Велики брат: Убиство свата и барикаде (10) - Срби траже распуштање Кризног штаба

Рајко Дукућ
Велики брат: Убиство свата и барикаде (10) - Срби траже распуштање Кризног штаба

МАГНЕТОФОНСКИ СНИМАК 56. СЈЕДНИЦЕ ПРЕДСЈЕДНИШТВА СРБиХ, ОДРЖАНЕ 2. МАРТА 1992.

ПО УПОТРЕБИ ВРАТИТИ

СТРОГО ПОВЈЕРЉИВО

 

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Углавном, ово све (референдум оп.а.) не прејудицира будуће политичко рјешење које је предмет разговора који се обављају пред ЕЗ и ти договори морају уважавати интересе сва три народа и бити у складу са тим интересима. То је принцип који ми прихватамо овдје. Према томе, не може – како мени, тако теби. Не може бити нешто да неко буде у повољнијој ситуацији. Какво ћемо, међутим, рјешење наћи, то ја не знам. Ми заступамо став да то треба да буде кроз уставне неке гаранције како је то свугдје у свијету, кроз некакве инструменте, кроз нека тијела као што су вијећа народа и сл. Ви сматрате да би требало некаквим кантонизацијама направити. О том потом, дискутоваћемо. Само принцип да то рјешење мора бити такво да уважава интересе подједнако сва три народа, мислим да се може урадити.

АЛИЈА ДЕЛИМУСТАФИЋ: Видим да је рјешавање на помолу. Да се замрзне рад Кризног штаба док се на сљедећој сједници Предсједништва не донесе одлука.

ЕЈУП ГАНИЋ: Ја сам ишао и радио, гасио неке пожаре. Знате шта је, ја бих желио да поднесем извјештај на сљедећој сједници Предсједништва. Ако ви сматрате да неко може те дежуре да ради умјесто мене, нека се заврши његова функција да се дежурство... сваки дан ту на дежурство. Ја сам веома срећан.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: На сљедећој сједници ћемо размотрити питање Кризног штаба. Можемо то тако ставити.

ЕЈУП ГАНИЋ: Ја сам врло одговоран човјек. Ако почне да пада крв, и ви сматрате да је то у питању Кризни штаб, ја као човјек нећу до сљедеће сједнице Предсједништва ништа да радим у том Кризном штабу. Ја сам се пуно нарадио, ја хоћу да поднесем извјештај.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Знамо у колико је мјеста отишао г. Ганић кад је било густо.

ЕЈУП ГАНИЋ: Ја сам замољен да водим Кризни штаб. Нудио сам г. Плавшић и Борасу, одбили су обоје. Дакле, да поднесем извјештај на сљедећој сједници, ако кажете не треба, ако Влада каже да не треба, да преузима одговорност, немам против. Према томе, то можете сматрати да нема ту проблема. Али не желим јавно поражавање. Јер, прије свега, то не заслужујем.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Хајде да то ријешимо на ... начин.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: Г. Ганићу не можете никако у исту раван ставити Кризни штаб и Савјет за заштиту уставног поретка. Савјет за заштиту уставног поретка је једна легална институција Предсједништва која је предвиђена и која је у додјели појединих, да кажем, ресора унутар Предсједништва додијељена СДС, а СДС је мене одредила да водим Савјет за заштиту уставног поретка. Према томе, Кризни штаб, да вам кажем, је ад хок формиран на основу једне реченице да се може, према потреби, и друга тијела оформити. Тако је оформљен Кризни штаб. Кризни штаб српског народа сматра да тај штаб треба укинути. Ја сад не говорим о особи, уопште, иако је апострофирано овдје, ја сам вам јутрос прочитала. Али ја овдје не говорим о особи. И ако то будемо радили, то треба извести на тај начин да у суштини Кризни штаб не треба. Јер постоје легалне институције. И ми ћемо то ријешити.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Хтио сам да кажем да оно што се тиче МУП-а прихватамо у цијелости од ријечи до ријечи. Нама исто тако одговара да се разријеши ствар. Поставили сте захтјеве да кадровска рјешења нису готова. И ми сматрамо. Што се тиче МУП-а ми мислимо да то, не знам да ли се и ви слажете с тиме, да у МУП-у треба довршити ту кадровску доградњу. У том погледу немамо никаквих примједби. И та одредба треба да уђе.

РАЈКО ДУКИЋ: Г. предсједниче, молим вас, око Кризног штаба ми сматрамо да је то стварно сурогат овдје и да не треба више да постоји. Рећи ћу вам зашто. Немате одговорног човјека за одређене ствари. Оно што ради г. Ганић треба да ради министар унутрашњих послова БиХ.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: И ви сте предсједник Кризног штаба.

РАЈКО ДУКИЋ: Ово није за прилику, знате. И онда се ту неки замјеник инаугурише, промовише. Ја уважавам г. Ганића. Он је научни професор и има сигурно много паметнијих ствари којима би се бавио у име Предсједништва, а имају ови плаћени професионалци у МУП-у па нека гањају неке ствари. А ја могу да уважим овај захтјев да оставимо до сљедеће сједнице из разлога што не видим да имамо и кворума. Ја бих молио да се то тако и схвати. Не атакујући на г. Ганића, него једноставно сматрам да нам то не треба. Око МУП-а ја имам резерве да ће се тај договор испоштовати, јер смо и овдје код вас, сјећате се, сједили. Неке одлуке нису урађене. Према томе, то је тако.

АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ: Пазите нешто, ви сте тражили, ми прихватамо то.

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана