Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (7) - Srbi traže hitno hapšenje ubica svata

Rajko Dukić
Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (7) - Srbi traže hitno hapšenje ubica svata

MAGNETOFONSKI SNIMAK 56. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SRBiH, ODRŽANE 2. MARTA 1992.

 

PO UPOTREBI VRATITI

STROGO POVJERLjIVO

 

RAJKO DUKIĆ: Moram vam reći da je o srpskom plebiscitu TV objavila samo onaj prilog koji smo mi platili i ništa više. Znate. Meni je prosto neprijatno, sjednem u kola, otvorim ekran, uzmem novine ili bilo gdje da se okrenem od buke, od kuknjave, od pjesama, od žalopojki spašavaj sine, ne daj sine, itd. Mislim da je to pomalo ispalo patetično i mislim da tako nije trebalo. Ne mislim da ste vi ili Predsjedništvo tome kumovali, daleko od toga, ja ovdje govorim o mjeri koju nisu imali oni koji su trebali da imaju. Znate, mi smo se do juče kao stranke koje smo se borile za vlast ovdje, ulazak u Parlament, prilično nelagodno osjećali kad su drugi koji su imali više sredstava i veći pristup sredstvima informisanja nešto... Ničim nije ovdje uvrijeđen muslimanski narod. Nemojte muslimanski narod da izjednačavate sa TV.

Jučerašnja tragedija i opšte stanje u BiH, pa smo mi naveli Kupres. Tamo prave probleme ljudi. U Travniku, Živinicama. Nismo rekli da tamo samo žive muslimani, oprostite. Direktno su posljedica neriješenih odnosa u MUP-u itd. Zato zahtijevamo da se u roku 24 sata izvrši kadrovska transformacija MUP-a, itd. Molim vas, ne može niko poreći da nisu to rješenja i da su data adekvatna rješenja i organizaciona, i kadrovska, i terenska i kako god hoćete. Ja ne prigovaram ljudima koji tu sjede. To je sticaj okolnosti bio, raznoraznih pritisaka itd. Ali je činjenica da je to jedna osjetljiva institucija i vjerujte više se bavimo MUP-om, nego svim drugim stvarima. Vi se dobro sjećate, kad smo razgovarali, kad smo baš prve razgovore imali oko toga, pa kad sam vam rekao, znate g. Izetbegoviću došlo je vrijeme da ćemo sve što je godina više otimati za MUP nego za pet drugih ministarstava.

Dakle, nigdje se ovdje ne pominje, molim vas, muslimanska... se vrijeđa. Zahtijevamo da se u toku današnjeg dana uhapse počinioci gnusnog zločina ispred srpske pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, molim vas. Mi ne želimo da se vješaju, tražimo da se uhapse ljudi, pogotovo što se zna o kojim ljudima je riječ, itd. Ja mislim da je to zaštita upravo interesa muslimanskog naroda da se zločinci, ubice, izvedu pred sud, osude itd. Nećete danas naći, malo kojeg muslimana, koji se ne slaže sa ovim što mi danas tražimo.

Već duže vremena srpski narod u BiH je pod ekonomskom blokadom i zato zahtijevamo hitnu podjelu TV i radija, kao prestanak emitovanja JUTEL-a do okončanja Konferencije o Bosni i Hercegovini. Molim vas, mi govorimo o TV godinu i nešto dana. Ideja o podjeli kanala. Nije to od juče. Mi smo čak imali i jedan materijal dogovoren, potpisan – ko šta treba, kako treba itd. Pa se onda to izgubilo itd. Mislim da je to nešto što se mora napraviti. TV mora da nudi robu i da ja kao građanin kupujem robu i plaćam. Sasvim je logično da ona sutra izađe sa prijedlogom da ponudi ovom narodu 2, 3, 4, 5 programa i da ja mogu da kupim šta hoću. A ne može meni da zavrne, da me natjera da gledam ono što se meni ne sviđa. Još ako me iritira, onda se vrši pritisak da se to plaća itd. Neka bude 10-20 TV. Italija ima 200 TV privatnih i kojekakvih drugih. Nije im loše.

Mi imamo svoje mišljenje o JUTEL-u od njegovog osnivanja, konstituisanja, njegovog pravnog statusa, finansijskog statusa, dugova. Molim vas, zar nije nenormalno da danas jedan novinar JUTEL-a prima nekoliko puta veću platu nego novinar TV Sarajevo. Dajte da se zapitamo zbog čega. Raspravljamo sada kakva je uređivačka politika i kakvim se sve poslovima bavi.

Molim vas, uslovljavam da MUP BiH ne smije vršiti niti jednu nasilnu radnju prema ljudima na barikadama, ili bilo kojem pripadniku srpskog naroda u BiH, jer smatramo da može doći do neželjenih incidenata itd. Ja ne vidim da nije bilo razloga da se veći dio ovoga razmotri pa i ne prihvati.

BILjANA PLAVŠIĆ: Molim vas, iz Kriznog štaba došao je zahtjev za ukidanje Kriznog štaba i nekoliko tačaka koje se odnose na predsjednika Kriznog štaba. To sam ja dobila od Kriznog štaba. To je dopunsko stiglo. Prema tome, to je tih osam zahtjeva.

RAJKO DUKIĆ: Tražili smo, jer smatramo da se ne vidi funkcija Kriznog štaba. Na stranu da li on ima uporište u Ustavu i zakonu. Ako imamo organe vlasti – Predsjedništvo, Vladu, Skupštinu onda nekakve institucije tu stvarati je nepotrebno. Nije se to ni pokazalo i zato smatramo da treba da se ukine. Ne želeći opet da dajemo posebne kvalifikacije i ako bi se nekad i one mogle dati.

Molim vas, zašto smo dodali ovome svemu, s obzirom na to da nije uvaženo ništa od onoga, jednostavno ne znam zašto. Nama je usput rečeno – dobro, Krizni štab će se rasformirati, TV će razmatrati to. Mi znamo da Predsjedništvo nije organ koji može da kaže TV će ovako i onako. To je problem koji je prisutan i koji, očigledno, ne može da zaobiđe ni Predsjedništvo. Zato smo to smatrali.

 

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana