Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (14) - Ukidanje Kriznog štaba i uklanjanje barikada

Rajko Dukić
Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (14) - Ukidanje Kriznog štaba i uklanjanje barikada

Mislim da Ganić previše i sad prisvaja tu funkciju. Nas je šest bilo u Kriznom štabu. Prema tome, ne može Ganić sam podnijeti izvještaj o svom radu. Nije Ganić Krizni štab. Ganić je koordinator Kriznog štaba, kaže Kukanjac

Moram da vam kažem sinoć sam u mojoj kancelariji doživeo takvu pucnjavu, a to su sve oko mene muslimani. I najteže mi je palo, to nije pucala vojska, niti milicija. Samo građani. Hoću da kažem da svijet ima oružje. Obišao sam jedinice, ali sam morao proći barikade. Moram da kažem, bio sam na muslimanskoj i na srpskoj u Rajlovcu. Vrlo su ekstremni i jedni i drugi, dodaje Kukanjac

MAGNETOFONSKI SNIMAK 56. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SRBiH, ODRŽANE 2. MARTA 1992.

 

PO UPOTREBI VRATITI

STROGO POVJERLjIVO

 

EJUP GANIĆ: Ja želim da podnesem izvještaj šta sam radio, jer mi Predsjedništvo kaže ne treba više, prenosimo tu dužnost na ovoga ili onoga. Ali da doživim ponižavanja, zaista, to...

GENERAL KUKANjAC: Mislim da to Ganić previše i sad prisvaja tu funkciju. Nas je šest bilo u Kriznom štabu. Prema tome, ne može Ganić sam podnijeti izvještaj o svom radu. Nije Ganić Krizni štab. Ganić je koordinator Kriznog štaba. Taj Krizni štab je pao zbog političkih postupaka, itd. Ne vidim zašto g. Ganić smatra da se vrši... na njega. G. Dukić predlaže vrlo povoljnu formulaciju, jer je ona u onim nekim zakonima, mi ne možemo... Mi treba da tražimo kompromisna rješenja, g. predsjedniče. Svugdje smo negdje da ublažimo formulaciju da ne ošteti ni jednu ni drugu stranu. Ako on kaže, obzirom na tekst koji je Biljana pročitala da niko ne apostrofira ni Ganića ni mene konačno, ja sam u tom Kriznom štabu, prestala je potreba za rad Kriznog štaba, što će Predsjedništvo oficijelno razmatrati na jednoj od narednih sjednica. Koga to pogađa?

EJUP GANIĆ: Evo koga pogađa. Ne zvučimo iskreno i realno. Ja... jednu stvar, mi ćemo sada raditi kao cijelo Predsjedništvo, kao Krizni štab. Drugo, ja jednostavno kao koordinator podnijeću izvještaj i neka me Predsjedništvo razduži.

RAJKO DUKIĆ: Mi ne govorimo o vama, oprostite, mi govorimo o Kriznom štabu.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Ima jedan izlaz koji je častan. Ako... riješi kriza nastala ovim, možemo i ovako postaviti, prof. Ganić kaže ako riješite ovu krizu ja smatram da ja više ne trebam. Izvolite, riješite krizu, uklonite barikade i ja završavam. Smatram da otpada glavni razlog.

EJUP GANIĆ: Slažete li se da kažemo da Krizni štab prenosi kompetencije na Predsjedništvo. Predsjedništvo preuzima funkciju.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Ako se večeras riješi kriza odlukom o uklanjanju barikada, prof. Ganić izjavljuje da po njegovom mišljenju potreba za Kriznim štabom ne postoji. U tom smislu će podnijeti predlog Predsjedništvu. Ali da se upravo uzme taj rasplet događaja kao razlog. Meni je ovdje vrlo delikatna situacija. Bilo je vrlo teških slučajeva gdje je g. Ganić istupa. Ja sam bio sretan da neko hoće otići gore u nekakve Živinice tamo, i šta ja znam. Toliko puta je otišao prof. Ganić i uradio nešto za Predsjedništvo. Jeste uradio ono što je trebala Vlada uraditi i ko zna.

JURE PELIVAN: Predsjedniče, u razgovoru je postignuta saglasnost da se rješavanjem ove situacije, odnosno u razgovorima je postignuta saglasnost da prestaje potreba za daljim postojanjem Kriznog štaba.

ALIJA DELIMUSTAFIĆ: Molim vas, predsjednik je otkrio dvije tajne. Hoću ja jednu. Da vide kako biznismeni rješavaju. Prije ovog sastanka doslovce mi je rekao Alija: "Ja ne vidim rješenje večerašnjeg ishoda". G. Izetbegović. Kažem: "Ja i Rajko Dukić ovo možemo riješiti". I mogli smo mnoge stvari i ranije riješiti. (zajednički razgovor)

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Da vam pročitam jednu malu informaciju koja može biti interesantna za vas. "Ispred Predsjedništva prema Skupštini prošlo je 300 do 400 građana sa parolama podrške Bosni, a protiv barikada. Neki nose svijeće, uglavnom mladi. Ispred Skupštine se okupilo već oko 3.000 građana. Oni zahtijevaju da idu prema barikadama u Pofalićima. Autobusi sa stranim posmatračima još nisu stigli na aerodrom pošto su zaustavljeni na barikadama". U potpisu Avdo Hebib.

(Zajednički razgovor)

RAJKO DUKIĆ: S ovim smo mi završili. Predloženo je rješenje što se tiče Kriznog štaba, ne atakujući na ličnost predsjednika, govorim o Štabu da ćemo u izjavi dati to da rješavanje ovog pitanja... otklanjanje barikada (ne čuje se snimak) da su prestale potrebe za Kriznim štabom Predsjedništva. Kako ćete vi dalje te stvari rješavati, to je vaša stvar.

KUKANjAC: Naš odnos prema referendumu. G. Jure je došao jedan dan kod mene i dogovorili smo se. To je naš doprinos 100 posto uspjehu referenduma. Naime, to je jedan naš doprinos. Pravo je svakoga bilo da li će izaći li neće i kako će glasati. Moram da vam kažem sinoć sam u mojoj kancelariji doživeo takvu pucnjavu, takvu... vatre, to su sve oko mene muslimani. I najteže mi je palo - to niti je pucala vojska, niti milicija. Samo građani. Hoću da kažem da svijet ima... oružje. Obišao sam danas jedinice, ali sam morao proći barikade. Ja moram da kažem, ja sam bio na muslimanskoj i na srpskoj (strani op.a.) u Rajlovcu. Vrlo su ekstremni i jedni i drugi. I traže oni dvije stvari. Prvo da se uhapse ubice. A ovo saopštenje - znači traži se da se vi pojavite, itd. Ovo sad kako ste formulisali. Ja sam puno razgovarao sa ljudima i lično sam puno doprineo da ljudi neke stvari shvate. Ja nikada nisam vidio Dukića Rajka. Večeras ga vidim. Ali sam razgovarao s njim telefonom. I rekao sam: Rajko skidaju onu barikadu kod SIMPA. Neka se skine ova zabrana ako neće druge, a valjda treba sve da se skinu.

(Nastaviće se)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana