Избор најбоље књиге и превода

Г.С.
Избор најбоље књиге и превода

БАЊАЛУКА - Удружење књижевника Републике Српске расписало је два конкурса и то конкурс за годишњу награду за најбољу књигу објављену у 2023. години и конкурс за додјелу међународне награде за превођење “Коља Мићевић”.

Годишња награда биће додијељена за прво издање књиге из области поезије, прозе, драме, есејистике, књижевне критике и науке о књижевности.

- На конкурсу могу учествовати искључиво чланови Удружења књижевника Републике Српске, који су измирили своје обавезе према овом удружењу закључно са 2023. годином, као и они који су на захтјев ослобођени плаћања годишње чланарине. Књиге, у три примјерка, доставити на адресу: Удружење књижевника Републике Српске (за Годишњу награду), Веселина Маслеше број 20, 78000 Бањалука - стоји у саопштењу Удружења књижевника Републике Српске.

Овај конкурс отворен је од 5. јануара до 15. фебруара, а резултати ће бити објављени најкасније до краја марта.

Награда “Коља Мићевић” за превођење поезије додјељује се преводиоцу за животно дјело или објављену књигу у претходној години, преведену са страних језика на српски или са српског на неки страни језик.

- Награда “Коља Мићевић” има међународни карактер и за њу могу конкурисати преводиоци који преводе са српског или на српски језик, ма гдје живјели. Приједлоге за међународну награду за преводилаштво поезије “Коља Мићевић” могу подносити издавачи, културне институције, удружења и појединци у периоду од 5. до 25.  јануара ове године на адресу Удружење књижевника Републике Српске -  стоји у саопштењу УКРС.

Предлагачи уз приједлог достављају и детаљно образложење те уколико се конкурише са преведеном књигом три примјерка књиге. Признање ће лауреату бити уручено 15. фебруара. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана