Велики брат: Убиство свата и барикаде (7) - Срби траже хитно хапшење убица свата

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (7) - Срби траже хитно хапшење убица свата

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

 

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

РАЈКО ДУКИЋ: Морам вам рећи да је о српском плебисциту ТВ објавила само онај прилог који смо ми платили и ништа више. Знате. Мени је просто непријатно, сједнем у кола, отворим екран, узмем новине или било гдје да се окренем од буке, од кукњаве, од пјесама, од жалопојки спашавај сине, не дај сине, итд. Мислим да је то помало испало патетично и мислим да тако није требало. Не мислим да сте ви или Предсједништво томе кумовали, далеко од тога, ја овдје говорим о мјери коју нису имали они који су требали да имају. Знате, ми смо се до јуче као странке које смо се бориле за власт овдје, улазак у Парламент, прилично нелагодно осјећали кад су други који су имали више средстава и већи приступ средствима информисања нешто... Ничим није овдје увријеђен муслимански народ. Немојте муслимански народ да изједначавате са ТВ.

Јучерашња трагедија и опште стање у БиХ, па смо ми навели Купрес. Тамо праве проблеме људи. У Травнику, Живиницама. Нисмо рекли да тамо само живе муслимани, опростите. Директно су посљедица неријешених односа у МУП-у итд. Зато захтијевамо да се у року 24 сата изврши кадровска трансформација МУП-а, итд. Молим вас, не може нико порећи да нису то рјешења и да су дата адекватна рјешења и организациона, и кадровска, и теренска и како год хоћете. Ја не приговарам људима који ту сједе. То је стицај околности био, разноразних притисака итд. Али је чињеница да је то једна осјетљива институција и вјерујте више се бавимо МУП-ом, него свим другим стварима. Ви се добро сјећате, кад смо разговарали, кад смо баш прве разговоре имали око тога, па кад сам вам рекао, знате г. Изетбеговићу дошло је вријеме да ћемо све што је година више отимати за МУП него за пет других министарстава.

Дакле, нигдје се овдје не помиње, молим вас, муслиманска... се вријеђа. Захтијевамо да се у току данашњег дана ухапсе починиоци гнусног злочина испред српске православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, молим вас. Ми не желимо да се вјешају, тражимо да се ухапсе људи, поготово што се зна о којим људима је ријеч, итд. Ја мислим да је то заштита управо интереса муслиманског народа да се злочинци, убице, изведу пред суд, осуде итд. Нећете данас наћи, мало којег муслимана, који се не слаже са овим што ми данас тражимо.

Већ дуже времена српски народ у БиХ је под економском блокадом и зато захтијевамо хитну подјелу ТВ и радија, као престанак емитовања ЈУТЕЛ-а до окончања Конференције о Босни и Херцеговини. Молим вас, ми говоримо о ТВ годину и нешто дана. Идеја о подјели канала. Није то од јуче. Ми смо чак имали и један материјал договорен, потписан – ко шта треба, како треба итд. Па се онда то изгубило итд. Мислим да је то нешто што се мора направити. ТВ мора да нуди робу и да ја као грађанин купујем робу и плаћам. Сасвим је логично да она сутра изађе са приједлогом да понуди овом народу 2, 3, 4, 5 програма и да ја могу да купим шта хоћу. А не може мени да заврне, да ме натјера да гледам оно што се мени не свиђа. Још ако ме иритира, онда се врши притисак да се то плаћа итд. Нека буде 10-20 ТВ. Италија има 200 ТВ приватних и којекаквих других. Није им лоше.

Ми имамо своје мишљење о ЈУТЕЛ-у од његовог оснивања, конституисања, његовог правног статуса, финансијског статуса, дугова. Молим вас, зар није ненормално да данас један новинар ЈУТЕЛ-а прима неколико пута већу плату него новинар ТВ Сарајево. Дајте да се запитамо због чега. Расправљамо сада каква је уређивачка политика и каквим се све пословима бави.

Молим вас, условљавам да МУП БиХ не смије вршити нити једну насилну радњу према људима на барикадама, или било којем припаднику српског народа у БиХ, јер сматрамо да може доћи до нежељених инцидената итд. Ја не видим да није било разлога да се већи дио овога размотри па и не прихвати.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Молим вас, из Кризног штаба дошао је захтјев за укидање Кризног штаба и неколико тачака које се односе на предсједника Кризног штаба. То сам ја добила од Кризног штаба. То је допунско стигло. Према томе, то је тих осам захтјева.

РАЈКО ДУКИЋ: Тражили смо, јер сматрамо да се не види функција Кризног штаба. На страну да ли он има упориште у Уставу и закону. Ако имамо органе власти – Предсједништво, Владу, Скупштину онда некакве институције ту стварати је непотребно. Није се то ни показало и зато сматрамо да треба да се укине. Не желећи опет да дајемо посебне квалификације и ако би се некад и оне могле дати.

Молим вас, зашто смо додали овоме свему, с обзиром на то да није уважено ништа од онога, једноставно не знам зашто. Нама је успут речено – добро, Кризни штаб ће се расформирати, ТВ ће разматрати то. Ми знамо да Предсједништво није орган који може да каже ТВ ће овако и онако. То је проблем који је присутан и који, очигледно, не може да заобиђе ни Предсједништво. Зато смо то сматрали.

 

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана