Велики брат: Убиство свата и барикаде (11) - Ни за 500 година Турака нико није пуцао у сватове

Рајко Дукић
Велики брат: Убиство свата и барикаде (11) - Ни за 500 година Турака нико није пуцао у сватове

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

 

РАЈКО ДУКИЋ: Молим вас, што се тиче ТВ знам да то није ствар Предсједништва. Мислим било би наивно... али ми стварно морамо се опредијелити - је ли то државна ТВ или дјелимично државна. Ако јесте, онда зна се шта очекивати од ње. Ако је приватна или полуприватна, онда да дигнемо руке од ње. Па ћемо се борити тамо за неко своје парче.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Сматрате ли да је проблем ТВ донекле у вези са овим како ће бити ријешена ова констатација Републике?

РАЈКО ДУКИЋ: Ја сам имао отприлике да видим сад материјал који је већ спремљен за овај разговор који ћете имати касније око ТВ. Али, тамо је све то ипак покривено, знате, довољно Срба, Хрвата, муслимана, позиције, функције. Све је то фино покривено. Али међу оном четворицом кадрова српске националности, вјерујте ја не бих примио никога у... и немојте нас тјерати да са кадровима који су некомпетентни, по нашем мишљењу, да покривате нашу квоту. Ви можете вашу квоту покривати, ми немамо ништа против, знате.

ЈУРЕ ПЕЛИВАН: Ко је од нас покрио у ТВ ту квоту?

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Није нико.

РАЈКО ДУКИЋ: Али, добро, да се не бавимо тиме, немамо више времена.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Видите, ни ми нисмо никога увели. Све су стари кадрови.

РАЈКО ДУКИЋ: Молим вас, г. предсједниче, инсистирам да се у тачки 2. видите, ја жалим сваки живот. У праву сте ви кад кажете пуно је муслимана погинуло на разне начине. Ја то осуђујем. Али мало је засметало кад се каже "Предсједништво осуђује јучерашњи трагичан инцидент у старом дијелу Сарајева, као сваку другу акцију насиља". Ово је ипак један специфичан догађај, у једно специфично вријеме. А знате и за вријеме Турака, тако причају, за протеклих 500 година није се никад десило да неко пуца у сватове, итд.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Јесте, пише "као и сваки други акт насиља".

РАЈКО ДУКИЋ: Ја не инсистирам на формулацији, кажем како је то. Очекујем да ће ови што прије осумњичена лица привести. Ја то очекујем брзо да се деси. На крају, осрамоћена је Башчаршија, знате, то је ипак један историјски амбијент. Предсједништво, ја инсистирам, да овдје имамо сљедећу формулацију:

"Предсједништво изјављује да референдум који је управо окончан не прејудицира унутрашње" ово се брише "организацију и међународни третман Босне и Херцеговине, која је предмет разговора што се воде под покровитељством Европске заједнице. Ове разговоре", итд. Молим вас, ми водимо комплетне разговоре под патронатом Европске заједнице. Хоће ли сад ЕЗ посегнути са овим што она сматра да има право, то је њено право, знате. Ми хоћемо овим да се заштитимо да не сматрамо да је то право стечено апсолутно референдумом. Мислим да ова формулација може да задовољи ако се овако напише. "Предсједништво изјављује да референдум који је управо окончан не прејудицира организацију и међународни третман БиХ, која је предмет разговора што се воде под покровитељством ЕЗ".

ЕЈУП ГАНИЋ: Видите, у овим разговорима г... повјерење међу људима. Ми смо се данас сагласили са овом формулацијом коју је формулисала, практично, колегиница Плавшић. У овој вашој првој дискусији ви сте казали да се спомиње ова ријеч "унутрашња". Кад смо и то прихватили, ви идете даље и тражите међународну, итд. Само да вам кажем једну ствар. Ја мислим да је нама најбоља ствар стенограм, ово се снима. Ако нема овдје неких минималних повјерења, без обзира шта ко, на неки начин, изјављује, ми фактички не можемо вечерас у име Предсједништва некакав документ да...

Морате на неки начин схватити да ми водимо овај разговор под једним невјероватним притиском. Доле је грађанство угрожено, пуца се. Мислим да не треба рушити мостове повјерења између политичара. Немојте да идемо у правцу који је, на неки начин, руши мостове и да онда овај народ каже: Не може ово руководство ништа постићи нити се договорити. Чак не можемо ни обезбиједити да буду некакви избори. Према томе, не прејудицира наравно организацију БиХ, организација подразумијева све ако баш тјерамо мак на конац. Међутим, чујте, ви знате добро да је ова комисија тражила да се распише референдум. Тај референдум је расписан и то је један од услова тамо да се пошаље та молба. Да ли ће БиХ бити призната, то је политичко питање. Према томе, дајте, да вам кажем, ја све дотле док видим да постоји једна отвореност, онда се може разговарати. Ако почнемо са тоталним неповјерењем, онда ми не заслужујемо да живимо у једном граду.

РАЈКО ДУКИЋ: Ви, г. Ганићу, више уважавате мишљење и став једног француског адвоката, него мишљење и став једног народа.

ФРАЊО БОРАС: Ја мислим да би се требали задовољити овим првим приједлогом г. Дукића да термин "унутрашње" бришемо, да све остало остане.

(Наставиће се)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана