Велики брат: Убиство свата и барикаде (4) - Хитна сједница Предсједништва

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (4) - Хитна сједница Предсједништва

Никад нисам имао потребе да са Радованом Караџићем имам присније односе него што је то уобичајено. Због карактера посла којим сам се бавио и мјеста живљења - од априла 1992. године породица ми је била у Београду гдје сам и ја углавном боравио - имао сам мање и прилика и потребе да се сусрећем са господином Караџићем.

Зато тврдим да никада од мене, нити од било кога другог у мом присуству, није захтијевао или предлагао да се уради каква незаконита или нечасна радња.

У раним јутарњим сатима 2. марта у моју канцеларију, а у њој се налазио кризни штаб барикада, пристигли су новинари Зоран Петровић Пироћанац и Весна Вуковић. Пироћанац је био познат у јавности као добар новинар, знао је стране језике, мислим да је радио за неке иностране медијске куће - француску или израелску...

Сматрао је да би било корисно, с обзиром на разне гласине у вези са барикадама, да дам изјаву француској телевизији и да се одржи конференција за новинаре. Изјаву сам дао испред хотела "Холидеј ин". Конференција за новинаре одржана је у препуној конференцијској сали хотела. Мислим да је било присутно најмање двије стотине новинара, не рачунајући остале присутне.

Конференцију смо држали Илија Гузина и ја. Предочили смо већ припремљено саопштење, које је у међувремену послато у Владу. Око подне у моју канцеларију дошли су Миодраг Симовић и Мухамед Ченгић и донијели одговор из Владе. Нисмо били задовољни изнесеним ставом у цјелости и тражили смо да се, у вези са условима за преговоре кризног штаба барикада, огласи и Предсједништво.

У току дана позвала ме је госпођа Биљана Плавшић, члан Предсједништва, и саопштила како је договорено да се хитно сазове сједница Предсједништва и да ћемо бити позвани на сједницу.

Око осамнаест часова стигао је позив да дођем у Предсједништво. Одјевен спортски, као и претходног дана, необријан, сјео сам у ауто и отишао до зграде Предсједништва. У ташни сам имао пиштољ који ми је даровао министар полиције Aлија Делимустафић. Нико ме није ни заустављао нити питао било шта. Испраћен сам до сале у којој је већ било петнаестак особа.

Са моје лијеве стране сједили су члан Предсједништва Фрањо Борас и Aлија Делимустафић, са десне Ејуп Ганић. Од чланова Предсједништва присутни су још Биљана Плавшић и Стјепан Кљујић, одсутни Никола Кољевић и Фикрет Aбдић. У прочељу сале сједио је Милутин Кукањац, начелник Друге војне области ЈНA, који је дужност преузео можда свега мјесец прије ових догађаја. Тада сам га видио први пут.

Секретар Предсједништва Миле Дмичић водио је стенограм сједнице. Направљен је и магнетофонски снимак цјелокупног тока засједања.

Иако је тај веома важан докуменат, важан за расвјетљавање датог времена и наведених догађаја, објављиван у неким медијима, сматрам да није сувишно да се и овдје пренесе у цјелини и у изворном облику.

У посљедњих петнаестак година овај документ давао сам на располагање одређеним органима и средствима јавног информисања, наприје листу Фронт слободе из Тузле, али чини ми се да он није завриједио пажњу коју заслужује.

 

МAГНЕТОФОНСКИ СНИМAК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВA СРБиХ, ОДРЖAНЕ 2. МAРТA 1992.

 

ПО УПОТРЕБИ ВРAТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

Примјерак бр. 4.

Трака 1/1 МЉ

 

Сједница је почела у 18.30 сати.

Сједници је предсједавао предсједник Предсједништва СРБиХ Aлија Изетбеговић.

Поред предсједника, сједници су присуствовали чланови Предсједништва др Биљана Плавшић, др Ејуп Ганић и мр Фрањо Борас,

- предсједник и потпредсједник Владе СРБиХ Јуре Пеливан и Мухамед Ченгић,

- министар и замјеник министра унутрашњих послова Aлија Делимустафић и др Витомир Жепинић,

- командант Друге војне области генерал-пуковник Милутин Кукањац,

- командант Штаба Територијалне одбране РБиХ генерал-потпуковник Драго Вукосављевић,

- представник кризног штаба СДС барикада Рајко Дукић,

- замјеник генералног секретара Предсједништва СРБиХ мр Миле Дмичић.

Оправдано одсутни чланови Предсједништва: Фикрет Aбдић, Стјепан Кљуић и др Никола Кољевић.

На сједници је усвојен сљедећи

Дневни ред:

  1. Разматрање ситуације настале блокадом саобраћајница у Сарајеву и општег стања у БиХ

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана