i rukopisa “Dnevnik”, nastavljeno je priređivanje preostalih neobjavljenih rukopisa koji čine Lični fond “Milana Kašanina”.

“Priviđenja”, posljednji roman Milana Kašanina, objavljen je prvi put 1981, a nastavak romana je, iz rukopisa, priredio Predrag Vukadinović i objavio u nekoliko nastavaka, u “Savremeniku” 1982, u brojevima za mart, april, maj i jun. Riječ je o 11 završenih poglavlja i epilogu.

Prema riječima Zorice Hadžić Radović, ovo je prvo cjelovito objavljivanje ovog romana.

Do danas, roman je samo jednom bio preštampan i to u četvrtoj knjizi piščevih “Izabranih dela” 2003. godine. Nažalost, tom prilikom nisu preuzeta poglavlja iz nastavka romana koja je Vukadinović objavio poslije piščeve smrti. Pred čitaocima su Kašaninova “Priviđenja”, najzad, objavljena u cjelosti, udružena ne samo sa dopunjenim nastavkom nego i sa svim onim konceptima i skicama, manje ili više razrađenim, a sačuvanim u rukopisu. Život predratne buržoazije rijetko je bio predmet književne obrade u srpskoj književnosti druge polovine 20. vijeka. U svom posljednjem romanu Kašanin pruža sliku nekadašnjeg svijeta kroz život nekoliko porodica, povezanih familijarnim vezama. Piščev narativ ciljano je usmjeren na život srpskog građanskog društva u Kraljevini Jugoslaviji u predvečerje Drugog svjetskog rata.

Sam Kašanin je u ovo djelo prenio vlastita iskustva i poznanstva, oživio i transponovao u literaturu značajne ličnosti i događaje stvarajući tako upečatljive i žive književne junake. Njegov glavni junak je istoričar umjetnosti, a kuriozitet je da Kašaninov lik “živi” na istoj adresi na kojoj i autor romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana