Алпско утврђење

Срђа Трифковић, универзитетски професор
Алпско утврђење

Десничарска, антиглобалистичка Аустријска слободарска партија (ФПО) постигла је 23. априла најбољи резултат у својој историји на државним изборима у Салцбургу, највећој од девет аустријских аутономних држава.

Резултати показују да аустријски народ, често окарактерисан као опуштен, постаје опрезан против две највеће опасности с којима се њихова земља суочава: имиграције и надмоћне дивљачи Европске уније, која сваким даном постаје све луђа и опакија.

Идентитет

Од касних 1700, Аустрија ужива легендарну репутацију друге земље Феачана, који се у Одисеји појављују као грабежљиви људи који воле задовољство и живе на рубу ничега. Чак ни политички и друштвени преврати након Јосефинине ере, који су кулминирали Наполеоновим ратовима, нису променили аустријски ведар поглед на живот.

Више од једног века касније, 1929. године, у свом чувеном “Говору о Аустрији”, песник и драматург Антон Вилдганс је истакао: “Наша земља, украшена свим Божјим чудима лепоте и насељена пријатељским људима, наставља бити острво песме и племените ведрине и храбрих емоција људских срца”.

Аустријским Вилдгановима је крајња озбиљност коју су његови немачки суседи показивали у лечењу и решавању великих и малих проблема била страна. Вилдганс и његови сународници имали су нос за проналажење хумора и у тешким временима.

До данас већина Аустријанаца задржала је таленат да освоји светлу страну постојања, склоност да тешко схвати олако. Прелазећи из Швајцарске или Немачке, иако се пејзаж не мења, испуни вас осећај веселог благостања када чујете регионални поздрав Аустријанаца. Додуше ове пријатне особине су се понекад манифестовале као спремност да се ствари пусте како иду и у најгорем случају, као индолентност, намерно омаловажавање опасности.

Овог пута нема индолентности: чини се да су многи Аустријанци свесни потребе да се заштите од оних двоструких смртних претњи њиховом идентитету и њиховом начину живота: имиграције и Европске уније. То се огледало у победи ФПО-а у Салцбургу.

Естаблишментарска Аустријска народна странка десног центра (ОВП) садашњег канцелара Карла Нехамера осигурала је највећи дио гласова, али је њен укупан број пао за више од седам одстотних поена у односу на резултате из 2018. године. ФПО је био јасни победник, надмашивши социјалисте и постао друга најјача странка, попевши се на 25,7 одсто гласова, са 18,8 одсто раније.

Можда чак и значајније, према последњим националним анкетама, Слободарска странка је најјача странка у земљи са 28 одсто, уз наставак тренда раста. Прошлог јануара ФПО је освојио 24 одсто у држави Доња Аустрија.

Наредни корак

Како истиче Роберт Семонсен, европски конзервативац, поред свог евроскептицизма, ФПО је једина странка тренутно заступљена у аустријском парламенту која се противи економским санкцијама Русији.

То је такође била једина велика странка која се противила драконском режиму изолације и обавезним вакцинацијама против “ковида 19”. И наравно, ФПО је једина странка у земљи која је, током много година, доследно настојала донети радикалне промене како би зауставила илегалну масовну миграцију.

Лидер ФПО-а Херберт Кикл изјавио је након избора да је следећи корак “надтрчавање за канцеларију и владу под водством ФПО-а”. Ово се никако не чини нереалним циљем када следећи национални избори дођу у јесен 2024.

ФПО се враћа, потпуно опорављен, четири године након што су немачки медији објавили тајно снимљени видео тадашњег лидера странке Штрахеа на острву Ибица, на којем је наводно разговарао о пословном аранжману са женом за коју је веровао да је повезана с руским олигархом.

“Афера Ибица” срушила је владу у којој је ФПО била коалициони партнер и довела до превремених општих избора на којима је странка пала за десет постотних поена, на само 16 одсто. ФПО-ове читуље, које су мејнстрим медији у то време усхићено објављивали, показало се, биле су ипак преурањене.

Прошло је више од два века откако је Шилер - Немац случајно, паневропски по уверењу - написао да “Аустријанац има домовину, воли је, а има и разлога да је воли”. Срећом, и као што прошлонедељни избори у Салцбургу јасно показују, то је још истина. Причало се да су Аустријанци Немци као што је Дунав плав. У једном важном смислу ово је истина: Немачка изгледа безнадежно, али ово алпско утврђење још стоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана