Велики брат: Убиство свата и барикаде (6) - Срби траже обустављање медијске кампање

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (6) - Срби траже обустављање медијске кампање

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Армија би могла нешто да добије, неки поен од народа што се тиче угледа, ако би му помогла. Не да запуца на оне људе, не силом, него да употријеби свој ауторитет, да каже: дајте, људи, склоните се, то није у реду. Коначно, зар нису у питању паравојне јединице. То је грађанско. Армија то гледа. Нећу да кажем да гледа што жели да гледа, него да гледа што мора да гледа. Ко би га знао. Јер на овој другој страни знам сигурно да нерадо гледа, али неће да запуца, да употријеби силу, итд. Али ово је ипак у једном великом граду, велика је срамота. Овдје је присутна свјетска јавност. Четири-пет стотина новинара има страних и 100-200 страних посматрача и гледају шта се ту ради. Дајте да пронађемо рјешење људско које неће ни вас ни нас повриједити. Сачувати обострано достојанство. Ја бих дао ријеч, Дукићу.

РАЈКО ДУКИЋ: Хвала вам г. предсједниче. Нисам се мислио јавити одмах, јер, искрено да вам кажем, без обзира колико се трудио да будем смирен, не могу, јер једноставно човјека изазивате. Прво,... одређених теза, а то је да је овдје понижен муслимански народ. Било би добро да ви као предсједник Предсједништва направите један мали помак од националног лидера, па би онда вјероватно сагледали мало другачије шта значе народи БиХ овдје. Мислим да у томе и јесте проблем што смо се тако чврсто укопали, а с друге стране нудимо грађанску Републику овоме народу, што је апсолутно помало смијешно.

Прво, ми нисмо понудили 16 услова, него 6, односно 7. То је прилично мање од 16. Понудили смо 8. А с друге стране, ја не знам гдје видите овдје да се понижава муслимански народ. Ни у једном ставу, опростите. Ако тако ствари постављамо, онда ви апсолутно искључујете друге народе, да могу равноправно разговарати о питањима која се искључиво тичу тога народа. Народ коме ја припадам не тражи ништа више ни мање него да буде свој на своме и да не буде никада у ситуацији да буде национална мањина, да се над њим врши мајоризација и што је још најжалосније, да се покидају сви коријени који постоје - било дубински било који други. Нажалост, тако нешто слично вјероватно ће довести муслимански народ који има прилике... Видите, ми само тражимо да се... потеза, а у суштини битно се и не мијења оно што ми хоћемо и евентуално што ви овдје предлажете. Ми тражимо да не журимо, ако смо прихватили добре услуге ЕЗ и почели са конференцијама, онда сматрамо да их треба наставити и постићи одређена рјешења, а онда нека нам буде како нам буде. Па ћемо опет неког дана правити нешто друго, итд. Али у сваком случају остајемо ту под истом капом.

Унутрашња организација БиХ је свега мали дио од онога што смо ми сматрали да овоме питању треба да буде разријешено, а то је питање потеза везаних за суверенитет, независност, самосталност, итд. Ми ако то закујемо, направимо кућу, одредимо фасаду и да не кажем шта све друго, убацимо намјештај и да нама остане унутра да прихватимо неколико соба, и да евентуално нешто можемо сами направити. Ми сматрамо да нема никаквих разлога посебних да се прави журба, јер, ето, видјели смо и прошле године било је превише журби па се опет враћамо за сто и разговарамо. Ми сматрамо да је ово одговор на ово друго питање, могао је бити другачији, као на примјер: Предсједништво изјављује да референдум, чак у нашем захтјеву нисмо референдум ни помињали нити се он игдје помиње у нашим питањима, јер ми придајемо референдуму ону важност коју по нама он има и не бих се с вама сложио да је 10-15 посто људи остало. Има анализа које радимо и ми. Оне управо показују да је био попис становништва по националној структури по општинама...

Овдје мора да стоји да Предсједништво изјављује да референдум, који је управо окончан, не прејудицира организацију БиХ која је предмет разговора који се воде под покровитељством Е3. Ове разговоре треба хитно наставити и њихов резултат мора уважавати интересе сва три народа, и других грађана БиХ. Мислим да ово треба избацити и онда се ипак добија један други смисао који може да задовољи. Знате, боље да се сад договоримо па и по цијену да имамо овакву ситуацију врло напету и драматичну, него да се договарамо наредних 10-20 година и да имамо неки Белфаст или, да не кажем тамо шта. На силу свако рјешење изазиваће тензије и отпор код људи. Па дајмо да се мало ми више жртвујемо око тога ради генерација које ће доћи послије.

Босна је моја, бар оно парче тамо гдје сам се родио, као и сваког другог и не може ми нико рећи да је више воли, али исто тако нема нико право ни да ме натјера да сједим с њим у кафани макар то био и... ако ја имам неки посебни разлог за то што нећу. То се мора уважавати. Неке ствари морамо уважавати. Према томе, ја сматрам да Предсједништво овдје може да направи овај искорак, а оно све друго остаје с тим шта би ове разговоре требало убрзати и бити више стрпљив него до сада.

Иако је ово кључно питање, нису ни остала небитна и мислим да су она била могућа прихватљива. Молим вас, у чему се вријеђа муслимански народ ако се каже; под 2) безусловно захтијевамо да у медијима средствима информисања буде хитно обустављена кампања о референдуму о независности БиХ која де факто није стечена, а у средствима информисања проглашава се свршеним чином, итд. Такође захтијевамо непристрасно информисање до завршетка конференције БиХ под окриљем Е3. То је наш осјећај.

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана