Veliki brat:Ubistvo svata i barikade (2) - Pucanj u srpski narod i njegovo znamenje

Rajko Dukić
Veliki brat:Ubistvo svata i barikade (2) - Pucanj u srpski narod i njegovo znamenje

Imajući u vidu i činjenicu da je već u tim večernjim satima na televiziji saopštena informacija kako je referendum o nezavisnosti navodno uspio, da je ogromna većina građana podržala izdvajanje BiH iz Jugoslavije, čak i da se nije desilo ubistvo koje je, očigledno, predstavljalo planirani incident, mogli su se očekivati neredi i sukobi. Trebalo je da organi reda - najprije policija, a ako treba i vojska, budu u pripravnosti kako bi se spriječio neželjeni razvoj događaja. Opšta situacija bila je naelektrisana i svako razuman mogao je lako pretpostaviti da može doći do sukoba. Postavljanje barikada bio je upravo očekivani odgovor na trenutno stanje.

Vladajućoj i političkoj oligarhiji barikade su bile jasna opomena da se hitno, razumno i trezveno razgovara i traži izlaz iz trenutne situacije koja se može samo pogoršavati. No, očigledno, to nije bilo svima u interesu.

Oko 20 časova, nakon vijesti na televiziji u vezi sa referendumom i događajima na Baščaršiji, sa gospodinom Ilijom Guzinom otišao sam u hotel "Holidej in". Nekoliko ljudi - M. Stanišić, M. Simović i M. Toholj, ostali su u kancelariji stranke u ulici Đure Đakovića. U hotelu "Holidej in" "Boksit" je imao predstavništvo. Tih dana je, zbog referenduma, u hotelu "Holidej in", prepoznatljivom ne samo u BiH, boravilo dosta stranih novinara, predstavnika ambasada i međunarodnih organizacija.

Iz kancelarije u hotelu ostvarili smo telefonske kontakte sa stranačkim aktivistima na Sokocu, Palama, Ilidži, u Vogošći i Ilijašu, sugerišući svima da situaciju drže pod kontrolom, da budu odgovorni, da ne izazivaju incidente, da ne provociraju i da odmah prenesu svaku informaciju o eventualnom izmicanju stvari ispod kontrole. Danas pretpostavljam da su svi ti naši razgovori prisluškivani.

Medijska euforija povodom referenduma dolila je ulje na vatru, nad Sarajevom je odjekivala trijumfalna pucnjava iz svih malokalibarskih oružja. Širila se vijest da muslimani preuzimaju vlast u gradu, i da se istorija ponavlja. Sarajlijama je znano šta se dešavalo sa srpskim stanovništvom 1914. i 1941. godine nakon okupacije i preuzimanja vlasti od strane ustaša, odnosno "Nezavisne Države Hrvatske". Prijeteća pucnjava ljude je podsjećala na to.

Kritična noć je prošla. Sutradan sam telefonirao Miodragu Simoviću, potpredsjedniku Vlade. On će brzo doći u moju kancelariju u hotelu, sa Muhamedom Čengićem, takođe potpredsjednikom Vlade. Razgovarali smo o novonastaloj situaciji. Izneseno je mišljenje da mediji jednostrano i loše informišu građane, da su zatajili državni organi, naročito policija, da zvanična vlast mora da se oglasi.

Poslije razgovora sa Čengićem i Simovićem izdato je saopštenje za javnost. Pisali smo ga Guzina i ja.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST KRIZNOG ŠTABA BARIKADA U SARAJEVU, 2. MARTA 1992.

Juče, 1. marta 1992. godine, pucano je u srpski narod i u srpska znamenja. Time je nedvosmisleno pokazano kako bi izgledala sudbina srpskog naroda u suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj Bosni i Hercegovini.

Sve do juče srpski narod je bezrezervno vjerovao u tradicionalne vrijednosti zajedničkog života u Bosni i Hercegovini. Polazeći od takvog uvjerenja, smatrali smo da treba da prihvatimo Konferenciju o BiH - štaviše, bili smo njeni inicijatori i zagovornici. Nažalost, juče su naša očekivanja iznevjerena.

Polazeći od faktičkog stanja u Sarajevu i BiH, Krizni štab u vezi sa postojećim stanjem postavlja sljedeće uslove i zahtijeva:

  1. Obustaviti sve dalje aktivnosti, odnosno kampanju koja se vodi sa ciljem da se proglasi suverena i nezavisna BiH i obezbijedi njeno međunarodno priznanje, sve dok se ne postigne zadovoljavajuće i konačno rješenje za sva tri konstitutivna naroda u BiH.
  2. Hitan nastavak Konferencije o transformaciji BiH i njenom demokratskom preobražaju.
  3. Bezuslovno zahtijevamo da u medijima i sredstvima informisanja bude hitno obustavljena kampanja u prilog suverenosti i nezavisnosti BiH koja de fakto nije stečena, a u sredstvima informisanja proglašava se svršenim činom. Takođe zahtijevamo nepristrasno informisanje do završetka Konferencije o BiH pod okriljem EEZ.
  4. Jučerašnja tragedija i opšte stanje u BiH (Kupres, Travnik, Živinice...) direktna su posljedica neriješenih odnosa u MUP-u BiH. Zato zahtijevamo da se u roku od 24 sata izvrši kadrovska transformacija MUP-a BiH u skladu sa dogovorima postignutim neposredno poslije republičkih izbora.
  5. Zahtijevamo da se u toku današnjeg dana uhapse počinioci gnusnog zločina pred srpskom pravoslavnom crkvom na Baščaršiji u Sarajevu.
  6. Već duže vremena srpski narod u BiH je pod informativnom blokadom i presijom. Zato zahtijevamo hitnu podjelu TV i radija kao i prestanak emitovanja JUTEL-a do okončanja Konferencije o BiH.

Uslovljavamo da MUP BiH ne smije vršiti nijednu nasilnu radnju prema ljudima na barikadama i bilo kojim pripadnikom srpskog naroda u BiH.

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana