Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (4) - Hitna sjednica Predsjedništva

Rajko Dukić
Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (4) - Hitna sjednica Predsjedništva

Nikad nisam imao potrebe da sa Radovanom Karadžićem imam prisnije odnose nego što je to uobičajeno. Zbog karaktera posla kojim sam se bavio i mjesta življenja - od aprila 1992. godine porodica mi je bila u Beogradu gdje sam i ja uglavnom boravio - imao sam manje i prilika i potrebe da se susrećem sa gospodinom Karadžićem.

Zato tvrdim da nikada od mene, niti od bilo koga drugog u mom prisustvu, nije zahtijevao ili predlagao da se uradi kakva nezakonita ili nečasna radnja.

U ranim jutarnjim satima 2. marta u moju kancelariju, a u njoj se nalazio krizni štab barikada, pristigli su novinari Zoran Petrović Piroćanac i Vesna Vuković. Piroćanac je bio poznat u javnosti kao dobar novinar, znao je strane jezike, mislim da je radio za neke inostrane medijske kuće - francusku ili izraelsku...

Smatrao je da bi bilo korisno, s obzirom na razne glasine u vezi sa barikadama, da dam izjavu francuskoj televiziji i da se održi konferencija za novinare. Izjavu sam dao ispred hotela "Holidej in". Konferencija za novinare održana je u prepunoj konferencijskoj sali hotela. Mislim da je bilo prisutno najmanje dvije stotine novinara, ne računajući ostale prisutne.

Konferenciju smo držali Ilija Guzina i ja. Predočili smo već pripremljeno saopštenje, koje je u međuvremenu poslato u Vladu. Oko podne u moju kancelariju došli su Miodrag Simović i Muhamed Čengić i donijeli odgovor iz Vlade. Nismo bili zadovoljni iznesenim stavom u cjelosti i tražili smo da se, u vezi sa uslovima za pregovore kriznog štaba barikada, oglasi i Predsjedništvo.

U toku dana pozvala me je gospođa Biljana Plavšić, član Predsjedništva, i saopštila kako je dogovoreno da se hitno sazove sjednica Predsjedništva i da ćemo biti pozvani na sjednicu.

Oko osamnaest časova stigao je poziv da dođem u Predsjedništvo. Odjeven sportski, kao i prethodnog dana, neobrijan, sjeo sam u auto i otišao do zgrade Predsjedništva. U tašni sam imao pištolj koji mi je darovao ministar policije Alija Delimustafić. Niko me nije ni zaustavljao niti pitao bilo šta. Ispraćen sam do sale u kojoj je već bilo petnaestak osoba.

Sa moje lijeve strane sjedili su član Predsjedništva Franjo Boras i Alija Delimustafić, sa desne Ejup Ganić. Od članova Predsjedništva prisutni su još Biljana Plavšić i Stjepan Kljujić, odsutni Nikola Koljević i Fikret Abdić. U pročelju sale sjedio je Milutin Kukanjac, načelnik Druge vojne oblasti JNA, koji je dužnost preuzeo možda svega mjesec prije ovih događaja. Tada sam ga vidio prvi put.

Sekretar Predsjedništva Mile Dmičić vodio je stenogram sjednice. Napravljen je i magnetofonski snimak cjelokupnog toka zasjedanja.

Iako je taj veoma važan dokumenat, važan za rasvjetljavanje datog vremena i navedenih događaja, objavljivan u nekim medijima, smatram da nije suvišno da se i ovdje prenese u cjelini i u izvornom obliku.

U posljednjih petnaestak godina ovaj dokument davao sam na raspolaganje određenim organima i sredstvima javnog informisanja, naprije listu Front slobode iz Tuzle, ali čini mi se da on nije zavrijedio pažnju koju zaslužuje.

 

MAGNETOFONSKI SNIMAK 56. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SRBiH, ODRŽANE 2. MARTA 1992.

 

PO UPOTREBI VRATITI

STROGO POVJERLjIVO

 

Primjerak br. 4.

Traka 1/1 MLj

 

Sjednica je počela u 18.30 sati.

Sjednici je predsjedavao predsjednik Predsjedništva SRBiH Alija Izetbegović.

Pored predsjednika, sjednici su prisustvovali članovi Predsjedništva dr Biljana Plavšić, dr Ejup Ganić i mr Franjo Boras,

- predsjednik i potpredsjednik Vlade SRBiH Jure Pelivan i Muhamed Čengić,

- ministar i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Alija Delimustafić i dr Vitomir Žepinić,

- komandant Druge vojne oblasti general-pukovnik Milutin Kukanjac,

- komandant Štaba Teritorijalne odbrane RBiH general-potpukovnik Drago Vukosavljević,

- predstavnik kriznog štaba SDS barikada Rajko Dukić,

- zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva SRBiH mr Mile Dmičić.

Opravdano odsutni članovi Predsjedništva: Fikret Abdić, Stjepan Kljuić i dr Nikola Koljević.

Na sjednici je usvojen sljedeći

Dnevni red:

  1. Razmatranje situacije nastale blokadom saobraćajnica u Sarajevu i opšteg stanja u BiH

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana