Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (12) - Status i uređenje BiH stvar konferencije

Rajko Dukić
Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (12) - Status i uređenje BiH stvar konferencije

Mi imamo sigurno dobru želju ne samo da napravimo papir koji zadovoljava, nego da napravimo rješenja koja će zadovoljavati. Valja živjeti na ovim prostorima. Da li će se nekome više ili manje svidjeti, ta rješenja moraju biti približno zadovoljavajuća. To je važno, kaže Dukić Danas ova beogradska opozicija piše na veliko, pune su novine tih vijesti da opozicija smatra da je sarajevski događaj prebacivanje žarišta iz Beograda pred 9. mart i pokušaj spašavanja Miloševićevog režima pomoću prenošenja haosa u BiH. To piše u novinama, kaže Izetbegović

MAGNETOFONSKI SNIMAK 56. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SRBiH, ODRŽANE 2. MARTA 1992.

 

PO UPOTREBI VRATITI

STROGO POVJERLjIVO

JURE PELIVAN: Predsjedniče, u prilogu ovog što sad kaže Boras i ono što je Ganić rekao. Znate, ne bi mogla sada nijedna strana iz krupnih političkih razloga, poslije referenduma i neposredno, sad da neki forum, prije Parlamenta, kaže - pih, nećemo mi sada ništa. Dajte da se zadovoljimo sa jednim mirom, jer slušajte, ako neće sada pitanje je kad će taj politički sporazum biti postignut.

Drugo, je li sada ima opcija koje kažu - pa čekajte, hoćemo ravnopravno. Kako se svi izdvajaju u Jugoslaviji. Hoće ravnopravnu poziciju za razgovor. Nema nikakve prisile u tom smislu e sad, samo ćemo ovo rješenje. Prema tome, nije to Predsjedništvo. Mislim da Izborna komisija treba da dostavi materijal Skupštini i najbolje neka se politička rasprava opet u Skupštini vodi uz učešće, pošto je to paralelno sada... (Zajednički razgovor)

MUHAMED ČENGIĆ: Ovo što je postavio Dukić, samo tu formulaciju da se izbriše ta "unutrašnja". Prema tome, dajmo, sa tim smo gotovi. Da se ode na TV i da se ovo saopšti, da se pozovu ljudi da se...

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Hoćete li mi reći najiskrenije, ima li, postoji li politička spremnost SDS da okonča ovu blokadu?

RAJKO DUKIĆ: Apsolutno.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Molim vas, danas ova beogradska opozicija piše na veliko, pune su novine tih vijesti, da je ovo, da opozicija smatra da je sarajevski događaj prebacivanje žarišta iz Beograda pred 9. mart i pokušaj spašavanja Miloševićevog režima pomoću prenošenja haosa u BiH. To piše u novinama.

RAJKO DUKIĆ: To je isto kao što se u gradu priča da... postoje barikade Srba, a Alija Delimustafić muslimana u Starom gradu, nemojte molim vas.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Volim što sam ovo čuo g. Dukiću. Da postoji spremnost. Ako postoji spremnost, mi ćemo doći do rješenja. Ako postoji politička spremnost. Ako ne postoji politička spremnost, da ne gubimo onda vrijeme. Ako postoji politička spremnost, a ja vam vjerujem nemam razloga da ne vjerujem, onda nema problema. Naći ćemo rješenje. Formulacije ćemo prilagođavati kako znamo i umijemo.

RAJKO DUKIĆ: Ja vam moram reći g. Izetbegoviću, ja sam juče bio isto tako odsutan, u 6 sati su me zvali u stranku i našao sam trojicu sveštenika koji su saopštili ono što se desilo, znate. Poslije toga došla je jedna grupa građana sa određenim zahtjevima, zvonili su telefoni i tako je to krenulo. Ja konkretno nisam uspio da uspostavim kontakt sa g. Karadžićem. Jer nije ni bio stigao gore. Tek jutros sam s njim razgovarao. Prema tome, isključuje se svaka mogućnost nekakvih koordinacija, manipulacija, itd. Spontano je došlo i vjerujte, ja sam imao strahovite muke da mnoge sa terena... da urade isto tako neke stvari. Mi imamo sigurno dobru želju ne samo da napravimo papir koji zadovoljava, nego da napravimo rješenja koja će zadovoljavati. Valja živjeti na ovim prostorima. Da li će se nekome više ili manje svidjeti, ta rješenja moraju biti približno zadovoljavajuća. To je važno. Prema tome, mi ne možemo uticati sigurno na ponašanje ni Komisije, ni EZ. Evo molim vas,... je priznala Turska i Bugarska i ne znam još ko... To je njihova stvar. Ali mi hoćemo da naglasimo, molim vas, da ovaj akt koji sprovede referendum građana ne može da prejudicira dok teče konferencija. U protivnom, ta konferencija nema smisla ako se prejudicira. Molim Vas. Nema smisla. Onda mi možemo, znate, da se igramo nekih konferencija, ali to nije to.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Ovim se dobiva jedan pismeni akt u kome se vidi naš stav na koji se obavezujemo javno, da mi ne smatramo da je time pitanje BiH prejudicirano, nego to je stvar konferencije i stvar nekih dogovora. To možemo samo dogovorom.

RAJKO DUKIĆ: O tome se radi. Ja ne vidim da ona neko povjerenje ili nepovjerenje. Nema papira koji će nama to razriješiti. Život nas tjera da vjerujemo ili ne vjerujemo. Svaki dan će nas provjeravati i testirati, sigurno.

BILjANA PLAVŠIĆ: Mi bi mogli ovim dijelom da završimo. Bilo je ovdje zahtjeva što se tiče TV. Ne znam hoćete li vi, g. Boris, da iznesete ono što smo u 12.00 sati. Svi smo bili.

RAJKO DUKIĆ: Mi nismo ovo pitanje... Predsjedništvo izjavljuje, ja sam rekao ovdje koji je stav, da "referendum koji je upravo okončan ne prejudicira organizaciju i međunarodni tretman BiH koja je predmet razgovora koji se vode pod pokroviteljstvom".... Nemojte da sada prejudiciramo. Ako smo isprejudicirali sve, onda nemamo šta da radimo. Molim vas, nemam ništa protiv, neka sutra kompletna EZ prizna BiH. To je stvar EZ. Onda mi zatvaramo pitanje pregovora, gospodo, zatvaramo pitanje razgovora. I u papiru u Lisabonu stoji da se... Ja se tu apsolutno slažem. Sve drugo je ostalo, koliko sam ja razumio, otvoreno. Da li taj papir ima uopšte značaj, to je drugo pitanje, znate. (Zajednički razgovor)

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana