Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (11) - Ni za 500 godina Turaka niko nije pucao u svatove

Rajko Dukić
Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (11) - Ni za 500 godina Turaka niko nije pucao u svatove

MAGNETOFONSKI SNIMAK 56. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SRBiH, ODRŽANE 2. MARTA 1992.

PO UPOTREBI VRATITI

STROGO POVJERLjIVO

 

 

RAJKO DUKIĆ: Molim vas, što se tiče TV znam da to nije stvar Predsjedništva. Mislim bilo bi naivno... ali mi stvarno moramo se opredijeliti - je li to državna TV ili djelimično državna. Ako jeste, onda zna se šta očekivati od nje. Ako je privatna ili poluprivatna, onda da dignemo ruke od nje. Pa ćemo se boriti tamo za neko svoje parče.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Smatrate li da je problem TV donekle u vezi sa ovim kako će biti riješena ova konstatacija Republike?

RAJKO DUKIĆ: Ja sam imao otprilike da vidim sad materijal koji je već spremljen za ovaj razgovor koji ćete imati kasnije oko TV. Ali, tamo je sve to ipak pokriveno, znate, dovoljno Srba, Hrvata, muslimana, pozicije, funkcije. Sve je to fino pokriveno. Ali među onom četvoricom kadrova srpske nacionalnosti, vjerujte ja ne bih primio nikoga u... i nemojte nas tjerati da sa kadrovima koji su nekompetentni, po našem mišljenju, da pokrivate našu kvotu. Vi možete vašu kvotu pokrivati, mi nemamo ništa protiv, znate.

JURE PELIVAN: Ko je od nas pokrio u TV tu kvotu?

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Nije niko.

RAJKO DUKIĆ: Ali, dobro, da se ne bavimo time, nemamo više vremena.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Vidite, ni mi nismo nikoga uveli. Sve su stari kadrovi.

RAJKO DUKIĆ: Molim vas, g. predsjedniče, insistiram da se u tački 2. vidite, ja žalim svaki život. U pravu ste vi kad kažete puno je muslimana poginulo na razne načine. Ja to osuđujem. Ali malo je zasmetalo kad se kaže "Predsjedništvo osuđuje jučerašnji tragičan incident u starom dijelu Sarajeva, kao svaku drugu akciju nasilja". Ovo je ipak jedan specifičan događaj, u jedno specifično vrijeme. A znate i za vrijeme Turaka, tako pričaju, za proteklih 500 godina nije se nikad desilo da neko puca u svatove, itd.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Jeste, piše "kao i svaki drugi akt nasilja".

RAJKO DUKIĆ: Ja ne insistiram na formulaciji, kažem kako je to. Očekujem da će ovi što prije osumnjičena lica privesti. Ja to očekujem brzo da se desi. Na kraju, osramoćena je Baščaršija, znate, to je ipak jedan istorijski ambijent. Predsjedništvo, ja insistiram, da ovdje imamo sljedeću formulaciju:

"Predsjedništvo izjavljuje da referendum koji je upravo okončan ne prejudicira unutrašnje" ovo se briše "organizaciju i međunarodni tretman Bosne i Hercegovine, koja je predmet razgovora što se vode pod pokroviteljstvom Evropske zajednice. Ove razgovore", itd. Molim vas, mi vodimo kompletne razgovore pod patronatom Evropske zajednice. Hoće li sad EZ posegnuti sa ovim što ona smatra da ima pravo, to je njeno pravo, znate. Mi hoćemo ovim da se zaštitimo da ne smatramo da je to pravo stečeno apsolutno referendumom. Mislim da ova formulacija može da zadovolji ako se ovako napiše. "Predsjedništvo izjavljuje da referendum koji je upravo okončan ne prejudicira organizaciju i međunarodni tretman BiH, koja je predmet razgovora što se vode pod pokroviteljstvom EZ".

EJUP GANIĆ: Vidite, u ovim razgovorima g... povjerenje među ljudima. Mi smo se danas saglasili sa ovom formulacijom koju je formulisala, praktično, koleginica Plavšić. U ovoj vašoj prvoj diskusiji vi ste kazali da se spominje ova riječ "unutrašnja". Kad smo i to prihvatili, vi idete dalje i tražite međunarodnu, itd. Samo da vam kažem jednu stvar. Ja mislim da je nama najbolja stvar stenogram, ovo se snima. Ako nema ovdje nekih minimalnih povjerenja, bez obzira šta ko, na neki način, izjavljuje, mi faktički ne možemo večeras u ime Predsjedništva nekakav dokument da...

Morate na neki način shvatiti da mi vodimo ovaj razgovor pod jednim nevjerovatnim pritiskom. Dole je građanstvo ugroženo, puca se. Mislim da ne treba rušiti mostove povjerenja između političara. Nemojte da idemo u pravcu koji je, na neki način, ruši mostove i da onda ovaj narod kaže: Ne može ovo rukovodstvo ništa postići niti se dogovoriti. Čak ne možemo ni obezbijediti da budu nekakvi izbori. Prema tome, ne prejudicira naravno organizaciju BiH, organizacija podrazumijeva sve ako baš tjeramo mak na konac. Međutim, čujte, vi znate dobro da je ova komisija tražila da se raspiše referendum. Taj referendum je raspisan i to je jedan od uslova tamo da se pošalje ta molba. Da li će BiH biti priznata, to je političko pitanje. Prema tome, dajte, da vam kažem, ja sve dotle dok vidim da postoji jedna otvorenost, onda se može razgovarati. Ako počnemo sa totalnim nepovjerenjem, onda mi ne zaslužujemo da živimo u jednom gradu.

RAJKO DUKIĆ: Vi, g. Ganiću, više uvažavate mišljenje i stav jednog francuskog advokata, nego mišljenje i stav jednog naroda.

FRANjO BORAS: Ja mislim da bi se trebali zadovoljiti ovim prvim prijedlogom g. Dukića da termin "unutrašnje" brišemo, da sve ostalo ostane.

(Nastaviće se)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana