Велики брат: Убиство свата и барикаде (5) - Изетбеговић: Рат само што није избио

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (5) - Изетбеговић: Рат само што није избио

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Да обавимо разговоре о овој ситуацији и да видимо имамо ли неког излаза. Ситуација је и даље критична. Ријеч је, наравно, о барикадама које су постављене у граду. Мој је утисак да је пет до дванаест да се то ријеши.

Ми смо данас имали једну сједницу Предсједништва, зато не знам колико је неопходно да буде и ово сједница Предсједништва на којој смо се ми сагласили о неким стварима, међутим, послије тога, испоставило се да тај договор не важи. Ја не знам, вјероватно ће госпођа Биљана касније мало коментирати. Изгледа да се нешто нисмо добро разумјели. Она је нама рекла данас које су суштинске ствари да би се разријешила ова ситуација у граду и мислим да смо и ми то, углавном, све прихватили. Суштинске ствари. Заједно смо саставили то саопштење и позвали народ, ове који блокирају ствар позвали смо да се повуку и да народу дају могућност да нормално живи, да се окрене својим свакодневним активностима. Међутим, блокада је након тога настављена и мислим они су дали неке нове своје услове од шест тачака. Народ је испрестрашен и огорчен. Има помијешана осјећања. Ја мислим да ће сутра изаћи на демонстрације овдје. Држим да ће то бити 50 хиљада људи. Ја сам писао представку Савјету безбједности у којој их упозоравам да рат у Босни само што није избио и да тражим његову хитну интервенцију. Писмо још није послано. Ја сам одложио његово слање до ових разговора. Ако се разговор буде неуспјело завршио, ја ћу писмо потписати и послати. Захтијеваћу да упозна све чланице Савјета безбједности, све чланице Европске заједнице и сав свијет о томе шта се збива овдје. Суштина тог приговора је да на један демократски чин, као што смо референдумом показали, да смо добили један недемократски одговор - то је блокада.

Добро.

Мислим да у том погледу неће нам изостати свјетска подршка, а овдје што буде, право да вам кажем, ја сам врло стрпљив човјек, али мислим да смо догурали до зида. Овдје ћемо вјероватно ићи на ризик, па нека буде шта буде. Јер усред Сарајева понизити муслимански народ на такав начин да му се 16 услова постави, да се свих 16 тражи да се то прихвати, просто неће проћи. Сасвим сигурно. Ја добро знам колико свој живот излажем овдје ризику и животе своје породице. Али сасвим сигурно вам кажем да то нико неће прихватити. Нудимо вам један частан излаз из ове ситуације који је био данас дефинисан. А послије тога ћемо наставити даље да се надуравамо - вечерас, сутра, прекосутра, закосутра. Ја сам замолио г. генерала Кукањца да дође овдје са нама, да нам евентуално помогне. Ја лично имам, хоћу да кажем то и то врло јасно, велико повјерење у Армију. Не баш сву, али зна се коју, редовни састав армије. Оне странце што су дошли ван БиХ, право да вам кажем, али што се тиче редовног састава армије имам повјерење. А лично у генерала имам повјерење, с обзиром на његово досадашње држање у читавој ситуацији, доста критичној, итд. Молим да нам буде на помоћи овдје да не дође до најгорих ствари. А ако ме моје осјећање не вара, доћи ће. Ријетко ме кад осјећање превари, али и овај пут имам једно врло непријатно осјећање да смо скоро Србе пребацили с оне стране излаза и да се већ налазимо у ситуацији у којој нема повратка. Ја не кријем да постоје оружане јединице у граду и друге врсте, које ће, можда, искористити прилику да направе хаос. Ми га почели нисмо. Ваљда ће то историја забиљежити да га ми нисмо почели. Ми нудимо разговоре, преговоре. Резултат референдума је двије трећине према једној трећини. Од укупног броја.

У сваком референдуму има 15-20%... овдје је то свега 10-15% људи који су били против тога. Анализа показује да је немали дио, нећу рећи велик, али немали дио српског становништва гласао на референдуму. Али, видјећете тамо, кад погледате састав појединих општина и како се тамо гласало, јер ни у чисто муслиманским општинама нису изашли на референдум. Не дођу сви људи. Неко је болестан, неко одсутан, некога то не занима. Морате признати да је двотрећинска, једна врло убједљива већина, коју ће свијет признати. И да ово ничему не води и да то, у ствари, је понављање једне трагичне грешке која се направила горе - главом кроз зид док се не дође до рата. Немојте то радити. Дајте да се споразумимо у овој Босни. Кад смо до данас успјели да избјегнемо рат, дај да то покушамо овдје сада. Немојте нас тјерати до зида. То неће водити ничему. Ми, наравно, имамо начина, одупријећемо се без обзира на посљедице.

Ево, ја бих вас замолио да видимо има ли излаза да не дође народ у такву ситуацију. Има ли неког излаза? Ја сам био замолио генерала да евентуално Армија употријеби свој ауторитет и повјерење које има српски народ у њу, да се отклоне блокаде. Без обзира, то није у реду. Овај народ данас нема хљеба. За штампу, мање-више. Данас већ неких лијекова фали. Запријечили су највеће саобраћајнице. То је крајње нехумано што раде. Међутим, ја се бојим мало извјесних сукоба ту, не бих желио да се умијеша у то, иако, по мом мишљењу, његово мишљење овдје би било и оправдано и могу вам рећи да то народ очекује.

(Наставиће се)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана