ФЕЉТОН: Деведесете - извод из ратног дневника (35): Клинтон тражи појачање за рат

Славиша Сабљић
ФЕЉТОН: Деведесете - извод из ратног дневника (35): Клинтон тражи појачање за рат

Клинтон је упозорио да се рат у бившој Југославији мора зауставити. Да је ово рекао тамо негдје око Божића деведесет и треће ни по муке. Али ово је изговорио у јесен деведесет и пете када је у Босни замало па све већ било завршено

20. октобар 1995.

Раковачке баре код Бањалуке... Стоји жена... Избјеглица... Сама је са својим чемером... Прилазим јој... Хоћу да мало попричамо... Да нешто запишем... Невољно, али ипак прихвата мој приједлог...

- Тринаести пут бјежим. Из Ливна сам... Прво сам била у Чапразлијама, селу између Грахова и Ливна... А онда бјежанија... Долазим у Сајковиће, а потом у Црни Луг, Грахово Ресановце... Долази потом у избјеглички камп на Спортском центру у Дрвару... Послије ти ето Колунића, код Петровца, затим Велагића, Рамића код Кључа, Томине, Приједора, Омарске... И ево ме овдје у Раковачким барама... И свуда по десетак-двадесет ноћи... Не знам куд ћу сутра... Гдје ћу заноћити... На шта ћу наићи... Пусти ме више... Досадна сам сама себи... Терет сам и себи и теби и држави... Пусти ме молим те!

Сузе прекинуше причу несрећне жене... Одлази од мене блатњавим путем... Тамо према коњској запрези... Она јој је и родни крај и у њему остављена њива и уз њу онај гај пун младих буквића и ливаде и гробови предака... Све је то стало ту... У обичну коњску запрегу прекривену најлоном. Ко зна гдје ће сутра заноћити. Ко ће сутра са њом причати.

26. октобар 1995.

Бил Клинтон обратио се нацији тражећи подршку за слање око двадесет хиљада војника у оквиру мировне мисије у БиХ. Правдајући свој захтјев Клинтон је упозорио да се рат у бившој Југославији мора зауставити. То значи да се без Амера то не може учинити. Увијек они морају бити сваком лонцу поклопац.

Мало када раније није ме тако тешко погодило лицемјерје попут овога. Толико га је у обраћању америчког предсједника, да човјек просто да не повјерује да је то рекао први човјек најјаче земље свијета. Да је ово Клинтон рекао тамо негдје око Божића деведесет и треће ни по муке. Али ово је изговорио у јесен деведесет и пете када је у Босни замало па све већ било завршено... Када су се престали бројати мртви... Када су већ ударени кочићи новог разграничења... Када су борци зараћених страна већ код својих породица... Када су се, на свом стотинама километара дугом путу, на стотине хиљада избјеглица зауставиле и угнијездиле углавном под туђим кровом...

Знам да ме, Биле, нити можеш, а нити хоћеш чути. Јер ја сам само једна мрља ове несрећне земље. Али... Срам те било, Биле.

2. новембар 1995.

Са генералом Миланом Гвером, помоћником команданта Главног штаба Војске РС током рата нисам био баш тако близак. Тек поткрај прошле године први пут смо се срели.

И ево ме данас са њим. Он ми је данас рекао да су најновије оптужбе на рачун Срба за етничко чишћење срачунате и са намјером да ослабе преговарачке позиције српске стране у вријеме преговора у Дејтону.

Подсјећајући на сличне прилике које су до сада претходиле неким важнијим скуповима на међународној сцени, генерал Гверо истакао да је то вјешто припремана и лоше спровођена акција која има за циљ слабљење позиције Слободана Милошевића и Србије и која је усмјерена против генерала Ратка Младића.

- Сребреница је ријешена искључиво војнички и у борбеној активности, а све што је војска у то вријеме радила било је уз присуство и непосредни увид међународних актера - рекао ми је генерал Гверо, коментаришући јулска догађања у овом несрећном граду.

Сутра: Ослобођени француски пилоти

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана