Пјесничко вече Десанки Максимовић у част

И. Б.
Пјесничко вече Десанки Максимовић у част

БАЊАЛУКА - Поетски театар “Сапутници” поводом обиљежавања Дана Филолошког факултета у Бањалуци, у понедјељак је приредио пјеснички догађај посвећен Десанки Максимовић и збирци “Тражим помиловање”.


Овај поетски театар окупља студенте различитих студијских програма Филолошког факултета, а након паузе пројектом “Тражим помиловање” наставили су с радом. У питању је ауторски пројекат Јованке Божовић Миловановић, у оквиру којег су чланови “Сапутника” удружили снаге са студентима Академије умјетности. Публика се сценском поставком вратила у доба цара Душана, а стиховима Десанке Максимовић у свијет безграничне љубави, разумијевања и самилости.

Јованка Божовић Миловановић за “Глас Српске” је истакла да је пројекат настао из одговорности и љубави према поезији која је запостављена.

- Били смо понукани прошлогодишњим скандалом избацивања Десанке Максимовић из школског програма. Поетска изведба “Тражим помиловање” је наша подршка српској књижевности, језику и култури, који су занемарени у својој земљи. Овим желимо да оживимо поетски говор и поетски театар - објаснила је Божовић Миловановић.

Чланица овог поетског театра Милица Полић је казала да је у овим временима неопходно радити на очувању идентитета, народа, историје, традиције и језика.

- Синтеза свега овога у основи је догађаја којим смо наставили рад на очувању правих вриједности, оног неотуђивог и светог. Остаје нада да ћемо наставити путем славних предака, да ћемо очувати све оно што нас чини јединственим те да ћемо поруку и мисију пренијети и на оне који долазе. Јер народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ - рекла је Полићева.

Чланица “Сапутника” Николина Ерак је казала да су овом приликом тражили помиловање за све оне које и данас неки нови законици и апсолутисти муче и угњетавају.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана