Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (6) - Srbi traže obustavljanje medijske kampanje

Rajko Dukić
Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (6) - Srbi traže obustavljanje medijske kampanje

MAGNETOFONSKI SNIMAK 56. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SRBiH, ODRŽANE 2. MARTA 1992.

PO UPOTREBI VRATITI

STROGO POVJERLjIVO

 

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Armija bi mogla nešto da dobije, neki poen od naroda što se tiče ugleda, ako bi mu pomogla. Ne da zapuca na one ljude, ne silom, nego da upotrijebi svoj autoritet, da kaže: dajte, ljudi, sklonite se, to nije u redu. Konačno, zar nisu u pitanju paravojne jedinice. To je građansko. Armija to gleda. Neću da kažem da gleda što želi da gleda, nego da gleda što mora da gleda. Ko bi ga znao. Jer na ovoj drugoj strani znam sigurno da nerado gleda, ali neće da zapuca, da upotrijebi silu, itd. Ali ovo je ipak u jednom velikom gradu, velika je sramota. Ovdje je prisutna svjetska javnost. Četiri-pet stotina novinara ima stranih i 100-200 stranih posmatrača i gledaju šta se tu radi. Dajte da pronađemo rješenje ljudsko koje neće ni vas ni nas povrijediti. Sačuvati obostrano dostojanstvo. Ja bih dao riječ, Dukiću.

RAJKO DUKIĆ: Hvala vam g. predsjedniče. Nisam se mislio javiti odmah, jer, iskreno da vam kažem, bez obzira koliko se trudio da budem smiren, ne mogu, jer jednostavno čovjeka izazivate. Prvo,... određenih teza, a to je da je ovdje ponižen muslimanski narod. Bilo bi dobro da vi kao predsjednik Predsjedništva napravite jedan mali pomak od nacionalnog lidera, pa bi onda vjerovatno sagledali malo drugačije šta znače narodi BiH ovdje. Mislim da u tome i jeste problem što smo se tako čvrsto ukopali, a s druge strane nudimo građansku Republiku ovome narodu, što je apsolutno pomalo smiješno.

Prvo, mi nismo ponudili 16 uslova, nego 6, odnosno 7. To je prilično manje od 16. Ponudili smo 8. A s druge strane, ja ne znam gdje vidite ovdje da se ponižava muslimanski narod. Ni u jednom stavu, oprostite. Ako tako stvari postavljamo, onda vi apsolutno isključujete druge narode, da mogu ravnopravno razgovarati o pitanjima koja se isključivo tiču toga naroda. Narod kome ja pripadam ne traži ništa više ni manje nego da bude svoj na svome i da ne bude nikada u situaciji da bude nacionalna manjina, da se nad njim vrši majorizacija i što je još najžalosnije, da se pokidaju svi korijeni koji postoje - bilo dubinski bilo koji drugi. Nažalost, tako nešto slično vjerovatno će dovesti muslimanski narod koji ima prilike... Vidite, mi samo tražimo da se... poteza, a u suštini bitno se i ne mijenja ono što mi hoćemo i eventualno što vi ovdje predlažete. Mi tražimo da ne žurimo, ako smo prihvatili dobre usluge EZ i počeli sa konferencijama, onda smatramo da ih treba nastaviti i postići određena rješenja, a onda neka nam bude kako nam bude. Pa ćemo opet nekog dana praviti nešto drugo, itd. Ali u svakom slučaju ostajemo tu pod istom kapom.

Unutrašnja organizacija BiH je svega mali dio od onoga što smo mi smatrali da ovome pitanju treba da bude razriješeno, a to je pitanje poteza vezanih za suverenitet, nezavisnost, samostalnost, itd. Mi ako to zakujemo, napravimo kuću, odredimo fasadu i da ne kažem šta sve drugo, ubacimo namještaj i da nama ostane unutra da prihvatimo nekoliko soba, i da eventualno nešto možemo sami napraviti. Mi smatramo da nema nikakvih razloga posebnih da se pravi žurba, jer, eto, vidjeli smo i prošle godine bilo je previše žurbi pa se opet vraćamo za sto i razgovaramo. Mi smatramo da je ovo odgovor na ovo drugo pitanje, mogao je biti drugačiji, kao na primjer: Predsjedništvo izjavljuje da referendum, čak u našem zahtjevu nismo referendum ni pominjali niti se on igdje pominje u našim pitanjima, jer mi pridajemo referendumu onu važnost koju po nama on ima i ne bih se s vama složio da je 10-15 posto ljudi ostalo. Ima analiza koje radimo i mi. One upravo pokazuju da je bio popis stanovništva po nacionalnoj strukturi po opštinama...

Ovdje mora da stoji da Predsjedništvo izjavljuje da referendum, koji je upravo okončan, ne prejudicira organizaciju BiH koja je predmet razgovora koji se vode pod pokroviteljstvom E3. Ove razgovore treba hitno nastaviti i njihov rezultat mora uvažavati interese sva tri naroda, i drugih građana BiH. Mislim da ovo treba izbaciti i onda se ipak dobija jedan drugi smisao koji može da zadovolji. Znate, bolje da se sad dogovorimo pa i po cijenu da imamo ovakvu situaciju vrlo napetu i dramatičnu, nego da se dogovaramo narednih 10-20 godina i da imamo neki Belfast ili, da ne kažem tamo šta. Na silu svako rješenje izazivaće tenzije i otpor kod ljudi. Pa dajmo da se malo mi više žrtvujemo oko toga radi generacija koje će doći poslije.

Bosna je moja, bar ono parče tamo gdje sam se rodio, kao i svakog drugog i ne može mi niko reći da je više voli, ali isto tako nema niko pravo ni da me natjera da sjedim s njim u kafani makar to bio i... ako ja imam neki posebni razlog za to što neću. To se mora uvažavati. Neke stvari moramo uvažavati. Prema tome, ja smatram da Predsjedništvo ovdje može da napravi ovaj iskorak, a ono sve drugo ostaje s tim šta bi ove razgovore trebalo ubrzati i biti više strpljiv nego do sada.

Iako je ovo ključno pitanje, nisu ni ostala nebitna i mislim da su ona bila moguća prihvatljiva. Molim vas, u čemu se vrijeđa muslimanski narod ako se kaže; pod 2) bezuslovno zahtijevamo da u medijima sredstvima informisanja bude hitno obustavljena kampanja o referendumu o nezavisnosti BiH koja de fakto nije stečena, a u sredstvima informisanja proglašava se svršenim činom, itd. Takođe zahtijevamo nepristrasno informisanje do završetka konferencije BiH pod okriljem E3. To je naš osjećaj.

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana