Izbor najbolje knjige i prevoda

G.S.
Izbor najbolje knjige i prevoda

BANjALUKA - Udruženje književnika Republike Srpske raspisalo je dva konkursa i to konkurs za godišnju nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2023. godini i konkurs za dodjelu međunarodne nagrade za prevođenje “Kolja Mićević”.

Godišnja nagrada biće dodijeljena za prvo izdanje knjige iz oblasti poezije, proze, drame, esejistike, književne kritike i nauke o književnosti.

- Na konkursu mogu učestvovati isključivo članovi Udruženja književnika Republike Srpske, koji su izmirili svoje obaveze prema ovom udruženju zaključno sa 2023. godinom, kao i oni koji su na zahtjev oslobođeni plaćanja godišnje članarine. Knjige, u tri primjerka, dostaviti na adresu: Udruženje književnika Republike Srpske (za Godišnju nagradu), Veselina Masleše broj 20, 78000 Banjaluka - stoji u saopštenju Udruženja književnika Republike Srpske.

Ovaj konkurs otvoren je od 5. januara do 15. februara, a rezultati će biti objavljeni najkasnije do kraja marta.

Nagrada “Kolja Mićević” za prevođenje poezije dodjeljuje se prevodiocu za životno djelo ili objavljenu knjigu u prethodnoj godini, prevedenu sa stranih jezika na srpski ili sa srpskog na neki strani jezik.

- Nagrada “Kolja Mićević” ima međunarodni karakter i za nju mogu konkurisati prevodioci koji prevode sa srpskog ili na srpski jezik, ma gdje živjeli. Prijedloge za međunarodnu nagradu za prevodilaštvo poezije “Kolja Mićević” mogu podnositi izdavači, kulturne institucije, udruženja i pojedinci u periodu od 5. do 25.  januara ove godine na adresu Udruženje književnika Republike Srpske -  stoji u saopštenju UKRS.

Predlagači uz prijedlog dostavljaju i detaljno obrazloženje te ukoliko se konkuriše sa prevedenom knjigom tri primjerka knjige. Priznanje će laureatu biti uručeno 15. februara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana