Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (10) - Srbi traže raspuštanje Kriznog štaba

Rajko Dukuć
Veliki brat: Ubistvo svata i barikade (10) - Srbi traže raspuštanje Kriznog štaba

MAGNETOFONSKI SNIMAK 56. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SRBiH, ODRŽANE 2. MARTA 1992.

PO UPOTREBI VRATITI

STROGO POVJERLjIVO

 

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Uglavnom, ovo sve (referendum op.a.) ne prejudicira buduće političko rješenje koje je predmet razgovora koji se obavljaju pred EZ i ti dogovori moraju uvažavati interese sva tri naroda i biti u skladu sa tim interesima. To je princip koji mi prihvatamo ovdje. Prema tome, ne može – kako meni, tako tebi. Ne može biti nešto da neko bude u povoljnijoj situaciji. Kakvo ćemo, međutim, rješenje naći, to ja ne znam. Mi zastupamo stav da to treba da bude kroz ustavne neke garancije kako je to svugdje u svijetu, kroz nekakve instrumente, kroz neka tijela kao što su vijeća naroda i sl. Vi smatrate da bi trebalo nekakvim kantonizacijama napraviti. O tom potom, diskutovaćemo. Samo princip da to rješenje mora biti takvo da uvažava interese podjednako sva tri naroda, mislim da se može uraditi.

ALIJA DELIMUSTAFIĆ: Vidim da je rješavanje na pomolu. Da se zamrzne rad Kriznog štaba dok se na sljedećoj sjednici Predsjedništva ne donese odluka.

EJUP GANIĆ: Ja sam išao i radio, gasio neke požare. Znate šta je, ja bih želio da podnesem izvještaj na sljedećoj sjednici Predsjedništva. Ako vi smatrate da neko može te dežure da radi umjesto mene, neka se završi njegova funkcija da se dežurstvo... svaki dan tu na dežurstvo. Ja sam veoma srećan.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Na sljedećoj sjednici ćemo razmotriti pitanje Kriznog štaba. Možemo to tako staviti.

EJUP GANIĆ: Ja sam vrlo odgovoran čovjek. Ako počne da pada krv, i vi smatrate da je to u pitanju Krizni štab, ja kao čovjek neću do sljedeće sjednice Predsjedništva ništa da radim u tom Kriznom štabu. Ja sam se puno naradio, ja hoću da podnesem izvještaj.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Znamo u koliko je mjesta otišao g. Ganić kad je bilo gusto.

EJUP GANIĆ: Ja sam zamoljen da vodim Krizni štab. Nudio sam g. Plavšić i Borasu, odbili su oboje. Dakle, da podnesem izvještaj na sljedećoj sjednici, ako kažete ne treba, ako Vlada kaže da ne treba, da preuzima odgovornost, nemam protiv. Prema tome, to možete smatrati da nema tu problema. Ali ne želim javno poražavanje. Jer, prije svega, to ne zaslužujem.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Hajde da to riješimo na ... način.

BILjANA PLAVŠIĆ: G. Ganiću ne možete nikako u istu ravan staviti Krizni štab i Savjet za zaštitu ustavnog poretka. Savjet za zaštitu ustavnog poretka je jedna legalna institucija Predsjedništva koja je predviđena i koja je u dodjeli pojedinih, da kažem, resora unutar Predsjedništva dodijeljena SDS, a SDS je mene odredila da vodim Savjet za zaštitu ustavnog poretka. Prema tome, Krizni štab, da vam kažem, je ad hok formiran na osnovu jedne rečenice da se može, prema potrebi, i druga tijela oformiti. Tako je oformljen Krizni štab. Krizni štab srpskog naroda smatra da taj štab treba ukinuti. Ja sad ne govorim o osobi, uopšte, iako je apostrofirano ovdje, ja sam vam jutros pročitala. Ali ja ovdje ne govorim o osobi. I ako to budemo radili, to treba izvesti na taj način da u suštini Krizni štab ne treba. Jer postoje legalne institucije. I mi ćemo to riješiti.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Htio sam da kažem da ono što se tiče MUP-a prihvatamo u cijelosti od riječi do riječi. Nama isto tako odgovara da se razriješi stvar. Postavili ste zahtjeve da kadrovska rješenja nisu gotova. I mi smatramo. Što se tiče MUP-a mi mislimo da to, ne znam da li se i vi slažete s time, da u MUP-u treba dovršiti tu kadrovsku dogradnju. U tom pogledu nemamo nikakvih primjedbi. I ta odredba treba da uđe.

RAJKO DUKIĆ: G. predsjedniče, molim vas, oko Kriznog štaba mi smatramo da je to stvarno surogat ovdje i da ne treba više da postoji. Reći ću vam zašto. Nemate odgovornog čovjeka za određene stvari. Ono što radi g. Ganić treba da radi ministar unutrašnjih poslova BiH.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: I vi ste predsjednik Kriznog štaba.

RAJKO DUKIĆ: Ovo nije za priliku, znate. I onda se tu neki zamjenik inauguriše, promoviše. Ja uvažavam g. Ganića. On je naučni profesor i ima sigurno mnogo pametnijih stvari kojima bi se bavio u ime Predsjedništva, a imaju ovi plaćeni profesionalci u MUP-u pa neka ganjaju neke stvari. A ja mogu da uvažim ovaj zahtjev da ostavimo do sljedeće sjednice iz razloga što ne vidim da imamo i kvoruma. Ja bih molio da se to tako i shvati. Ne atakujući na g. Ganića, nego jednostavno smatram da nam to ne treba. Oko MUP-a ja imam rezerve da će se taj dogovor ispoštovati, jer smo i ovdje kod vas, sjećate se, sjedili. Neke odluke nisu urađene. Prema tome, to je tako.

ALIJA IZETBEGOVIĆ: Pazite nešto, vi ste tražili, mi prihvatamo to.

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana