Велики брат: Убиство свата и барикаде (12) - Статус и уређење БиХ ствар конференције

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (12) - Статус и уређење БиХ ствар конференције

Ми имамо сигурно добру жељу не само да направимо папир који задовољава, него да направимо рјешења која ће задовољавати. Ваља живјети на овим просторима. Да ли ће се некоме више или мање свидјети, та рјешења морају бити приближно задовољавајућа. То је важно, каже Дукић Данас ова београдска опозиција пише на велико, пуне су новине тих вијести да опозиција сматра да је сарајевски догађај пребацивање жаришта из Београда пред 9. март и покушај спашавања Милошевићевог режима помоћу преношења хаоса у БиХ. То пише у новинама, каже Изетбеговић

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

 

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

ЈУРЕ ПЕЛИВАН: Предсједниче, у прилогу овог што сад каже Борас и оно што је Ганић рекао. Знате, не би могла сада ниједна страна из крупних политичких разлога, послије референдума и непосредно, сад да неки форум, прије Парламента, каже - пих, нећемо ми сада ништа. Дајте да се задовољимо са једним миром, јер слушајте, ако неће сада питање је кад ће тај политички споразум бити постигнут.

Друго, је ли сада има опција које кажу - па чекајте, хоћемо равноправно. Како се сви издвајају у Југославији. Хоће равноправну позицију за разговор. Нема никакве присиле у том смислу е сад, само ћемо ово рјешење. Према томе, није то Предсједништво. Мислим да Изборна комисија треба да достави материјал Скупштини и најбоље нека се политичка расправа опет у Скупштини води уз учешће, пошто је то паралелно сада... (Заједнички разговор)

МУХАМЕД ЧЕНГИЋ: Ово што је поставио Дукић, само ту формулацију да се избрише та "унутрашња". Према томе, дајмо, са тим смо готови. Да се оде на ТВ и да се ово саопшти, да се позову људи да се...

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Хоћете ли ми рећи најискреније, има ли, постоји ли политичка спремност СДС да оконча ову блокаду?

РАЈКО ДУКИЋ: Апсолутно.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Молим вас, данас ова београдска опозиција пише на велико, пуне су новине тих вијести, да је ово, да опозиција сматра да је сарајевски догађај пребацивање жаришта из Београда пред 9. март и покушај спашавања Милошевићевог режима помоћу преношења хаоса у БиХ. То пише у новинама.

РАЈКО ДУКИЋ: То је исто као што се у граду прича да... постоје барикаде Срба, а Алија Делимустафић муслимана у Старом граду, немојте молим вас.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Волим што сам ово чуо г. Дукићу. Да постоји спремност. Ако постоји спремност, ми ћемо доћи до рјешења. Ако постоји политичка спремност. Ако не постоји политичка спремност, да не губимо онда вријеме. Ако постоји политичка спремност, а ја вам вјерујем немам разлога да не вјерујем, онда нема проблема. Наћи ћемо рјешење. Формулације ћемо прилагођавати како знамо и умијемо.

РАЈКО ДУКИЋ: Ја вам морам рећи г. Изетбеговићу, ја сам јуче био исто тако одсутан, у 6 сати су ме звали у странку и нашао сам тројицу свештеника који су саопштили оно што се десило, знате. Послије тога дошла је једна група грађана са одређеним захтјевима, звонили су телефони и тако је то кренуло. Ја конкретно нисам успио да успоставим контакт са г. Караџићем. Јер није ни био стигао горе. Тек јутрос сам с њим разговарао. Према томе, искључује се свака могућност некаквих координација, манипулација, итд. Спонтано је дошло и вјерујте, ја сам имао страховите муке да многе са терена... да ураде исто тако неке ствари. Ми имамо сигурно добру жељу не само да направимо папир који задовољава, него да направимо рјешења која ће задовољавати. Ваља живјети на овим просторима. Да ли ће се некоме више или мање свидјети, та рјешења морају бити приближно задовољавајућа. То је важно. Према томе, ми не можемо утицати сигурно на понашање ни Комисије, ни ЕЗ. Ево молим вас,... је признала Турска и Бугарска и не знам још ко... То је њихова ствар. Али ми хоћемо да нагласимо, молим вас, да овај акт који спроведе референдум грађана не може да прејудицира док тече конференција. У противном, та конференција нема смисла ако се прејудицира. Молим Вас. Нема смисла. Онда ми можемо, знате, да се играмо неких конференција, али то није то.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Овим се добива један писмени акт у коме се види наш став на који се обавезујемо јавно, да ми не сматрамо да је тиме питање БиХ прејудицирано, него то је ствар конференције и ствар неких договора. То можемо само договором.

РАЈКО ДУКИЋ: О томе се ради. Ја не видим да она неко повјерење или неповјерење. Нема папира који ће нама то разријешити. Живот нас тјера да вјерујемо или не вјерујемо. Сваки дан ће нас провјеравати и тестирати, сигурно.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Ми би могли овим дијелом да завршимо. Било је овдје захтјева што се тиче ТВ. Не знам хоћете ли ви, г. Борис, да изнесете оно што смо у 12.00 сати. Сви смо били.

РАЈКО ДУКИЋ: Ми нисмо ово питање... Предсједништво изјављује, ја сам рекао овдје који је став, да "референдум који је управо окончан не прејудицира организацију и међународни третман БиХ која је предмет разговора који се воде под покровитељством".... Немојте да сада прејудицирамо. Ако смо испрејудицирали све, онда немамо шта да радимо. Молим вас, немам ништа против, нека сутра комплетна ЕЗ призна БиХ. То је ствар ЕЗ. Онда ми затварамо питање преговора, господо, затварамо питање разговора. И у папиру у Лисабону стоји да се... Ја се ту апсолутно слажем. Све друго је остало, колико сам ја разумио, отворено. Да ли тај папир има уопште значај, то је друго питање, знате. (Заједнички разговор)

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана