Велики брат: Убиство свата и барикаде (14) - Укидање Кризног штаба и уклањање барикада

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (14) - Укидање Кризног штаба и уклањање барикада

Мислим да Ганић превише и сад присваја ту функцију. Нас је шест било у Кризном штабу. Према томе, не може Ганић сам поднијети извјештај о свом раду. Није Ганић Кризни штаб. Ганић је координатор Кризног штаба, каже Кукањац

Морам да вам кажем синоћ сам у мојој канцеларији доживео такву пуцњаву, а то су све око мене муслимани. И најтеже ми је пало, то није пуцала војска, нити милиција. Само грађани. Хоћу да кажем да свијет има оружје. Обишао сам јединице, али сам морао проћи барикаде. Морам да кажем, био сам на муслиманској и на српској у Рајловцу. Врло су екстремни и једни и други, додаје Кукањац

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

 

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

ЕЈУП ГАНИЋ: Ја желим да поднесем извјештај шта сам радио, јер ми Предсједништво каже не треба више, преносимо ту дужност на овога или онога. Али да доживим понижавања, заиста, то...

ГЕНЕРАЛ КУКАЊАЦ: Мислим да то Ганић превише и сад присваја ту функцију. Нас је шест било у Кризном штабу. Према томе, не може Ганић сам поднијети извјештај о свом раду. Није Ганић Кризни штаб. Ганић је координатор Кризног штаба. Тај Кризни штаб је пао због политичких поступака, итд. Не видим зашто г. Ганић сматра да се врши... на њега. Г. Дукић предлаже врло повољну формулацију, јер је она у оним неким законима, ми не можемо... Ми треба да тражимо компромисна рјешења, г. предсједниче. Свугдје смо негдје да ублажимо формулацију да не оштети ни једну ни другу страну. Ако он каже, обзиром на текст који је Биљана прочитала да нико не апострофира ни Ганића ни мене коначно, ја сам у том Кризном штабу, престала је потреба за рад Кризног штаба, што ће Предсједништво официјелно разматрати на једној од наредних сједница. Кога то погађа?

ЕЈУП ГАНИЋ: Ево кога погађа. Не звучимо искрено и реално. Ја... једну ствар, ми ћемо сада радити као цијело Предсједништво, као Кризни штаб. Друго, ја једноставно као координатор поднијећу извјештај и нека ме Предсједништво раздужи.

РАЈКО ДУКИЋ: Ми не говоримо о вама, опростите, ми говоримо о Кризном штабу.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Има један излаз који је частан. Ако... ријеши криза настала овим, можемо и овако поставити, проф. Ганић каже ако ријешите ову кризу ја сматрам да ја више не требам. Изволите, ријешите кризу, уклоните барикаде и ја завршавам. Сматрам да отпада главни разлог.

ЕЈУП ГАНИЋ: Слажете ли се да кажемо да Кризни штаб преноси компетенције на Предсједништво. Предсједништво преузима функцију.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Ако се вечерас ријеши криза одлуком о уклањању барикада, проф. Ганић изјављује да по његовом мишљењу потреба за Кризним штабом не постоји. У том смислу ће поднијети предлог Предсједништву. Али да се управо узме тај расплет догађаја као разлог. Мени је овдје врло деликатна ситуација. Било је врло тешких случајева гдје је г. Ганић иступа. Ја сам био сретан да неко хоће отићи горе у некакве Живинице тамо, и шта ја знам. Толико пута је отишао проф. Ганић и урадио нешто за Предсједништво. Јесте урадио оно што је требала Влада урадити и ко зна.

ЈУРЕ ПЕЛИВАН: Предсједниче, у разговору је постигнута сагласност да се рјешавањем ове ситуације, односно у разговорима је постигнута сагласност да престаје потреба за даљим постојањем Кризног штаба.

АЛИЈА ДЕЛИМУСТАФИЋ: Молим вас, предсједник је открио двије тајне. Хоћу ја једну. Да виде како бизнисмени рјешавају. Прије овог састанка дословце ми је рекао Алија: "Ја не видим рјешење вечерашњег исхода". Г. Изетбеговић. Кажем: "Ја и Рајко Дукић ово можемо ријешити". И могли смо многе ствари и раније ријешити. (заједнички разговор)

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Да вам прочитам једну малу информацију која може бити интересантна за вас. "Испред Предсједништва према Скупштини прошло је 300 до 400 грађана са паролама подршке Босни, а против барикада. Неки носе свијеће, углавном млади. Испред Скупштине се окупило већ око 3.000 грађана. Они захтијевају да иду према барикадама у Пофалићима. Аутобуси са страним посматрачима још нису стигли на аеродром пошто су заустављени на барикадама". У потпису Авдо Хебиб.

(Заједнички разговор)

РАЈКО ДУКИЋ: С овим смо ми завршили. Предложено је рјешење што се тиче Кризног штаба, не атакујући на личност предсједника, говорим о Штабу да ћемо у изјави дати то да рјешавање овог питања... отклањање барикада (не чује се снимак) да су престале потребе за Кризним штабом Предсједништва. Како ћете ви даље те ствари рјешавати, то је ваша ствар.

КУКАЊАЦ: Наш однос према референдуму. Г. Јуре је дошао један дан код мене и договорили смо се. То је наш допринос 100 посто успјеху референдума. Наиме, то је један наш допринос. Право је свакога било да ли ће изаћи ли неће и како ће гласати. Морам да вам кажем синоћ сам у мојој канцеларији доживео такву пуцњаву, такву... ватре, то су све око мене муслимани. И најтеже ми је пало - то нити је пуцала војска, нити милиција. Само грађани. Хоћу да кажем да свијет има... оружје. Обишао сам данас јединице, али сам морао проћи барикаде. Ја морам да кажем, ја сам био на муслиманској и на српској (страни оп.а.) у Рајловцу. Врло су екстремни и једни и други. И траже они двије ствари. Прво да се ухапсе убице. А ово саопштење - значи тражи се да се ви појавите, итд. Ово сад како сте формулисали. Ја сам пуно разговарао са људима и лично сам пуно допринео да људи неке ствари схвате. Ја никада нисам видио Дукића Рајка. Вечерас га видим. Али сам разговарао с њим телефоном. И рекао сам: Рајко скидају ону барикаду код СИМПА. Нека се скине ова забрана ако неће друге, а ваљда треба све да се скину.

(Наставиће се)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана