Alpsko utvrđenje

Srđa Trifković, univerzitetski profesor
Alpsko utvrđenje

Desničarska, antiglobalistička Austrijska slobodarska partija (FPO) postigla je 23. aprila najbolji rezultat u svojoj istoriji na državnim izborima u Salcburgu, najvećoj od devet austrijskih autonomnih država.

Rezultati pokazuju da austrijski narod, često okarakterisan kao opušten, postaje oprezan protiv dve najveće opasnosti s kojima se njihova zemlja suočava: imigracije i nadmoćne divljači Evropske unije, koja svakim danom postaje sve luđa i opakija.

Identitet

Od kasnih 1700, Austrija uživa legendarnu reputaciju druge zemlje Feačana, koji se u Odiseji pojavljuju kao grabežljivi ljudi koji vole zadovoljstvo i žive na rubu ničega. Čak ni politički i društveni prevrati nakon Josefinine ere, koji su kulminirali Napoleonovim ratovima, nisu promenili austrijski vedar pogled na život.

Više od jednog veka kasnije, 1929. godine, u svom čuvenom “Govoru o Austriji”, pesnik i dramaturg Anton Vildgans je istakao: “Naša zemlja, ukrašena svim Božjim čudima lepote i naseljena prijateljskim ljudima, nastavlja biti ostrvo pesme i plemenite vedrine i hrabrih emocija ljudskih srca”.

Austrijskim Vildganovima je krajnja ozbiljnost koju su njegovi nemački susedi pokazivali u lečenju i rešavanju velikih i malih problema bila strana. Vildgans i njegovi sunarodnici imali su nos za pronalaženje humora i u teškim vremenima.

Do danas većina Austrijanaca zadržala je talenat da osvoji svetlu stranu postojanja, sklonost da teško shvati olako. Prelazeći iz Švajcarske ili Nemačke, iako se pejzaž ne menja, ispuni vas osećaj veselog blagostanja kada čujete regionalni pozdrav Austrijanaca. Doduše ove prijatne osobine su se ponekad manifestovale kao spremnost da se stvari puste kako idu i u najgorem slučaju, kao indolentnost, namerno omalovažavanje opasnosti.

Ovog puta nema indolentnosti: čini se da su mnogi Austrijanci svesni potrebe da se zaštite od onih dvostrukih smrtnih pretnji njihovom identitetu i njihovom načinu života: imigracije i Evropske unije. To se ogledalo u pobedi FPO-a u Salcburgu.

Establišmentarska Austrijska narodna stranka desnog centra (OVP) sadašnjeg kancelara Karla Nehamera osigurala je najveći dio glasova, ali je njen ukupan broj pao za više od sedam odstotnih poena u odnosu na rezultate iz 2018. godine. FPO je bio jasni pobednik, nadmašivši socijaliste i postao druga najjača stranka, popevši se na 25,7 odsto glasova, sa 18,8 odsto ranije.

Možda čak i značajnije, prema poslednjim nacionalnim anketama, Slobodarska stranka je najjača stranka u zemlji sa 28 odsto, uz nastavak trenda rasta. Prošlog januara FPO je osvojio 24 odsto u državi Donja Austrija.

Naredni korak

Kako ističe Robert Semonsen, evropski konzervativac, pored svog evroskepticizma, FPO je jedina stranka trenutno zastupljena u austrijskom parlamentu koja se protivi ekonomskim sankcijama Rusiji.

To je takođe bila jedina velika stranka koja se protivila drakonskom režimu izolacije i obaveznim vakcinacijama protiv “kovida 19”. I naravno, FPO je jedina stranka u zemlji koja je, tokom mnogo godina, dosledno nastojala doneti radikalne promene kako bi zaustavila ilegalnu masovnu migraciju.

Lider FPO-a Herbert Kikl izjavio je nakon izbora da je sledeći korak “nadtrčavanje za kancelariju i vladu pod vodstvom FPO-a”. Ovo se nikako ne čini nerealnim ciljem kada sledeći nacionalni izbori dođu u jesen 2024.

FPO se vraća, potpuno oporavljen, četiri godine nakon što su nemački mediji objavili tajno snimljeni video tadašnjeg lidera stranke Štrahea na ostrvu Ibica, na kojem je navodno razgovarao o poslovnom aranžmanu sa ženom za koju je verovao da je povezana s ruskim oligarhom.

“Afera Ibica” srušila je vladu u kojoj je FPO bila koalicioni partner i dovela do prevremenih opštih izbora na kojima je stranka pala za deset postotnih poena, na samo 16 odsto. FPO-ove čitulje, koje su mejnstrim mediji u to vreme ushićeno objavljivali, pokazalo se, bile su ipak preuranjene.

Prošlo je više od dva veka otkako je Šiler - Nemac slučajno, panevropski po uverenju - napisao da “Austrijanac ima domovinu, voli je, a ima i razloga da je voli”. Srećom, i kao što prošlonedeljni izbori u Salcburgu jasno pokazuju, to je još istina. Pričalo se da su Austrijanci Nemci kao što je Dunav plav. U jednom važnom smislu ovo je istina: Nemačka izgleda beznadežno, ali ovo alpsko utvrđenje još stoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana