Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (5) - Izetbegović: Rat samo što nije izbio

Rajko Dukić
Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (5) - Izetbegović: Rat samo što nije izbio

MAGNETOFONSKI SNIMAK 56. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SRBiH, ODRŽANE 2. MARTA 1992.

PO UPOTREBI VRATITI

STROGO POVJERLjIVO

 

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Da obavimo razgovore o ovoj situaciji i da vidimo imamo li nekog izlaza. Situacija je i dalje kritična. Riječ je, naravno, o barikadama koje su postavljene u gradu. Moj je utisak da je pet do dvanaest da se to riješi.

Mi smo danas imali jednu sjednicu Predsjedništva, zato ne znam koliko je neophodno da bude i ovo sjednica Predsjedništva na kojoj smo se mi saglasili o nekim stvarima, međutim, poslije toga, ispostavilo se da taj dogovor ne važi. Ja ne znam, vjerovatno će gospođa Biljana kasnije malo komentirati. Izgleda da se nešto nismo dobro razumjeli. Ona je nama rekla danas koje su suštinske stvari da bi se razriješila ova situacija u gradu i mislim da smo i mi to, uglavnom, sve prihvatili. Suštinske stvari. Zajedno smo sastavili to saopštenje i pozvali narod, ove koji blokiraju stvar pozvali smo da se povuku i da narodu daju mogućnost da normalno živi, da se okrene svojim svakodnevnim aktivnostima. Međutim, blokada je nakon toga nastavljena i mislim oni su dali neke nove svoje uslove od šest tačaka. Narod je isprestrašen i ogorčen. Ima pomiješana osjećanja. Ja mislim da će sutra izaći na demonstracije ovdje. Držim da će to biti 50 hiljada ljudi. Ja sam pisao predstavku Savjetu bezbjednosti u kojoj ih upozoravam da rat u Bosni samo što nije izbio i da tražim njegovu hitnu intervenciju. Pismo još nije poslano. Ja sam odložio njegovo slanje do ovih razgovora. Ako se razgovor bude neuspjelo završio, ja ću pismo potpisati i poslati. Zahtijevaću da upozna sve članice Savjeta bezbjednosti, sve članice Evropske zajednice i sav svijet o tome šta se zbiva ovdje. Suština tog prigovora je da na jedan demokratski čin, kao što smo referendumom pokazali, da smo dobili jedan nedemokratski odgovor - to je blokada.

Dobro.

Mislim da u tom pogledu neće nam izostati svjetska podrška, a ovdje što bude, pravo da vam kažem, ja sam vrlo strpljiv čovjek, ali mislim da smo dogurali do zida. Ovdje ćemo vjerovatno ići na rizik, pa neka bude šta bude. Jer usred Sarajeva poniziti muslimanski narod na takav način da mu se 16 uslova postavi, da se svih 16 traži da se to prihvati, prosto neće proći. Sasvim sigurno. Ja dobro znam koliko svoj život izlažem ovdje riziku i živote svoje porodice. Ali sasvim sigurno vam kažem da to niko neće prihvatiti. Nudimo vam jedan častan izlaz iz ove situacije koji je bio danas definisan. A poslije toga ćemo nastaviti dalje da se naduravamo - večeras, sutra, prekosutra, zakosutra. Ja sam zamolio g. generala Kukanjca da dođe ovdje sa nama, da nam eventualno pomogne. Ja lično imam, hoću da kažem to i to vrlo jasno, veliko povjerenje u Armiju. Ne baš svu, ali zna se koju, redovni sastav armije. One strance što su došli van BiH, pravo da vam kažem, ali što se tiče redovnog sastava armije imam povjerenje. A lično u generala imam povjerenje, s obzirom na njegovo dosadašnje držanje u čitavoj situaciji, dosta kritičnoj, itd. Molim da nam bude na pomoći ovdje da ne dođe do najgorih stvari. A ako me moje osjećanje ne vara, doći će. Rijetko me kad osjećanje prevari, ali i ovaj put imam jedno vrlo neprijatno osjećanje da smo skoro Srbe prebacili s one strane izlaza i da se već nalazimo u situaciji u kojoj nema povratka. Ja ne krijem da postoje oružane jedinice u gradu i druge vrste, koje će, možda, iskoristiti priliku da naprave haos. Mi ga počeli nismo. Valjda će to istorija zabilježiti da ga mi nismo počeli. Mi nudimo razgovore, pregovore. Rezultat referenduma je dvije trećine prema jednoj trećini. Od ukupnog broja.

U svakom referendumu ima 15-20%... ovdje je to svega 10-15% ljudi koji su bili protiv toga. Analiza pokazuje da je nemali dio, neću reći velik, ali nemali dio srpskog stanovništva glasao na referendumu. Ali, vidjećete tamo, kad pogledate sastav pojedinih opština i kako se tamo glasalo, jer ni u čisto muslimanskim opštinama nisu izašli na referendum. Ne dođu svi ljudi. Neko je bolestan, neko odsutan, nekoga to ne zanima. Morate priznati da je dvotrećinska, jedna vrlo ubjedljiva većina, koju će svijet priznati. I da ovo ničemu ne vodi i da to, u stvari, je ponavljanje jedne tragične greške koja se napravila gore - glavom kroz zid dok se ne dođe do rata. Nemojte to raditi. Dajte da se sporazumimo u ovoj Bosni. Kad smo do danas uspjeli da izbjegnemo rat, daj da to pokušamo ovdje sada. Nemojte nas tjerati do zida. To neće voditi ničemu. Mi, naravno, imamo načina, oduprijećemo se bez obzira na posljedice.

Evo, ja bih vas zamolio da vidimo ima li izlaza da ne dođe narod u takvu situaciju. Ima li nekog izlaza? Ja sam bio zamolio generala da eventualno Armija upotrijebi svoj autoritet i povjerenje koje ima srpski narod u nju, da se otklone blokade. Bez obzira, to nije u redu. Ovaj narod danas nema hljeba. Za štampu, manje-više. Danas već nekih lijekova fali. Zapriječili su najveće saobraćajnice. To je krajnje nehumano što rade. Međutim, ja se bojim malo izvjesnih sukoba tu, ne bih želio da se umiješa u to, iako, po mom mišljenju, njegovo mišljenje ovdje bi bilo i opravdano i mogu vam reći da to narod očekuje.

(Nastaviće se)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana