Велики брат:Убиство свата и барикаде (2) - Пуцањ у српски народ и његово знамење

Рајко Дукић
Велики брат:Убиство свата и барикаде (2) - Пуцањ у српски народ и његово знамење

Имајући у виду и чињеницу да је већ у тим вечерњим сатима на телевизији саопштена информација како је референдум о независности наводно успио, да је огромна већина грађана подржала издвајање БиХ из Југославије, чак и да се није десило убиство које је, очигледно, представљало планирани инцидент, могли су се очекивати нереди и сукоби. Требало је да органи реда - најприје полиција, а ако треба и војска, буду у приправности како би се спријечио нежељени развој догађаја. Општа ситуација била је наелектрисана и свако разуман могао је лако претпоставити да може доћи до сукоба. Постављање барикада био је управо очекивани одговор на тренутно стање.

Владајућој и политичкој олигархији барикаде су биле јасна опомена да се хитно, разумно и трезвено разговара и тражи излаз из тренутне ситуације која се може само погоршавати. Но, очигледно, то није било свима у интересу.

Око 20 часова, након вијести на телевизији у вези са референдумом и догађајима на Башчаршији, са господином Илијом Гузином отишао сам у хотел "Холидеј ин". Неколико људи - М. Станишић, М. Симовић и М. Тохољ, остали су у канцеларији странке у улици Ђуре Ђаковића. У хотелу "Холидеј ин" "Боксит" је имао представништво. Тих дана је, због референдума, у хотелу "Холидеј ин", препознатљивом не само у БиХ, боравило доста страних новинара, представника амбасада и међународних организација.

Из канцеларије у хотелу остварили смо телефонске контакте са страначким активистима на Сокоцу, Палама, Илиџи, у Вогошћи и Илијашу, сугеришући свима да ситуацију држе под контролом, да буду одговорни, да не изазивају инциденте, да не провоцирају и да одмах пренесу сваку информацију о евентуалном измицању ствари испод контроле. Данас претпостављам да су сви ти наши разговори прислушкивани.

Медијска еуфорија поводом референдума долила је уље на ватру, над Сарајевом је одјекивала тријумфална пуцњава из свих малокалибарских оружја. Ширила се вијест да муслимани преузимају власт у граду, и да се историја понавља. Сарајлијама је знано шта се дешавало са српским становништвом 1914. и 1941. године након окупације и преузимања власти од стране усташа, односно "Независне Државе Хрватске". Пријетећа пуцњава људе је подсјећала на то.

Критична ноћ је прошла. Сутрадан сам телефонирао Миодрагу Симовићу, потпредсједнику Владе. Он ће брзо доћи у моју канцеларију у хотелу, са Мухамедом Ченгићем, такође потпредсједником Владе. Разговарали смо о новонасталој ситуацији. Изнесено је мишљење да медији једнострано и лоше информишу грађане, да су затајили државни органи, нарочито полиција, да званична власт мора да се огласи.

Послије разговора са Ченгићем и Симовићем издато је саопштење за јавност. Писали смо га Гузина и ја.

СAОПШТЕЊЕ ЗA ЈAВНОСТ КРИЗНОГ ШТAБA БAРИКAДA У СAРAЈЕВУ, 2. МAРТA 1992.

Јуче, 1. марта 1992. године, пуцано је у српски народ и у српска знамења. Тиме је недвосмислено показано како би изгледала судбина српског народа у сувереној, независној и међународно признатој Босни и Херцеговини.

Све до јуче српски народ је безрезервно вјеровао у традиционалне вриједности заједничког живота у Босни и Херцеговини. Полазећи од таквог увјерења, сматрали смо да треба да прихватимо Конференцију о БиХ - штавише, били смо њени иницијатори и заговорници. Нажалост, јуче су наша очекивања изневјерена.

Полазећи од фактичког стања у Сарајеву и БиХ, Кризни штаб у вези са постојећим стањем поставља сљедеће услове и захтијева:

  1. Обуставити све даље активности, односно кампању која се води са циљем да се прогласи суверена и независна БиХ и обезбиједи њено међународно признање, све док се не постигне задовољавајуће и коначно рјешење за сва три конститутивна народа у БиХ.
  2. Хитан наставак Конференције о трансформацији БиХ и њеном демократском преображају.
  3. Безусловно захтијевамо да у медијима и средствима информисања буде хитно обустављена кампања у прилог суверености и независности БиХ која де факто није стечена, а у средствима информисања проглашава се свршеним чином. Такође захтијевамо непристрасно информисање до завршетка Конференције о БиХ под окриљем ЕЕЗ.
  4. Јучерашња трагедија и опште стање у БиХ (Купрес, Травник, Живинице...) директна су посљедица неријешених односа у МУП-у БиХ. Зато захтијевамо да се у року од 24 сата изврши кадровска трансформација МУП-а БиХ у складу са договорима постигнутим непосредно послије републичких избора.
  5. Захтијевамо да се у току данашњег дана ухапсе починиоци гнусног злочина пред српском православном црквом на Башчаршији у Сарајеву.
  6. Већ дуже времена српски народ у БиХ је под информативном блокадом и пресијом. Зато захтијевамо хитну подјелу ТВ и радија као и престанак емитовања ЈУТЕЛ-а до окончања Конференције о БиХ.

Условљавамо да МУП БиХ не смије вршити ниједну насилну радњу према људима на барикадама и било којим припадником српског народа у БиХ.

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана